Dodon, in presa rusa: Romania e dornica sa absoarba Republica Moldova oricand

Luni, 23 Ianuarie 2017, ora 13:15
10393 citiri
Dodon, in presa rusa: Romania e dornica sa absoarba Republica Moldova oricand
Foto: Arhiva Facebook/Igor Dodon

Presedintele moldovean Igor Dodon a declarat intr-un interviu pentru Russia Today, publicat luni, ca majoritatea sutelor de mii de moldoveni care au obtinut cetatenie romana au cerut acest lucru pentru a ajunge in Europa fara viza. El a avertizat si ca Romania este pregatita in orice moment sa "absoarba" tara sa.

"Majoritatea cetatenilor nostri sunt pentru pastrarea statalitatii Moldovei", a subliniat el.

"In ceea ce priveste pozitia Romaniei, sunt prietenii si vecinii nostri, bineinteles, insa ne ingrijoreaza. Am spus de multe ori ca vrem sa fim prieteni cu Romania, sunt vecinii nostri si nu avem probleme cu ei, cu exceptia uneia - tentativele lor de a submina statalitatea Moldovei", a adaugat liderul de la Chisinau, pledand din nou interzicerea prin lege a oricarui partid moldovean care cere unirea cu Romania.

Dodon a mai spus in interviu ca nu crede ca Republica Moldova va face vreodata parte din Uniunea Europeana, cu atat mai mult cu cat "mai multi politicieni din diferite tari afirma ca vor parasi Uniunea".

"Daca nu unificam natiunea, atunci ne vom confrunta cu riscul de a ne pierde statalitatea - avem Romania chiar langa, dornica sa ne absoarba oricand", a avertizat Dodon in interviu acordat cu ocazia vizitei la Moscova.

El a atras atentia ca parerile electoratului din tara s-au schimbat in ultima perioada si ca, daca in urma cu sapte ani, 70% dintre moldoveni sustineau ideea integrarii europene, acum proportia acestora este de 35%-40%.

Aceasta tendinta este provocata, pe de o parte, in urma acuzatiilor de coruptie care vizeaza partidele proeuropene, iar pe de alta pentru ca, in urma Acordului de Asociere cu UE, Chisinaul a pierdut accesul la piata rusa, care absorbea 50% din exporturi.

"Oficialii europeni nu ar fi trebui sa ignore ce se intampla, urmandu-si numai scopurile lor geopolitice (...). Banii (europeni - n.r.) au fost oferiti din aceleasi motive geopolitice", a subliniat el.

In aceste conditii, liderul de la Chisinau a anuntat ca, in cursul vizitei de la inceputul lunii februarie, de la Bruxelles, va discuta posibilitatea unei platforme trilaterale Rusia-UE-Republica Moldova.

Dodon a exclus posibilitatea ca tara sa sa accepte refugiati din UE, in schimbul eliminarii unora dintre restrictiile privind vizele. "Cu siguranta nu! Ma opun vehement ideii ca refugiati sa vina in Republica Moldova. Majoritatea poporului nostru este de acord cu mine in acest domeniu. Vom bloca orice astfel de tentative", a spus el.

Dodon vrea sa anuleze acordul pentru deschiderea unui birou NATO la Chisinau

In ceea ce priveste NATO, Dodon a subliniat ca va face tot posibilul pentru a anula acordul pentru deschiderea unui birou al Aliantei la Chisinau.

"Eu am fost investit in functie pe 23 decembrie anul trecut - iar ei (Guvernul - n.r.) au semnat acest acord la inceputul lunii decembrie, pentru ca si-au dat seama ca voi incerca sa il opresc. Cu siguranta, voi incerca sa anulez aceasta decizie", a spus el.

Dodon a precizat ca le va cere liderilor NATO sa sustina public si sa semneze un acord care sa recunoasca neutralitatea Republicii Moldova. "Pentru ca, daca nu sunt (de acord - n.red.) - trebuie sa intelegem la ce sa ne asteptam in viitor", a adaugat el.

Noul presedinte moldovean a abordat in interviu si dosarul transnistrean, insistand ca a fost primul lider din ultimii noua ani care s-a intalnit cu reprezentantii Tiraspolului.

"Am identificat problemele pe care trebuie sa le rezolvam, deci cred ca avem o ocazie aici. Am trasat o foaie de parcurs pentru urmatoarele cateva luni. Sper ca la sfarsitul lui februarie sau inceputul lui martie vom avea o noua intalnire, in cursul careia vom incerca sa rezolvam problemele oamenilor care locuiesc pe ambele maluri ale Nistrului", a precizat el.

Acestea nu sunt singurele declaratii agresive la adresa Romaniei, UE si NATO facute de Dodon de cand e presedinte.

Vezi aici si alte declaratii ale lui Dodon:

Dodon, dupa ce a primit de la Putin harta Moldovei mari: Jumatate din teritoriul Romaniei e moldovenesc

Dodon ameninta ca nu va mai acredita niciun ambasador pana nu e retras cel din Romania

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Igor Dodon interviu Russia Today Romania, #Igor Dodon Romania absoarba Moldova , #presedinte Republica Moldova