Dodon si Plahotniuc pregatesc inghetarea relatiilor cu UE

Marti, 21 Februarie 2017, ora 20:29
7362 citiri
Dodon si Plahotniuc pregatesc inghetarea relatiilor cu UE
Foto: Arhiva Hepta.ro

S-au intalnit ca sa identifice subiecte de interes comun ce le-ar permite sa transmita semnale pozitive partenerilor externi, dar s-au despartit spunand ca raman pe pozitii si ca nu vor ceda.

Intalnirea de marti a presedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu presedintele Parlamentului, Andrian Candu, si premierul Pavel Filip, i-a oferit presedintelui pro-rus audienta dorita pentru lansarea unui nou artificiu electoral. Dodon a anuntat ca i-a instiintat pe cei doi ca pe 3 sau 4 aprilie va semna un memorandum cu Uniunea Eurasiatica.

Andrian Candu a spus ca a primit de la Igor Dodon un proiect de acord pe care intentioneaza sa-l semneze presedintele, a mentionat ca acest proiect "nu produce efecte juridice", dar a precizat ca va reveni la acest subiect.

Mimeaza ostilitati?

Filip, Candu si Dodon au recunoscut ca au viziuni diametral opuse asupra beneficiilor oferite de Acordul de Asociere cu UE, amendarea Constitutiei in sensul abilitarii sefului statului cu dreptul de a dizolva Parlamentul (solicitare venita din partea lui Igor Dodon), provocarea alegerilor parlamentare anticipate, anularea legii prin care miliardul de dolari furat din sistemul bancar a fost pus pe spatele poporului si asupra deciziei privind deschiderea Oficiului de legatura al NATO la Chisinau.

In schimb, cei trei au ajuns la intelegerea ca solutionarea problemei transnistrene este posibila doar in formatul 5+2, iar Igor Dodon nu a mai vorbit despre federalizare. In acest sens s-a convenit crearea unei platforme de discutie intre Presedintie, Parlament si Guvern, pentru a formula o pozitie comuna in problema transnistreana.

In ceea ce priveste deschiderea Oficiului NATO la Chisinau, Igor Dodon a reiterat ca, in viziunea sa, "aceasta este o provocare" si a amenintat ca, daca acest oficiu va fi deschis, "noi il vom inchide", sugerand ca va face acest lucru cu ajutorul majoritatii parlamentare socialiste care va rezulta din urmatoarele alegeri parlamentare.

In zadar seful legislativului a incercat sa-i explice ca "oficiul NATO va fi unul civil, ca o ambasada" si ca "acesta nu va afecta in nici un fel neutralitatea Republicii Moldova". Igor Dodon a spus ca pozitia sa referitoare la Oficiul NATO este una principiala, la care nu va renunta.

Oligarhi pro-europeni?

Andrian Candu a mai spus ca guvernarea ramane fidela vectorului european, aceasta insemnand o dezvoltare rapida si calitativa, solutii pentru consolidarea institutiilor statului, justitie independenta, securitate asigurata si educatie de calitate. Candu a explicat ca vina pentru descresterea popularitatii UE in randul moldovenilor nu apartine UE, ci politicienilor moldoveni - "noua, celor care am gresit ne apartine vina", a spus el. "Nu am vazut exemple in nici intr-un stat din Uniunea Eurasiatica care sa aiba dezvoltarea pe care v-am descris-o", a mai precizat Candu.

Acesta i-a mai transmis lui Igor Dodon ca dorinta sa de a modifica Constitutia prin referendum este "inutila" si "inoportuna", la fel ca si intentia de a dizolva actualul parlament.

Dodon vrea "stat prezidential"

Iar Igor Dodon a mentionat ca in zilele urmatoare va prezenta initiativa de modificare a Constitutiei, astfel incat sefului statului sa-i fie acordat dreptul de a dizolva Parlamentul. Daca nu se va reusi in Parlament promovarea modificarii constitutionale, Dodon spune ca va initia un referendum.

"Raman ferm pe pozitii si pledez pentru alegeri parlamentare anticipate, asa cum isi doreste majoritatea cetatenilor Republicii Moldova", a spus Dodon. Potrivit lui, sunt doua posibilitati de modificare a Constitutiei: "una prevede doar dreptul la dizolvarea Parlamentului, iar a doua, mai radicala, tine de schimbarea conceptuala a Constitutiei si crearea statului prezidential".

Pavel Filip, portavoce a partenerilor externi?

Premierul Pavel Filip i-a vorbit presedintelui despre faptul ca declaratiile sale ingrijoreaza partenerii externi, alimentand perceptia ca intre institutiile statului ar exista un blocaj.

Premierul a recunoscut ca diferenta de opinii care exista intre Presedintie si celelalte institutii ale statului incetineste cooperarea intre institutii. "Si pe buna dreptate ei (partenerii externi - n. red.) considera ca, dincolo de politica, trebuie sa gasim solutii indiferent de viziunile noastre politice.

Desigur ca intre Guvern si Presedintie sunt divergente pe mai multe subiecte, atat in privinta unor ministri, cat si in ceea ce priveste numirea ambasadorilor. Am incercat sa explic acest lucru... Nu pot sa spun ca am ajuns la anumite concluzii astazi, dar este important ca am discutat", a spus prim-ministrul.

Opinia analistilor politici

Chiar daca exprima opinii diametral opuse si, aparent, sunt oponenti politici, analistii de la Chisinau sustin ca Igor Dodon si liderul PD, oligarhul Vlad Plahotniuc, care controleaza momentan puterea, actioneaza concertat.

Potrivit directorului de programe din cadrul Institutului de Politici Publice de la Chisinau, Oazu Nantoi, "Dodon a fost delegat de Plahotniuc atat la Moscova, cat si la Bruxelles pentru a pregati inghetarea relatiilor cu UE": "Starea de stat captiv este incompatibila, in genere, cu notiunea de stat de drept, nemaivorbind de reforme pro-europene sau implementarea Acordului de Asociere, deoarece Acordul este nu numai calibrarea castravetilor pentru a fi vanduti...

Este vorba, in primul rand, de functionarea institutiilor unui stat de drept, respectarea drepturilor omului, independenta mass-media, etc", lucruri care, in opinia lui Nantoi, sunt calcate in picioare momentan de guvernarea oligarhica de la Chisinau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Moldova inghetare relatii UE, #Moldova relatii UE, #Dodon schimbare constitutie, #oficiu NATO Chisinau, #Moldova Uniunea Eurasiatica , #presedinte Republica Moldova