Igor Dodon: Cred ca nu ar trebui sa existe armate. Nici in Transnistria, nici in Moldova

Marti, 29 Noiembrie 2016, ora 19:02
7311 citiri
Igor Dodon: Cred ca nu ar trebui sa existe armate. Nici in Transnistria, nici in Moldova
Foto: Arhiva Hepta.ro

Conform rezultatelor alegerilor prezidentiale din 13 noiembrie, in functia de presedinte al Republicii Moldova a fost ales liderul Partidului Socialistilor, Igor Dodon.

El a oferit un interviu pentru DW in care a vorbit despre planurile pe care le are in domeniul politicii externe si interne, precum si despre viziunea sa asupra solutionarii diferendului transnistrean.

Presa, atat cea occidentala, cat si cea locala, chiar si presa rusa va considera un politician pro-rus. De ce?

Probabil de aceea ca am avut numeroase intalniri cu conducerea Federatiei Ruse si conduc un partid de stanga... Adevarat, noi avem multe probleme pe care trebuie sa le solutionam impreuna cu Rusia. Dar, cu toate acestea, eu nu sunt nici pro-rus si nici prooccidental, ci pro-Moldova. Sunt adeptul statalitatii noastre. Consider ca cel mai important este sa aparam interesele propriei tari. Oponentii mei politici sunt cei care incearca din rasputeri sa induca in randul maselor ideea ca as fi un politician pro-rus, dar acesta nu e decat un mit.

Totusi, ati anuntat ca veti efectua prima vizita oficiala in calitate de presedinte la Moscova. De ce deviati de la traditia elitelor moldovenesti de a merge mai intai la Bucuresti?

Presedintele, care raspunde inclusiv de politica externa a statului, trebuie sa faca primii pasi spre acele tari cu care avem de rezolvat probleme bilaterale urgente. Cred ca in ultimii 6-7 ani, am asistat la o intorsatura brusca spre Vest in domeniul politicii externe. Iar aceasta a zdruncinat simtitor relatia noastra cu Rusia.

Relatiile noastre cu Rusia au devenit neprietenoase. Iata de ce consider ca trebuie sa fac prima vizita anume la Moscova, pentru a solutiona problemele care s-au adunat. Dupa vizita la Moscova, voi merge si la Bruxelles, deoarece acele probleme pe care noi vrem sa le solutionam cu Federatia Rusa, cel mai probabil vor trebui discutate in format trilateral..., daca vorbim, de exemplu, despre reluarea exporturilor spre Rusia.

Ce alte probleme, in afara de reluarea exporturilor, vor mai fi discutate la Moscova?

Cel putin doua chestiuni extrem de importante: Prima - situatia migrantilor nostri. Oficial, in Rusia lucreaza 500 mii de moldoveni. Neoficial, cred ca un milion. Aproximativ 200 mii dintre ei nu se pot intoarce acasa pentru ca au incalcat regimului de sedere si se tem ca, daca vin, nu o sa se mai poata intoarce in Rusia. Asa s-a intamplat deja cu aproximativ 50 de mii de moldoveni care aveau un loc de munca in Rusia, au revenit pentru scurt timp acasa in Moldova, iar acum nu se mai pot intoarce la serviciu. Problema aceasta trebuie rezolvata.

A doua chestiune tine de reluarea exporturilor moldovenesti catre Rusia. Vreau sa rog autoritatile ruse sa anuleze embargoul la produsele moldovenesti pentru toate intreprinderile din Moldova si sa revenim la regimul de comert liber cu Federatia Rusa. Dar nu vom putea solutiona aceasta problema la nivel bilateral. Acordul de comert liber intre Republica Moldova si UE permite reexportul marfurilor din UE pe piata rusa, prin intermediul Moldovei. Iata de ce aceasta problema va trebui discutata in format trilateral. Deci, mai intai vom vedea ce anume ii deranjeaza pe partenerii nostri din Rusia, care sunt conditiile pe care le pun ei pentru reluarea exporturilor, iar mai apoi voi merge la Bruxelles si vom incepe negocierile.

Dupa ce ati fost ales presedinte al Republicii Moldova, ati iesit din Partidul Socialistilor. In campania electorala, insa, ati participat ca lider al acestui partid, care pledeaza pentru integrarea eurasiatica. In calitate de presedinte, veti promova aceasta idee?

Daca va intereseaza parerea mea personala, ca cetatean al acestei tari, eu cred ca Republica Moldova ar avea de castigat mai mult in cazul integrarii eurasiatice. Numai ca atributiile pe care le are presedintele nu-i permit acestuia sa denunte careva acorduri deja intrate in vigoare.

Dar eu nu exclud ca, in calitate de presedinte, voi inainta o initiativa privind semnarea unui memorandum de colaborare cu Uniunea Eurasiatica. Astfel de documente pot fi semnate si ele nu impiedica absolut deloc implementarea in continuare a Acordului de Asociere cu UE. O schimbare cardinala ar fi posibila numai dupa alegerile parlamentare, cand va exista o alta majoritate parlamentara si numai dupa ce vom organiza un referendum national, la care cetatenii vor fi intrebati daca isi doresc o astfel de schimbare.

Ati vorbit in repetate randuri despre revizuirea Acordului de Asociere si a celui de Liber Schimb cu UE. Dar cum are loc asta la modul practic? Exista vreo procedura sau Dvs sunteti primul care va merge pe aceasta cale?

Totul depinde de rezultatul discutiilor in format trilateral pe care noi vrem sa le avem cu UE si Federatia Rusa. Trebuie sa vedem ce avem de facut pentru ca, pe de o parte, sa ne protejam economia si sa nu permitem marfurilor din UE sa patrunda pe piata noastra, pentru ca astfel distrugem producatorii autohtoni, iar pe de alta parte, cum diminuam, in cazul anularii embargoului de catre Rusia, riscul trecerii marfurilor europene prin Moldova cu scopul reexportarii lor Federatia Rusa. Iata ce si cum am vrea sa schimbam in Acordul semnat cu UE. Dar, repet, vom decide totul in cadrul negocierilor.

Credeti ca va reusi Republica Moldova aceasta echlibristica intre Vest si Est in conditiile in care relatiile Rusia-UE si Rusia-SUA nu sunt tocmai bune?

Eu cred ca situatia deja se schimba si in Europa, si in general in lume. Vedem ca tot mai multi conducatori de state din UE se pronunta pentru anularea sanctiunilor impuse Rusiei, pentru revigorarea relatiilor de parteneriat cu Federatia Rusa... Vedem ca in SUA a fost ales un presedinte pragmatic care se pronunta pentru stabilirea unor relatii bune cu Moscova... De aceea, cred ca, in aceasta lupta geopolitica, Republica Moldova nu ar trebui sa fie de o parte sau de alta - nici de partea Estului contra Vestului, nici de partea Vestului contra Estului. Noi trebuie sa avem o pozitie proprie foarte clara.

Noul Memorandum cu FMI, aprobat la 7 noiembrie, conditioneaza oferirea creditelor cu o serie de masuri nepopulare. De exemplu, marirea varstei de pensionare, cresterea tarifelor. Va veti implica in vreun fel in astfel de subiecte?

Eu sunt pentru relatii bune cu partenerii, sunt pentru incheierea acordurilor cu organismele financiare internationale. Dar toate acordurile si programele de finantare trebuie sa reiasa din interesele noastre nationale. Eu am experienta in negocierile cu organismele financiare internationale, inclusiv cu FMI. In perioada 2006-2009, am condus grupul de negociatori din partea Moldovei la discutiile cu FMI.

Cred ca memorandumul semnat recent cu FMI poate si trebuie renegociat. Acesta contine cateva elemente principiale: reforma sistemului de pensii, tarifele, fondul de subventionare a agriculturii si alte detalii. Eu voi insista ca aceste puncte sa fie revazute. Daca va fi nevoie, ma voi intalni cu reprezentantii FMI aici, daca va trebui - ma voi duce la Washington, dar aceste probleme trebuie solutionate, pentru ca este o povara prea grea pentru cetatenii moldoveni.

Una din cele mai complicate probleme interne este cea transnistreana. In campania electorala ati vorbit in repetate randuri despre posibilitatea federalizarii Moldovei prin transformarea Transnistriei in subiect al federatiei. Dar la fel prevedea si memorandumul Kozak esuat in 2003. Chisinaul a refuzat, in ultimul moment, sa-l semneze. Credeti ca de data aceasta va trece?

In primul rand, cred ca "memorandumul Kozak" nu mai este actual. Ar trebui sa cautam solutii de reintegrare a tarii prin metoda reglementarii politice a conflictului. Eu vad o solutionare etapizata a acestui conflict. Mai intai, in cadrul unor negocieri bilaterale intre Chisinau si Tiraspol, sunt elaborate principiile reintegrarii. Acestea trebuie sa fie agreate de ambele parti. Apoi, aceste principii sunt examinate mai detaliat in cadrul formatului 5+2 (partile Chisinau si Tiraspol, Rusia Ucraina si OSCE - tari-garant si UE si SUA - observatori). Si daca se ajunge la un consens, sa fie organizate referendumuri pe ambele maluri ale Nistrului.

Dar ce se va intampla, in acest caz, cu armata a 14-a a Rusiei, care stationeaza in regiunea transnistreana a Moldovei?

Eu sustin statutul de neutralitate al Moldovei care, apropo, este consfintit in Legea Suprema. Acest statut presupune lipsa unor trupe straine pe teritoriul Republicii Moldova.

Cum va imaginati ca ar putea fi unite Armata Nationala a Moldovei si asa-zisa armata transnistreana?

Cred ca nu ar trebui sa existe armate in general - nici in Transnistria, nici in Moldova.

Exista voci care spun ca ati vrea sa-l debarcati pe Anatol Salaru din functia de ministru al Apararii pentru a va asigura ca Armata nu se va porni impotriva Dvs in cazul in care veti fi validat in functia de presedinte. Cum comentati?

Armata nu se va porni impotriva presedintelui. Astea sunt prostii! Iar Salaru nu este la locul lui... Cu Armata trebuie sa conduca profesionisti din randul lor. In plus, Salaru a incalcat de nenumarate ori legislatia si in functia de ministru al Apararii, si atunci cand era ministru al Transporturilor. Mai mult, eu cred ca un ministru al Apararii, intr-un stat neutru, nu are dreptul sa declare ca Moldova trebuie sa adere la NATO si sa pledeze public pentru aceasta. Pentru asa declaratii, in orice tara neutra din lume, ministrul ar fi zburat din functie.

Curtea Constitutionala inca nu a validat rezultatele alegerilor. Asteapta decizia instantelor de judecata in privinta contestatiilor depuse, inclusiv in privinta celor venite de la conationalii nostri din strainatate care nu au putut vota, deoarece s-au epuizat buletinele de vot. Oponentii Dvs cer anularea rezultatelor turului doi si alegeri repetate. Am vrea sa aflam ce credeti despre aceasta.

Sunt si eu nemultumit ca multi cetateni de-ai nostri din strainatate nu au putut vota. In Rusia, de exemplu, au fost lipsiti de acest drept 800 000 de oameni. Daca le-ar fi fost asigurat tuturor dreptul la vot, as fi castigat la aceste alegeri cu un scor de 70%. Dar s-a intamplat ceea ce s-a intamplat. Alegerile au avut loc. Oponentii mei si eu am fost pusi in conditii egale. Noi am invins si eu sunt convins ca am meritat aceasta victorie.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Igor Dodon Transnistria, #Igor Dodon Moldova UE , #presedinte Republica Moldova