Reactia MAE la afirmatiile lui Dodon si harta "Moldovei mari"

Miercuri, 18 Ianuarie 2017, ora 17:45
8023 citiri
Reactia MAE la afirmatiile lui Dodon si harta "Moldovei mari"
Foto: captura video YouTube

Ministerul Afacerilor Externe a reactionat, miercuri, la declaratiile facute de catre presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, la Moscova, pe care le considera inadecvate si care nu corespund realitatilor politice.

"MAE a luat nota de declaratiile presedintelui Igor Dodon, lansate cu prilejul vizitei la Moscova, pe care le considera inadecvate si care nu corespund realitatilor politice si relatiilor speciale dintre Romania si Republica Moldova", a precizat MAE.

In opinia MAE roman, "continuarea procesului de modernizare si reforma, precum si implinirea aspiratiilor tuturor cetatenilor Republicii Moldova necesita actiuni si atitudini responsabile".

"Consolidarea durabila a relatiilor cu Republica Moldova si sustinerea ferma a efortului de apropiere de UE in conformitate cu Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeana constituie pe mai departe o prioritate de prim rang a politicii externe a Romaniei", mai subliniaza Ministrul Afacerilor Externe.

Iata si prima reactie a presedintelui Klaus Iohannis la declaratiile lui Dodon.

Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a aratat presei, marti, harta Moldovei istorice pe care i-a daruit-o omologul sau rus Vladimir Putin, spunand ca jumatate din teritoriul actual al Romaniei este moldovenesc, relateaza Deschide.md.

Harta a fost intocmita in secolul al XVIII-lea de catre cartograful italian Bartolomeo Borghi dupa razboiul ruso-turc din 1806-1812.

Dodon si-a exprimat regretul ca, in 1812, Imperiul Rus nu a anexat intregul teritoriu al Moldovei, ci s-a oprit pe Prut. "Daca Imperiul rus nu s-ar fi oprit la Prut, am fi avut acum o Moldova intregita", a spus el.

Igor Dodon a inceput luni o vizita de trei zile la Moscova, prima sa deplasare oficiala in strainatate de la investirea in functie. El a spus ca ar vrea sa anuleze Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu UE daca Partidul Socialistilor va castiga alegerile parlamentare.

De asemenea, el a mai spus ca intentioneaza sa semneze un memorandum de colaborare cu Uniunea Eurasitica, care nu va fi in contradictie cu alte acorduri semnate de Republica Moldova, si l-a rugat pe Putin sa primeasca Republica Moldova in calitate de observator in cadrul Uniunii Eurasiatice.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#MAE reactie Moldova mare Dodon, #MAE reactie harta Moldova Putin Dodon , #presedinte Republica Moldova