Sa nu ne speriem (prea mult) de victoria lui Dodon si "incercuirea Romaniei"

Autor: Lucian Lumezeanu - manager de comunicare
Luni, 14 Noiembrie 2016, ora 18:02
10487 citiri

Igor Dodon, candidatul Partidului Socialist si candidat feroce pro-Rusia, a castigat alegerile din Republica Moldova.

Deja am vazut analize de genul "Rusia ne-a inconjurat", mai ales, dupa ce un candidat destul de favorabil Kremlinului a castigat alegerile prezidentiale din Bulgaria, in aceeasi zi.

Sigur ca nu este deloc imbucurator sa vedem un candidat care, intr-o precedenta runda de alegeri, aparea cu Vladimir Putin pe afisele de campanie, aratand de unde "ia lumina".

Doar ca inca Republica Moldova nu a "virat" spre Rusia, desi a mai facut un pas in directia sa.

Cateva argumente pentru asta:

Presedintele Republicii Moldova nu este atat de puternic din punct de vedere constitutional pe cat este in alte state, atat timp cat nu are guvernul si majoritatea parlamentara. Nu este nici macar atat de puternic pe cat este presedintele din Romania. Si probabil l-ati vazut pe Traian Basescu, altfel un presedinte "jucator", cat de izolat a fost in ultimii ani ai mandatelor sale, cand avea o majoritate parlamentara ostila.

Apoi, guvernul Republicii Moldova, desi i-a convenit victoria lui Igor Dodon (si chiar, din cate se pare, a contribuit serios la ea), are o alta orientare politica. Zis pro-europeana, desi termenul e prea pretentios pentru ce se intampla acolo, cu practici care aduc uneori aminte de republicile central-asiatice. Sa-i zicem partial pro-europeana sau macar nu pro-rusa (desi legaturile cu Rusia, inclusiv cu lumea interlopa rusa a unora din figurile din umbra de acolo, sunt cat se poate de reale).

Oricum, Republica Moldova inca nu este, la ora actuala, in tabara Moscovei. Este intr-o zona gri, in care mai multe forte politice se contreaza si modereaza una pe alta, in care multi politicieni dubiosi se straduiesc sa supravietuiasca si pentru asta trag cu dintii si balanseaza intre diverse orientari, nealegand-o ferm pe vreuna cu adevarat.

Am vazut si analize despre "clestele" in care este prinsa Romania. In Republica Moldova a castigat Dodon, in Bulgaria un general care priveste cu ochi buni anexarea Crimeii (desi asigura ca e un "general NATO"), in Serbia si Ungaria guverne favorabile Rusiei si tot asa.

E "bagata" aici si Cehia, desi presedintele sau pro-rus nu are mare putere, iar guvernul e pro-occidental.

Este devreme pentru asta si, oricum, notiunea de "cleste" e fortata.

E clar ca Rusia ii prefera pe acesti politicieni care ii sunt ceva mai favorabili, e clar ca si ei sunt mult mai disponibili pentru intelegeri, dar mai e pana a socoti aceste tari direct in tabara Rusiei.

Fie vorbim de tari in care faptul ca au presedinti mai favorabili Rusiei nu inseamna ca si depozitarul adevaratei puteri, Guvernul, e favorabil Rusiei, fie vorbim de lideri (precum cei din Serbia sau Ungaria) care doar joaca la doua mese si nu ar da cu adevarat Occidentul pe Rusia.

Nu vreau sa spun ca "nu s-a intamplat nimic". Vreau doar sa nu exageram, nu suntem (cel putin in acest moment) o cetate asediata de Rusia si aliatii sai.

Pentru Romania, conteaza cu adevarat ultimul eveniment major al ultimei luni: Alegerea lui Donald Trump ca presedinte al Americii. Daca el va slabi angajamentul Statelor Unite in regiune (chiar si la nivel de perceptie) si va fi intr-adevar dispus unei intelegeri cu Rusia, in temeiul viziunii sale tranzactionale asupra lumii, atunci ar trebui sa fim ingrijorati.

Si mai ingrijorati ar trebui sa fim daca vom avea surprize majore (favorabile Rusiei) la alegerile ceva mai indepartate din Franta si Germania.

Pana atunci, sa nu ne panicam pentru toate schimbarile din regiune. Sunt semne care trebuie sa ne ingrijoreze, dar nu sperie, cu exceptia situatiei in care, imatur, vedem lucrurile in alb si negru.

Regiunea nu e in flacari si nici nu vedem schimbari ferme de tabere.

Pana atunci, Romania trebuie sa faca exact ceea ce trebuie: Sa se consolideze politic, institutional, militar si diplomatic.

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com. Il mai puteti gasi si pe blogul Carbon14.ro

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Moldova Bulgaria alegeri presedinte Rusia, #Romania incercuita Rusia , #presedinte Republica Moldova