Schimba Chisinaul macazul spre Rusia? "Dodon se va pune bine cu toata lumea. Moldova e dependenta economic de UE" - Interviu

Marti, 15 Noiembrie 2016, ora 12:40
5172 citiri
Schimba Chisinaul macazul spre Rusia? "Dodon se va pune bine cu toata lumea. Moldova e dependenta economic de UE" - Interviu
Foto: Arhiva/ISS

Victoria lui Igor Dodon la alegerile prezidentiale a starnit numeroase reactii la nivel international, multe dintre comentarii axandu-se pe apropierea Republicii Moldova de Rusia.

Insa chiar este posibila o indepartare definitiva de la parcursul european si in ce masura ar putea Moscova sa substituie schimburile comerciale pe care moldovenii le au acum cu UE? Nicu Popescu, senior analist la Institutul de Studii de Securitate al Uniunii Europene si specialist in relatiile UE-Rusia si spatiul post-sovietic, spune ca acest scenariu este putin probabil sa devina realitate.

Originar din Republica Moldova, Popescu a explicat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca scorul obtinut de Maia Sandu este "un succes fenomenal" ce arata ca tot mai multi moldoveni nu au picat in capcana populismului si au respins coruptia. Cat despre jocul pe care il va face Dodon, analistul crede ca va incerca sa se puna bine cu toata lumea, nicidecum sa rupa relatii cu actuali aliati ai R.Moldova.

De ce au pierdut pro-europenii alegerile prezidentiale din R.Moldova? Cine si ce a gresit in ultimii ani?

Pro-europenii din Moldova au luat mai multe voturi ca niciodata. Toate aliantele asa-zis pro-europene din Moldova, de fapt, erau o combinatie de centristi si pro-europeni. Niciodata niste forte pur pro-europene nu au luat 47% nici la prezidentiale, nici la parlamentare, chiar daca insumezi rezultatele tuturor partidele pro-europene la un scrutin sau altul.

Deci scorul Maiei Sandu este un succes fenomenal pentru centru-dreapta. Insa nu a fost suficient pentru o victorie pentru ca toti ceilalti - de la oligarhi, la biserica, si unii pro-europeni auto-declarati au jucat impotriva ei. Dar comparativ cu alte alegeri din Moldova, as zice ca numarul votantilor cu discernamant politic a crescut, chiar daca nu a devenit majoritar.

Daca ma uit la referendumul legat de Brexit, unde 48% de cetateni au votat pentru ramanerea Marii Britanii in UE, vedem ca Moldova are un numar decent de cetateni care nu se lasa prada populismului. Nu este suficient pentru o victorie, dar este o crestere substantiala fata de scrutinele anterioare.

Cum poate fi starpita coruptia din Republica Moldova, aceasta fiind una dintre temele principale de campanie?

Nu exista o singura solutie. Exista o anumita presiune publica si electorala contra coruptiei. Gradul de popularitate extrem de jos al actualei guvernari dominate de Partidul Democrat, pierderea aproape totala a increderii fata de PLDM - denota o reactie normala a majoritatii cetatenilor R.M. fata de coruptia din Moldova din ultimii ani.

Chiar si orientarea alegatorilor spre Maia Sandu si Igor Dodon ca politicieni din urmatoarea generatiei este si ea o dorinta de a intoarce pagina atat fata de comunisti, cat si fata de pro-europenii corupti de la guvernare din ultimul deceniu si jumatate.

Insa electoratul se ciocneste de o omerta a intregii clase politice - de dreapta, de stanga, pro-europeana, pro-rusa de a continua starea de coruptie cvasi-totala. Doar Maia Sandu nu face parte din aceste retele corupte integrate in care preferintele de politica externa de fapt nu conteaza.

Credeti ca alegerile prezidentiale organizate duminica in R.Moldova, dar si in Bulgaria au fost influentate de rezultatul alegerilor din SUA?

Nu cred. Este o coincidenta. In special in cazul Moldovei, deja din primul tur Dodon era la jumatate de pas de victorie. In ambele tari publicul reactioneaza contra unor guvernari de centru dreapta care s-au aflat la carma tarii de mai multi ani si au degazamgit o anumita parte din propriii alegatori. Nimic surprinzator. Este ciclul democratic normal care confera aceasta logica de alternanta intre dreapta si stanga.

Pendulul politic va reveni si va favoriza si centru dreapta pro-european peste cativa ani. Esential e sa nu se faca pasi ireversibili in acest timp.

Cum credeti ca se va schimba relatia dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova condusa de presedintele Igor Dodon? Se va indeparta definitiv R.M. de Uniunea Europeana in urmatoarea perioada?

In primul rand, nu cred ca Dodon va dori o astfel de indepartare. El va dori sa faca un fel de echilibristica intre UE si Rusia. Si chiar daca si-ar dori o indepartare de UE nu are cum sa o faca fara sa provoace o criza politico-economica majora pentru tara, dar si propria cariera politica.

UE este de 3 ori mai importanta ca partener comercial pentru Moldova decat Rusia, or aceasta creeaza niste dependente economice pe care niciun presedinte nu le poate schimba.

Cu siguranta vom asista la intensificarea unui discurs pro-rus, dar in materie de actiuni corabia Republica Moldova isi poate incetini cursul pro-european, poate avea niste abateri de la acest curs, dar nu isi poate schimba cu totul cursul, pentru ca asta dicteaza structura economica a tarii, si geografia sa.

Uitati-va chiar la Transnistria. Aceasta este mult mai atasata ideologic Rusiei decat Dodon, si totusi este atat de dependenta de UE in plan comercial incat a fost nevoita sa accepte implementarea Acordului de Asociere si sa joace conform regulilor impuse de Bruxelles si Chisinau.

Sa va mai dau un exemplu. Rusia probabil va deschide piata rusa pentru anumite produse moldovenesti pentru a-l sustine pe Dodon. Dar aceste TIR-uri si trenuri marfare care ar urma sa ajunga in Rusia vor trebui sa treaca prin Ucraina. Si aici, indiferent de ce va spune Dodon, apropierea economica a Moldovei de Rusia depinde cel putin partial si de Kiev... Iar Dodon a antagonizat destul de mult Kievul in campania sa, si in curand va descoperi ca aceasta apropiere a sa de Moscova de fapt trece prin Kiev, tot asa cum calea spre o stabilitate si functionalitate economica minima in Moldova trece pe la Bruxelles si Washington. Si prin urmare Dodon va incerca sa se puna bine cu toata lumea.

Ce se va intampla cu Transnistria?

Agitatie diplomatica, multa zarva politica, dar nu prea vad ca parametrii conflictului sa se schimbe intr-o masura suficienta pentru a duce la o reintegrare a tarii.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Dodon presedinte Moldova Rusia, #acorduri economice Moldova Rusia UE , #Rusia