The Guardian: Fonduri Ikea, virate catre Securitate, in vremea lui Ceausescu

Vineri, 04 Iulie 2014, ora 22:15
3962 citiri
The Guardian: Fonduri Ikea, virate catre Securitate, in vremea lui Ceausescu
Foto: Arhiva

Documente secrete recent declasificate la Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS), intrate in posesia presei britanice, arata ca in vremea regimului comunist se faceau plati catre Securitate din fonduri venite de la Ikea.

Platile presupuneau sume formate din sase cifre, relateaza The Guardian, iar acestea se faceau in baza unor intelegeri din anii '80, se arata in documentele obtinute de The Guardian, sustine publicatia britanica.

Concret, compania suedeza ar fi acceptat sa fie suprafacturata pentru produse fabricate in Romania, iar o parte din plati ar fi fost depozitate intr-un cont controlat de Securitate, explica publicatia.

Ikea neaga insa complicitatea, lansand o ancheta interna pe acest subiect.

Reprezentantii companiei sustin ca nu stiau de implicarea Securitatii in operatiunile sale comerciale.

Informatiile prezentate ridica noi intrebari legate de operatiunile companiei in timpul Razboiului Rece, cand ar fi folosit chiar prizonieri est-germani in atelierele sale. Ikea a fost una dintre putinele companii occidentale care au profitat de deschiderea tot mai mare catre mediul afacerilor a tarilor comuniste, in anii '80. A fost atrasa in mod special de resursele de lemn si de mana de lucru ieftina din tari precum Romania, sustine publicatia.

IKEA, acuzata ca a cumparat de la politie dosare ale clientilor

Astfel, a incheiat o serie de acorduri cu Tehnoforestexport, intreprinderea Ministerului Industriei Lemnului si Materialelor de Constructie din timpul regimului comunist. Acordurile au incetat insa catre sfarsitul anilor '80. Sumele vehiculate erau de milioane de dolari.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Ikea fonduri Securitate Romania, #Ikea afaceri Romania comunism, #Ikea afaceri Tehnoforestexport Romania , #stiri Ikea
Comentarii
Poza VOIENI
VOIENI
rank 5
Sper sa se dee3scopere si nimpli9carea lui Voiculescu in aceasta
Poza Safari
Safari
rank 5