Ilie Nastase implineste 65 de ani

Marti, 19 Iulie 2011, ora 20:35
2174 citiri
Ilie Nastase implineste 65 de ani

Ilie Nastase, adevarata legenda vie a tenisului romanesc si mondial si unul dintre cei mai cunoscuti romani pe planeta, s-a nascut in urma cu 65 de ani, pe 19 iulie 1946, la Bucuresti.

Este atat de popular si cu o notorietate ce face valuri de vreo patru decenii, incat numele sau a devenit practic un brand national, alaturi de al Nadiei Comaneci si Gheorghe Hagi.

Desi a iesit fulminant la rampa in special prin performantele obtinute cu racheta, multe de pionierat pentru tenisul autohton, cel alintat si Nasty a cucerit spatiul public si prin ce a facut dincolo de sport, iar aici ne gandim la afaceri sau la partea amoroasa a vietii sale private.

Ilie Nastase la fileu:

A pus pentru prima data racheta in mana, de copil, la Steaua.

La 13 ani era campion national, iar trei ani mai tarziu cucerea titlul la juniori, ca in 1967 si 1968 sa devina campion national de seniori.

Din 1970 s-a lansat pe orbita mondiala a tenisului, cu rezultate remarcabile, de-a lungul celor aproape doua decenii de cariera la profesionism castigand zeci de competitii si turnee de prim rang, singurele mari trofee care-i lipsesc din impresionantu-i palmares fiind simplul la Wimbledon si Cupa Davis (Salatiera de Argint).

In rest, a luat cam tot...

A castigat de doua ori un Grand Slam la simplu (US Open - 1972 si Roland Garros - 1973), si in trei randuri dublul (Roland Garros - 1970, Wimbledon - 1973, US Open - 1975).

Laureat de patru ori al Turneului Campionilor (1971,1972,1973,1975).

A jucat 18 ani pentru Romania in Cupa Davis (146 meciuri - 109 castigate), ajugand alaturi de Ion Tiriac de trei ori in finala celei mai importante competitii mondiale inter-tari (1969,1971,1972 - toate pierdute in fata SUA).

Considerat nr. 1 in lume in 1972 si 1975

De patru ori a fost desemnat "Cel mai bun sportiv al Romaniei" (1969,1972,1973,1974).

In 2005, Tennis Magazine l-a plasat pe locul 28 in lista "40 cei mai mari jucatori de tenis din ultimii 40 de ani"

Capitan - nejucator al Romaniei la editia din 2005 a Cupei Davis.

A condus mai bine de un deceniu (1997-2008) Federatia Romana de Tenis. Poate fi considerat un adevarat vrajitor al rachetei, jocul sau avand culoare, savoare si o finete unicat a executiilor care au cucerit si incantat publicul anilor '70-'80.

A fost primul sportiv roman care a devenit milionar in dolari (conform Forbes - 500 miliardari, are acum o avere estimata la 6-7 milioane euro).

Dupa 1990 s-a lansat si in afaceri (dar nu de amploarea si succesul celor ale lui Ion Tiriac), iar o scurta perioada a cochetat chiar si cu politica, de care s-a lecuit destul de repede (in 1996 a esuat in tentativa de deveni primarul general al Bucurestiului).

Ilie Nastase cuceritorul de inimi... feminine

Se spune c-a avut la viata sa peste 2.500 de femei, printre care si pe celebra cantareata americana de culoare, Diana Ross. "Inventar" uluitor, de care Nasty chiar e mandru si, mai in gluma, mai in serios, il mai completeaza numeric cand i se reaminteste de povestea asta parca desprinsa din "1001 de nopti".

Oficial, a fost casatorit doar de trei ori (pana acum!), astfel:

Cu belgianca Dominique Grazia, de care a divortat la jumatatea anilor '75. Au impreuna o fata, Nathalie (36 de ani), care locuieste la Paris si Montreal. Dupa Dominique a urmat in 1984 actrita americana Alexandra King (doi copii adoptati, Charlotte - 22 ani si Nicolas - 25 ani). Ultima cu acte a fost, in sfarsit o romanca, Amalia (cu aproape 30 de ani mai tanara), de care a divortat, nu demult, dupa cinci ani de convietuire (doi copii, Alessia - 7 ani si Emma Alexandra - 4 ani).

In prezent este "cuplat" cu o controversata fosta manechina, Brigitte Sfat, de asemenea cu mult mai tanara decat Nasty, un cuceritor de succes, iata, chiar si dupa ce a intrat de cinci in clubul sexagenarilor.

Ilie Nastase ramane o emblema stralucitoare pentru sportul romanesc, cu un loc special in pantheonul tenisului, dar si o ''figura'' aparte in peisajul public , monden, al ultimilor ani.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Ilie Nastase aniversare, #legendele tenisului mondial, #mari sportivi romani, #Ilie Nastase femeile , #stiri Ilie Nastase