Ilie Sarbu anunta un avans de 70% din platile pe suprafata pentru fermieri, in toamna

Duminica, 19 Iulie 2009, ora 13:37
793 citiri
Ilie Sarbu anunta un avans de 70% din platile pe suprafata pentru fermieri, in toamna

Fermierii ar putea beneficia pentru campania agricola de toamna de un ajutor de un leu/litrul de motorina, pentru o cantitate de 39 litri/hectar, si de un avans de 70% din nivelul platilor pe suprafata cuvenite pentru 2009, a declarat ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu.

Potrivit ministrului, fermierii mai pot beneficia si de 30% din volumul creditelor de productie si de noile reglementari aprobate privind instituirea sistemului temporar de sprijinire a derularii afacerilor in domeniul comertului cu seminte de consum.

"In plus, fermierii care au depus proiecte pentru Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si au fost declarate eligibile, dar nu au fost selectate vor beneficia de credite acordate din fonduri puse la dispozite de MAPDR. Recent, am semnat Ordinul prin care cei care au depus proiecte pe PNDR, dar nu au fost selectate din diverse motive vor putea sa-si puna in practica proiectul prin credite acordate din fondurile puse la dispozitie de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). In aceasta situatie sunt pana acum 923 de proiecte", a declarat Ilie Sarbu.

In ceea ce priveste renta viagera, Ministrul Agriculturii sustine ca aceasta va fi inlocuita cu pensionarea timpurie a fermierilor.

Renta viagera va fi inlocuita din 2010 cu masura 113 din Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) "Pensionarea timpurie a fermierilor si lucratorilor agricoli", prin care se vor aloca 72 de milioane de euro, a declarat Ilie Sarbu.

Pensionarea timpurie a fermierilor si a lucratorilor agricoli este o masura complementara Masurii 112 - Instalarea tinerilor fermieri.

Legea privind acordarea rentei viagere prevede ca proprietarii care isi arendeaza terenul vor primi 50 de euro/ha/an, iar cei care instraineaza terenul vor beneficia de 100 de euro/ha/an, sume care se adauga la valoarea arendei sau la pretul de vanzare al pamantului, dupa caz.

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a demarat programul renta viagera cu scopul de a concentra suprafetele agricole in exploatatii eficiente, masura impusa de necesitatea compatibilizarii agriculturii romanesti cu cea din tarile membre ale Uniunii Europene.

Vom accesa 3 miliarde de eruo in 2009 prin PNDR

Minitrul Agriculturii a adaugat ca se estimeaza ca in 2009 se vor atrage circa trei miliarde de euro prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), desi la inceputul anului nu era accesat niciun euro.

"Cea mai solicitata masura este "Renovarea si Dezvoltarea satelor pentru care s-au depus 1370 de proiecte in valoare de peste 3,3 miliarde euro. Pentru "Modernizarea exploatatiilor agricole s-au depus 3581 de proiecte cu o valoare estimata de peste un miliard de euro. De asemenea, pentru cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere au fost depuse 864 de proiecte cu o valoare estimata de 615 milioane euro. Sunt optimist si cred ca vom accesa circa trei miliarde de euro", a declarat Ilie Sarbu.

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) va fi suplimentat, la sfarsitul acestui an, cu 101,69 milioane euro, suma ce va completa bugetele unor masuri din cadrul programului.

Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
#Ilie Sarbu, #avans plati suprafata, #fermieri plati suprafata, #renta viagera , #ministrul Agriculturii