PD-L: Sarbu, responsabil pentru problemele agriculturii din ultimii zece ani

Marti, 25 Mai 2010, ora 21:26
1057 citiri
PD-L: Sarbu, responsabil pentru problemele agriculturii din ultimii zece ani

Reprezentanti ai PD-L din Camera Deputatilor au afirmat ca o mare parte din vina pentru situatia actuala a agriculturii revine in mod direct fostului ministru de resort, pesedistul Ilie Sarbu.

Deputatul Gheorghe Tinel (PD-L) a sustinut ca motiunea simpla "Programul national pentru agricultura si dezoltare rurala al guvernului Boc pentru anul 2010: falimentul fermierilor din Romania" este "o manifestare ieftina, politicianista si demagogica a celor care, mai mult de jumatate din perioada postdecembrista, au condus destinele agriculturii romanesti".

Pedelistul a acuzat semnatarii motiunii ca au ignorat cu buna stiinta modul in care a fost administrata agricultura romaneasca in 2009, textul axandu-se doar pe cele cinci luni scurse din 2010.

"M-am uitat pe lista semnatarilor motiunii simple si nu mare mi-a fost mirarea cand l-am vazut la prima pozitie pe Victor Ponta, ginerele lui Ilie Sarbu care, in ultimii 10 ani, a ocupat jumatate din timp functia de ministru al Agriculturii.

Sa nu-i fi povestit socrul sau din multiplele probleme lasate de domnia sa de fiecare data cand a plecat de la minister? Se pare ca da, de aceea e nevoie sa-i aducem aminte lui Victor Ponta unele din faptele de maretie ale socrului", a spus Tinel.

Sarbu a fost principala tinta a atacurilor lui Tinel, reprosurile acestuia vizand si perioada in care pesedistul a ocupat pentru prima data portofoliul de la Agricultura.

"Ati incheiat in genunchi negocierile cu UE la capitolul agricultura si asta numai pentru a va trece la capitolul realizari, in an electoral, si acest aspect, desi stiti ca responsabilitatea termenilor atat de restricitivi si de duri privind subventionarea va apartin in responsabilitate.

Va intreb ce ati facut in perioada 2001-2004 si i-ati spus domnului Ponta? Ca poate nu mai semna motiunea. In 2005, aveati obligatia de a operationaliza Agentia de Plati si Interventii in Agricultura, dar atunci avea 18 angajati ce functionau intr-un spatiu de 36 metri patrati. Ce ati facut la Ministerul Agriculturii, domnul Ilie Sarbu? Nu i-ati spus domnului Ponta? Ca poate nu semna motiunea", s-a adresat Tinel lui Sarbu.

Sarbu a fost criticat si pentru faptul ca nu ar fi intreprins nimic pentru a limita efectele restrictiilor la ajutoarele de stat pentru agricultori, restrictii care au intrat in vigoare la 1 ianuarie 2010.

In plus, democrat-liberalul a contestat dreptul moral al PSD de se referi la situatia padurilor si a sistemelor de irigatii.

"In perioada 1990-1996, au fost defrisate ilegal 350.000 de hectare si ati bagat in faliment Societatea Nationala Imbunatatiri Funciare", a acuzat Tinel.

Din partea UDMR, deputatul Kelemen Attila a apreciat ca o motiune nu poate rezolva dificultatile prin care trec agricultorii si nici dificultatile mediului rural, in general.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Ilie Sarbu Agricultura , #ministrul Agriculturii