Ne cumpara ungurii Ardealul? Geoana vrea CSAT. Ilie Sarbu ii da iar peste nas

Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 16:21
4347 citiri
Ne cumpara ungurii Ardealul? Geoana vrea CSAT. Ilie Sarbu ii da iar peste nas
Foto: Arhiva

Animozitatile dintre Ilie Sarbu si Mircea Geoana sunt de notorietate, socrul lui Victor Ponta fiind unul dintre cei mai infocati care au cerut in 2011 excluderea fostului sef al PSD.

Senatorul PSD Ilie Sarbu l-a contrat din nou dupa ce Geoana a spus ca informatiile conform carora "Ungaria are un plan strategic de a cumpara teren agricol in Transilvania sunt de-a dreptul ingrijoratoare".

"Abordarile panicarde din spatiul public, referitoare la intentia Ungariei de a cumpara Ardealul, odata cu liberalizarea vanzarii terenurilor agricole, sunt extrem de periculoase si promoveaza un scenariu fals! Nu exista nicio decizie oficiala a Guvernului de la Budapesta, care sa sustina o astfel de intentie. Nu cred ca este bine sa comentam fie si ele declaratiile unui atasat al ambasadei de la Bucuresti, atata timp cat MAE maghiar anunta ca nu exista un astfel de program", afirma Ilie Sarbu, in cadrul unui comunicat remis Ziare.com.

In viziunea fostului ministru al Agriculturii, pe vremea guvernarii Nastase, Legea privind cumpararea terenurilor agricole introduce conditiile firesti pentru acest tip de tranzactie.

"Liberalizarea vanzarii terenurilor agricole a fost decisa in timpul guvernarii Aliantei Dreptate si Adevar, in acord cu obligatiile Romaniei fata de UE. Legea propusa de Guvernul USL aducea o reglementare utila", concluzioneaza Ilie Sarbu.

Geoana vrea discutie in CSAT

Pe de alta parte, Mircea Geoana nu pare la fel de linistit in legatura cu zvonurile respective, afirmand chiar ca este necesara o discutie in CSAT pe aceasta tema.

"Romania trebuie sa faca totul pentru a incuraja cetatenii romani sa pastreze si sa lucreze terenurile agricole, mai ales ca agricultura are o sansa reala de a deveni unul din cele mai puternice motoare de crestere economica. De aceea, zvonurile, alimentate de declaratiile unui angajat al ambasadei Ungariei la Bucuresti, conform carora Ungaria are un plan strategic de a cumpara teren agricol in Transilvania sunt de-a dreptul ingrijoratoare", scrie Mircea Geoana, in cadrul unui comunicat.

Constantin: Fara legea intoarsa de Basescu, strainii pot cumpara teren fara restrictii

In plus, comentand decizia presedintelui de a trimite legea spre reexaminare, in Parlament, Geoana afirma ca "Traian Basescu era deplin informat despre gravitatea subiectului si a riscurilor aferente. Siguranta alimentara reprezinta un element important al securitatii nationale si, de aceea, acest subiect ar fi trebuit sa se afle pe agenda CSAT cu mult inainte de 1 ianuarie 2014. Desi tarziu, acest subiect ar trebui sa fie pus pe agenda CSAT cu cea mai mare urgenta".

De la 1 ianuarie 2014, Romania a liberalizat piata funciara, conform angajamentelor asumate la aderarea la Uniunea Europeana.

Zvonuri despre intentiile autoritatilor maghiare de a sprijini achizitionarea de terenuri agricole in Romania de catre cetatii Ungariei exista de luni bune, insa este prima data cand un oficial maghiar s-a referit la aceasta posibilitate.

Atasatul pe probleme de agricultura din cadrul Ambasadei Ungariei de la Bucuresti, Szabo Jozsef Andor, a declarat ca Guvernul de la Budapesta are o strategie cu privire la achizitionare a terenurilor agricole din Ardeal de catre cetatenii maghiari, declaratie ce a starnit o serie de reactii politice, la Bucuresti.

Presa ungara: Guvernul de la Budapesta incearca sa cumpere pamant in Romania

Presedintele Traian Basescu a cerut marti Parlamentului reexaminarea Legii privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Ilie Sarbu straini pamanturi, #Mircea Geoana straini pamant agricol, #Ungaria cumpara Transilvania , #PSD