Aberatia zilei: Nimeni nu e deasupra legii. Doar ANAF

Joi, 07 Mai 2015, ora 18:05
17444 citiri
Aberatia zilei: Nimeni nu e deasupra legii. Doar ANAF
Foto: Arhiva (Antena3)

Ordonanta de urgenta 8/2015 prevede, printre altele, ca, incepand de vineri, 8 mai, un operator economic poate fi amendat de ANAF cu sume inzecite, dar nu va primi banii inapoi in cazul in care instanta anuleaza amenda.

"CLOCOTESC! In timp ce noi vorbim despre bacsisuri sau carduri de sanatate, ANAF tocmai si-a dat o Ordonanta care spune ca deciziile instantelor NU li se aplica lor! Culmea e ca unul din semnatarii OG 8/2015 este chiar Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei! Va marturisesc, am vazut multe tampenii de-a lungul timpului, dar nu imi vine in cap nici una mai grava decat asta", a semnalat pe Facebook Gabriel Biris, avocat specializat in fiscalitate, intrebandu-se totodata "ce face opozitia", pentru ca de la Avocatul Poporului, singurul in masura sa atace la Curtea Constitutionala "o astfel de aberatie", nu prea avem "asteptari".

Textul la care se refera Gabriel Biris apare la finalul OUG 8/2015, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 285/2015 si este urmatorul:

" (...) (viii) in situatiile prevazute la pct. (vii), daca operatorul economic achita amenda contraventionala sau jumatate din cuantumul acesteia, dupa caz, precum si o suma egala cu de zece ori amenda aplicata, sanctiunea complementara inceteaza de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitarii la organul constatator. Suma de bani egala cu de zece ori amenda aplicata se face venit la bugetul de stat, poate fi achitata la Casa de Economii si Consemnatiuni - C.E.C. - S.A. sau la unitatile Trezoreriei Statului si nu se restituie in cazul in care, la solicitarea operatorului economic, instanta de judecata anuleaza procesul-verbal de constatare a contraventiei. Termenul de 24 de ore curge de la data inregistrarii la registratura organului constatator a dovezii achitarii sau de la data confirmarii de primire daca aceasta a fost transmisa prin posta".

Cu alte cuvinte, presupunand (prin absurd desigur) ca inspectorii ANAF ar fi de rea-credinta si ar amenda fara temei un operator economic in conditiile de mai sus, iar instanta i-ar da dreptate celui din urma, banii ar ramane pierduti pe vecie in buzunarele Fiscului.

Nu este un abuz pe fata? Cum de s-a asezat ANAF deasupra legii prin ordonanta de urgenta semnata de ministrul Justitiei insusi?

O ordonanta "generatoare de abuzuri incredibile"

Invitat la Digi24, Gabriel Biris a facut cateva comentarii suplimentare.

"Daca tu contesti procesul verbal si instanta spune ca ai dreptate, in general iti anuleaza procesul verbal, dar ANAF nu iti mai da banii inapoi, ceea ce inseamna ca ANAF e mai presus de lege. Abuzurile ANAF compromit lupta impotriva evaziunii fiscale (...)

Cei care au pus asta aici, eu banuiesc pe ANAF, au pus-o constient. Problema e ca toate institutiile care trebuiau sa vegheze nu au functionat. (...) Nu e un proiect de lege, e o OUG aprobata in sedinta de guvern, care incepe sa produca efecte maine. Cine plateste traumele pe care unii le vor suferi?", a intrebat retoric avocatul.

Gabriel Biris a citit lista semnatarilor ordonantei, pe care apar numele lui Victor Ponta, Gabriel Oprea, Eugen Teodorovici, Robert Cazanciuc, Ioan Rus si Mircea Dusa, toti membri ai Guvernului.

"Aceste ordonante trec prin niste filtre, au niste avize. Nu ma astept ca fiecare dintre cei care au semnat sa citeasca la fiecare virgula", a admis Gabriel Biris, adaugand insa ca cei din spatele lui Robert Cazanciuc "nu si-au facut treaba".

In opinia sa, cea mai simpla solutie de rezolvare a problemei ar fi suspendarea controalelor ANAF pana cand se corecteaza ordonanta de urgenta.

"Toata nebunia asta porneste dintr-o ura impotriva antreprenorilor. Trebuie suspendate controalele, pentru ca OUG e generatoare de abuzuri incredibile. Ordonanta poate fi corectata rapid. (...) Asta e rezultatul cand faci legi pe care nu le gandesti, care nu pot fi aplicate", a mai declarat specialistul in probleme de fiscalitate.

De ce nu se lupta Guvernul cu marea evaziune fiscala?

Pe de alta parte, Gabriel Biris a sustinut cu fermitate ca lupta dusa in ultimele zile impotriva evaziunii este "un fals" sau doar "praf in ochi", pentru ca Guvernul se ocupa de mica evaziune, inchizand ochii in fata marii evaziuni.

"Nu am vazut nici un control in Portul Constanta sau unde sunt facute palate fara autorizatie de constructie, de oameni care nu pot sa justifice nici un leu din milioanele bagate in constructii sau in Ferrari-urile din fata curtii. Nu, se duce lupta impotriva micilor antreprenori care din business-urile astea isi intretin familia (...)

Toate masurile astea senzationale sunt impotriva micii evaziuni, nu impotriva marii evaziuni. Cand lansezi un Armaghedon pentru 2-3-5 lei si nu te gandesti la ce se intampla, ma intreb daca nu cumva vor sa duca in derizoriu aceasta lupta", a mai declarat avocatul.

Aberatia semnalata pe Facebook de Gabriel Biris a suscitat numeroase comentarii, cum ar fi "Asta e furt pe fata", "Nu putem formula o plangere penala pentru autorii acestei ordonante?", "Asta inseamna ca la anul instantele vor fi blocate" sau "De asta nu ma mai intorc eu in tara".

Pe de alta parte, o alta aberatie, de data asta legata de impozitarea bacsisului primit de ospatari sau coafeze, a fost semnalata tot pe Facebook, dar de Florin Citu, analist economic.

"Tot nu inteleg cum este ok sa te controleze un angajat de la Fisc in buzunare. Sau sa iti ceara sa-ti golesti buzunarele. O persoana fizica are alte drepturi si obligatii in fata legii si trebuiesc respectate. Angajatii de la Fisc controleaza actele firmei si atat (...)

Cu mandat este altceva. Dar acest lucru inseamna ca un procuror trebuie sa ceara la judecator acest mandat si sa te acuze de ceva pe baza unor dovezi", a postat acesta pe reteaua de socializare.

Urmeaza ca in zilele urmatoare sa vedem daca si cate abuzuri vor comite inspectorii ANAF. Asta, bineinteles, cu conditia sa se planga cineva de ele...

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Aproape jumătate dintre români susţin că temperatura ideală din locuinţă trebuie să fie cuprinsă între 22 şi 24°C şi chiar peste, în timp ce doar 3,8% susţin că se simt confortabil...
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
#amenzi ordonanta bonuri fiscale Biris, #ordonanta bacsis amenzi , #ANAF