Ai bani de recuperat de la stat? Fiscul nu te mai executa silit pentru restante

Joi, 10 Noiembrie 2016, ora 21:27
5942 citiri
Ai bani de recuperat de la stat? Fiscul nu te mai executa silit pentru restante

Contribuabilii care au de recuperat bani de la institutii ale statului nu vor mai putea fi executati silit de Fisc, informeaza, intr-un comunicat, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Nu este mentionat exact la care institutii se refera, fiind specificat doar ca este vorba de sumele pe care contribuabilii le au de primit de la "institutii sau autoritai publice".

"Prin art. 230 din Codul de procedura fiscala a fost reglementata o procedura speciala de executare silita aplicabila doar contribuabililor care, concomitent cu obligatiile fiscale pe care le au de platit statului, detin si creante asupra statului, concretizate in sume certe, lichide si exigibile pe care le au de incasat de la institutii sau autoritati publice", precizeaza ANAF.

Toate detaliile pentru implementarea acestei masuri se vor regasi intr-un ordin de procedura care ar urma sa fie aprobat in perioada urmatoare.

Practic, Fiscul va recupera mai intai restantele contribuabilului de la institutiile statului de unde contribuabilul are bani de primit. In acest caz, Fiscul nu va mai pune, asa cum face acum, poprire pe conturile contribuabilului, sechestru pe bunurile acestuia sau poprire pe terti debitori ai contribuabilului. Aceste metode de recuperare se vor aplica doar daca, dupa recuperarea banilor de la institutiile statului, contribuabilul ramane cu o datorie neachitata catre stat.

"Noua procedura limiteaza practic aplicarea executarii silite, in limita creantei pe care contribuabilul o are de incasat de la o institutie sau autoritate a statului, la poprirea pe care administratia fiscala o infiinteaza la acea institutie sau autoritate publica debitoare in raport cu contribuabilul.

Astfel, rezulta ca, in aceasta situatie, Fiscul suspenda celelalte masuri de executare (poprirea conturilor bancare, sechestrarea bunurilor sau poprirea altor terti debitori ai contribuabilului) pana la incasarea creantelor sale de la institutiile debitoare, asigurandu-se astfel o echitate deplina in raportul fiscului cu contribuabilul", se mai arata in comunicatul ANAF.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Fisc executare silit, #Fisc compensare creante datorii, #Fisc datorii stat executare silita , #ANAF