ANAF a demarat in forta operatiunea "Helios": Cine este vizat si ce amenzi au fost aplicate pana acum (Video)

Vineri, 22 Aprilie 2016, ora 14:09
10986 citiri
ANAF a demarat in forta operatiunea "Helios": Cine este vizat si ce amenzi au fost aplicate pana acum (Video)
Foto: ANAF

Fiscul a lansat de curand operatiunea "Helios", care are ca scop combaterea fraudei in preajma sarbatorilor, iar controalele s-au lasat cu amenzi si confiscari in valoare de 2,1 milioane de lei in primele zile.

ANAF a oprit de la comercializare 15,5 tone de legume si fructe, dar si 3.6 tone de bauturi alcoolice, arata un comunicat remis Ziare.com.

Totodata, s-a dispus suspendarea activitatii a 10 operatori economici (6 pentru neutilizarea caselor de marcat si 4 pentru ca nu erau dotate cu case de marcat) si a fost interzisa desfasurarea uneia dintre activitatile de comert engros sau cu amanuntul in cazul a 12 contribuabili.

"In urma verificarilor operative ale inspectorilor antifrauda si a reclamatiilor primite de la contribuabibili (prin intermediul TelVerde), vor fi intensificate, in cadrul operatiunii 'Helios', controalele care au ca obiect verificarea modului de respectare a prevederilor OUG 28/1999 in cadrul restaurantelor, barurilor si cluburilor.

Bomba ANAF: Contribuabilii cu taxele la zi, probleme din cauza TVA - Criterii netransparente si "secretul celor 4"

Aceste controale vor viza, in principal, identificarea si sanctionarea operatorilor economici care nu sunt dotati cu case de marcat, nu emit bonuri fiscal pentru toate bunurile/serviciile livrate sau emit alte documente in locul bonului fiscal: note de plata/de informare/proforme", se arata in comunicatul Fiscului.

Sanctiunile contraventionale pentru astfel de fapte sunt clar stabilite de lege si difera in functie de gravitatea acestora, putand fi aplicate amenzi de pana la 27.500 lei, in situatia in care suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei este mai mare de 1.000 lei si mai mare de 3% din veniturile inregistrate de contribuabil in ziua respectiva, pana la momentul controlului.

De asemenea, se va dispune suspendarea activitatii pentru 30 de zile, in toate cazurile in care se constata ca operatorul economic a mai fost sanctionat in ultimele 24 de luni, pentru neemiterea de bonuri fiscale.

Controale pe tot lantul de vanzare

Saptamana trecuta, ANAF a anuntat derularea operatiunii "Helios" printr-o postare pe Facebook, in care explica si modul in care se vor desfasura controalele.

Verificarile inspectorilor antiftrauda vor viza intreg lantul economic si se vor desfasura in patru etape.

In prima etapa, cand marfurile intra in tara vor fi verificate toate documentele. Operatiunea care se desfasoara in toate punctele de trecere a tarii noastre, inclusiv in porturi, cu accent pe Portul Constanta.

Concret, in aceasta etapa vor fi prelucrate declaratiile vamale in cazul impoturilor si documentele de transport rutier marfa in cazul achiziisor intra-comunitare.

Documentele vor fi apoi incarcate in aplicatia Trafic Control.

In a doua etapa se vor desfasura activitati de control operativ. Echipele mobile de control in trafic vor verifica, din nou, marfurile pentru a se asigura ca, odata ce au trecut de primul filtru, documentele de transport nu au suferit modificari. Pentru acest lucru, echipele antifrauda vort avea acces la aplicatia Trafic Control.

Odata ce ajung in depozit, adica in centrele angro din toata tara, echipele antifrauda trec la cea de-a treia etapa a operatiunii "Helios". Vor fi controlate centrele angro pe doua paliere: controlul efectiv, in cadrul caruia se verifica marfa si documentele prin incrucisare cu informatiile obtinute in etapele doi si trei, si monitorizarea, care consta in verificarea autovehiculelor care transporta marfa din angrouri catre revanzatori.

In ultima etapa, se va verifica daca vanzarile catre consumatorul final sunt fiscalizate.

C.P.

Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
#ANAF operatiune Helios, #ANAF controale, #ANAF verificari , #ANAF