ANAF, acuzata de abuzuri

Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 19:22
5973 citiri
ANAF, acuzata de abuzuri
Foto: B1 Tv

Grup Servicii Petroliere (GSP) sustine ca este tinta a numeroase abuzuri din partea angajatilor ANAF subordonati vicepresedintelui institutiei Florin Tunaru, ANAF deruland o inspectie fiscala la GSP care dureaza de aproape doi ani, mult peste termenul legal, si continua abuziv desi a fost suspendata.

"Incepand cu luna noiembrie, GSP a fost tinta unor numeroase abuzuri savarsite de functionari publici ai statului, angajati ai ANAF, aflati in subordinea domnului Florin Tunaru, vicepresedinte ANAF, coordonator al inspectiei fiscale", arata compania detinuta de omul de afaceri Gabriel Comanescu.

Comanescu a declarat vineri intr-o conferinta de presa ca abuzurile ANAF au pornit de la suspiciunea ca GSP nu a platit TVA pentru o tranzactie de 96 milioane de dolari derulata in 2008 intre doua firme din grup privind vanzarea-cumpararea a trei platforme marine de foraj petrolier.

"GSP Romania a vandut in 2008 catre GSP Malta trei platorme marine de foraj petrolier, respectiv Prometeus, Saturn si Jupiter. Scopul tranzactiei a fost accesarea unor fonduri de la banci internationale necesare unui program de modernizare a platformelor companiei. Compania nu avea posibilitatea de a accesa acele fonduri din Romania", a afirmat Comanescu.

Potrivit lui Comaneascu, legislatia in vigoare asimileaza platformele marine de foraj petrolier navelor, iar tranzactiile cu nave sunt scutite de la plata TVA.

"Pe de o parte, o directie din ANAF zice ca nu se aplica scutirea de la plata TVA. Pe de alta parte, o alta directie din ANAF zice ca se aplica scutirea de la plata TVA. Este o divergenta interna a ANAF. Este un blocaj facut intentionat cu scopul de a deteriora imagina companiei. Este un abuz. In 2008, cand am vandut platformele, nu am avut nicio problema (...) Ati vazut abuzurile.

Va incepe prapadul. (...) Se pare ca institutiile statului functioneaza la ordinul unor baieti destepti, la ordinul unei gasti. (...) Tripleta din Constanta, Mazare si gasca lui sunt suparati ca au pierdut Portul Constanta. Ei nu mai stiu ce sa inventeze. In instanta, statul va pati ce a patit cu fratii Micula", a spus Comanescu in conferinta de presa.

Ancheta declansata din 2012

In urma unei sesizari anonime formulata in 2011, ANAF a declansat in 2012, prin Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), o inspectie fiscala la nivelul GSP.

Dupa un an si jumatate, in august 2014, ANAF a suspendat inspectia, invocand primirea unor informatii solicitate unor autoritati fiscale din afara tarii si emiterea unei decizii a Comisiei Fiscale Centrale, privind intrepretarea unor dispozitii legale cu privire la regimul taxarii operatiunilor efectuate cu platforme marine in zona Marii Negre.

In aceeasi perioada inspectorul DGAMC Adriana Bour a solicitat "printr-o fituica", nesemnata, nedatata, neinregistrata conform procedurilor legale, ca societatea sa puna la dispozitie o serie de documente, conform sursei citate. Ulterior, Bour a solicitat printr-un email, trimis de pe o adresa personala, completarea listei de documente.

GSP a formulat plangere penala la DNA impotriva inspectorului ANAF. Grupul concluzioneaza ca demersurile abuzive ale inspectorilor DGAMC au paralizat buna desfasurare a activitatii companiei in raport cu partenerii interni si externi.

Grupul sustine ca inspectia fiscala se desfasoara intr-un cadru ilegal, intrucat desi trebuia sa dureze conform legii maxim sase luni s-a prelungit nejustificat timp de aproape doi ani, si desi controlul a fost suspendat se deruleaza in continuare, in mod abuziv.

Compania va continua demersurile legale deja initiate, respectiv formularea de noi plangeri penale pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, la adresa tuturor functionarilor responsabili.

GSP cere de asemenea institutiilor statului sa intervina ferm pentru oprirea abuzurilor.

Grup Servicii Petroliere a fost infiintata in 2003 ca o companie de servicii in zona forajului pe mare (offshore). In decembrie 2005 GSP a achizitionat de la OMV Petrom sase platforme de foraj marin, cinci vapoare si o macara plutitoare. In ultimii zece ani, GSP a investit in modernizarea si extinderea flotei si a bazelor logistice peste un miliard de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#GSP ANAF abuz, #ANAF ancheta GSP, #ANAF acuzat abuz , #ANAF
Comentarii