ANAF: Cainele asumutit asupra adversarilor politici sau ajutorul economiei de piata?

Marti, 23 Aprilie 2013, ora 14:10
3978 citiri
ANAF: Cainele asumutit asupra adversarilor politici sau ajutorul economiei de piata?
Foto: Arhiva

Sefii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) vor fi schimbati, premierul Victor Ponta urmand a anunta o decizie in acest sens marti.

Insa, potrivit analistilor, institutia in sine ar trebui schimbata din radacini sau ar trebui chiar sa dispara, avand in vedere ca este, in forma prezenta, doar un instrument de atacare a adversarilor politici.

Serban Pop ar urma sa fie demis de la conducerea ANAF, potrivit unor surse guvernamentale, numele vehiculat pentru inlocuirea sa fiind Gelu Stefan Diaconu, secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei. Acesta, insa, ar fi urmarit penal intr-un caz de inselaciune si abuz in serviciu, in calitate de director al Bankcoop Neamt, in 1996, cand ar fi falsificat un contract de credit.

Simpla schimbare a sefilor, totusi, nu va conduce la imbunatatirea modului de functionare al institutiei, sustin analistii.

"ANAF functioneaza ca o institutie depasita din punct de vedere istoric si deloc adecvat economiei de piata, mai ales in conditii de criza. ANAF exagereaza masurile punitive, in loc sa dezvolte masurile stimulative. Este un generator de criza, in continuare, prin faptul ca blocheaza conturile la intreprinderile mici si mijlocii.

In mod discriminatoriu, la intreprinderile mari, la intreprinderile clientelei politice, a celor care au capital majoritar de stat nu prea se intampla lucrul asta. Dar la IMM-uri se blocheaza conturile, fara sa se analizeze cauza reala a acestei deficiente pe care societatile le au in plata taxelor si impozitelor", a explicat, pentru Ziare.com, analistul Mircea Cosea.

Astfel, fiecare caz ar trebui analizat in parte, dandu-se posibilitatea firmelor respective sa isi esaloneze datoriile catre stat, avand in vedere ca, in caz contrar, se intra intr-un cerc vicios, activitatea companiilor fiind blocata.

"Aceasta mentalitate, care este politieneasca, contabila, mostenita de la Ministerul de Finante, care inca are o viziune pur contabila asupra bugetului, se rasfrange ca un efect negativ asupra reluarii activitatii economice, asupra bunului mecanism al economiei de piata si da o lovitura extrem de dureroasa clasei mijlocii, celor care sunt apropiati de IMM-uri. Cred ca aceasta politica de stimulare a obligatiei de plata catre stat si nu de pedepsire abuziva ar fi o restructurare, in sensul conceptiei de functionare a ANAF", a adaugat Cosea.

Renuntarea la ANAF?

Pe de alta parte, profesorul de economie Bogdan Glavan este de parere ca o idee buna ar putea fi chiar desfiintarea institutiei in intregime, deoarece evaziunea fiscala reprezinta, in acest moment, o supapa prin care economia poate respira si singurul motiv pentru care nivelul de viata al romanilor nu este si mai scazut.

"Din perspectiva cetateanului, am o problema cu cei care imi iau din buzunar. Or nu cel care evazioneaza imi ia din buzunar, ci statul, prin impozite, pe care le risipeste mai departe. Cel care evazioneaza imi ia din buzunar cu voia mea si imi ofera, in schimb, bunuri si servicii", a explicat Glavan, pentru Ziare.com.

"Din perspectiva economistului, evaziunea fiscala este o reactie precum febra pe care o are organismul in momentul cand se infecteaza cu ceva. Noi am ajuns in situatia asta de economie ultra corupta si cu un grad mare al tranzactiilor subterane din cauza ca am fost infectati cu virusul taxelor impovaratoare, al birocratiei sufocante", a adaugat profesorul de economie.

Potrivit spuselor sale, si banii rezultati din activitati ce presupun evaziune fiscala sunt pusi in circulatie, ajungand in cheltuieli, consum si investitii, ajutand, prin urmare, economia reala, in conditiile in care nivelul taxelor este foarte ridicat.

ANAF, instrument de atac al adversarilor politici

Potrivit lui Mircea Cosea, in Romania, ANAF a demonstrat, de-a lungul timpului, ca este un instrument pentru atacarea adversarilor politici, avand in vedere ca economia de piata nu functioneaza cum ar trebui, iar politica este un element important in mersul economiei.

"Sunt mai multe posibilitati de atacare a adversarilor politici in Romania: prin DNA, prin dosarele securitatii, prin lupta impotriva comunismului, dar cel mai important si cel mai dur este ANAF, care, incercand sa apare clientii politici si sa distruga adversarii, da o lovitura economiei in intregul ei", a spus analistul.

In privinta noului sef ANAF, Cosea este de parere ca ar trebui sa fie un bun manager, bun cunoscator al sistemului si o persoana cu stagii de pregatire in strainatate, unde instrumentele fiscalizarii functioneaza mult mai bine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#schimbare sef ANAF, #reorganizare ANAF, #restructurare ANAF, #Victor Ponta ANAF , #ANAF