ANAF: Fara CASS pe alocatiile copiilor si pe castiguri mai mici decat salariul minim

Sambata, 09 Mai 2015, ora 12:12
5673 citiri
ANAF: Fara CASS pe alocatiile copiilor si pe castiguri mai mici decat salariul minim

ANAF a suspendat emiterea deciziilor privind regularizarea contributiilor de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru anul 2012, dupa ce unii contribuabili au fost instiintati ca au de platit sume mai mari decat veniturile obtinute.

"Presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu, a dispus suspendarea emiterii si comunicarii deciziilor privind regularizarea contributiilor de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2012 - pana la clarificarea normelor legale aplicabile in cazul persoanelor fizice care datoreaza contributii de asigurari sociale de sanatate, in conformitate cu reglementarile Cap.2 si 3 ale Titlului IX a) persoanele care, la finele anului 2012, nu aveau varsta de 18 ani impliniti, b) persoanele pentru care, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara.

In cazul categoriilor de contribuabili prevazute mai sus, pentru deciziile comunicate pana la data prezentei, nu se vor dispune masuri in vederea recuperarii sumelor stabilite prin acestea", arata ANAF, intr-un comunicat.

ANAF a mai precizat ca in situatia in discutie, aplica prevederile legale, neavand drept de initiativa legislativa.

Persoanele care obtin venituri din dobanzi, dividende sau chirii, indiferent de valoare, sunt obligate sa achite contributii de asigurari sociale de sanatate. Contributiile se calculeaza aplicand procentul de CASS la o baza lunara care nu poate fi mai mica decat salariul minim brut pe tara.

In consecinta, au aparut situatii aberante, in care oamenii aveau de platit sume mai mari decat au incasat sau sume pe dobanzile obtinute din alocatiile copiilor. De asemenea, calculul fiind facut pentru obligatii de plata datand din 2012, penalitatile de intarziere erau substantiale.

Pana acum, in aceasta problema, ANAF a mai dat inapoi. Astfel, in februarie, a anuntat ca va emite din oficiu decizii de anulare a platii CASS impuse pentru persoanele care nu aveau obligatia acestei plati, iar cei care au achitat banii ii vor primi inapoi.

Procedura a fost decisa de Guvern printr-un proiect de lege, dupa ce, la inceputul anului, in Arges, cateva mii de copii care primeau alocatiile pe card au fost instiintati ca au de achitat cate 468 de lei, reprezentand CAS pe anul 2012, aferent dobanzilor din alocatie.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#CASS alocatii copii, #CASS sume mici , #ANAF