ANAF - teroarea ineficienta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 02 Aprilie 2015, ora 18:41
9291 citiri
ANAF - teroarea ineficienta (Opinii)

In care ANAF a inteles sa duca lupta impotriva evziunii fiscale ar putea avea ca efect pervers exact o coalizare impotriva unei actiuni altminteri perfect legitima.

Este adevarat ca in presa a existat si o doza de manipulare, motivata de interese economice sau de goana dupa senzational, dar chiar si premierul admite ca au existat abuzuri in aplicarea legislatiei antifrauda.

Spre exemplu, cazul magazinului din Radauti, care platise deja statului taxe de 2,2 milioane de euro si a fost inchis o luna pentru ca din casa lipseau 50 de lei, este real. Patronul a publicat documentele.

Si mai din cazuri umflate, mai din cazuri adevarate, sigur ca s-a iscat o falsa radicalizare: cine lupta cu evaziunea, ci apara evazionistii?

Nu asa cred ca trebuie pusa problema. Nu cred ca evaziunea poate fi aparata. Este una dintre marile probleme ale economiei romanesti. Cand din TVA se colecteaza doar jumatate din ceea ce ar trebui, cand economia subterana e o treime din PIB, vorbim deja despre un flagel.

Si evaziunea generalizata are efecte politice. Toti cei care stiu ca ciupesc pe ici pe colo sunt mai indulgenti la vot cu politicienii care fura la randul lor. Si nici nu isi doresc cine stie ce integritate pentru ca i-ar putea incomoda. Mentalitatea furtului generalizat e paguboasa.

Dupa cum nu cred ca e corecta impartirea in marea evaziune, care trebuie combatuta, si mica evaziune, care trebuie iertata. Evaziunea e evaziune. Intrebarea e cum o combati eficient.

Sanctiunile progresive, pe care Victor Ponta le descopera de-abia acum si care sa ajunga la inchiderea firmei abia in caz de recidiva sistematica, reprezinta intr-adevar o cale.

Ponta sustine Fiscul si-si asuma injuraturile: Masuri care sa arda la buzunar! Evazionistii fac campanie la TV (Video)

Daca te naspustesti si inchizi firma din prima, indiferent de cuantumul neregulii, nu faci decat sa pierzi un contribuabil in luna in care este inchis sau de tot, daca da faliment.

Dar vorbind de sanctiuni, chiar diferentiate, vorbim despre un tratament al efectului deja produs, o reparatie. Eu ma gandesc, insa, in primul rand la preventie.

Si aici vad doua paliere. Pe de-o parte, sunt convinsa ca exista multi oameni care gresesc nu pentru ca vor sa fure, ci pentru ca nu se mai descurca in hatisul de legi, ordonante, norme de aplicare, ordine de ministru, unele contradictorii, unele aberante. Am auzit contabili de meserie care isi prind urechile.

E nevoie de o simplificare a legislatiei care sa il ajute pe cel care doreste sa fie cinstit sa nu greseasca involuntar, sufocat de maldarul de legi. Legi simple, clare, usor de aplicat, fara ele nu poti astepta de la agentul economic corectitudine.

Apoi, e nevoie o noua mentalitate la nivelul ANAF. Nu una de vanatori feroce, de pradatori, ci si una de educatori. Bunicul meu era inspector al Fiscului inainte de venirea comunistilor. Si imi povestea ca primul lucru care il interesa cand facea un control era daca omul respectiv nu vrea sau nu stie. Iar cand se lamurea ca omul chiar nu stie, prima grija era sa-l invete, sa-i explice. Si la multi dintre ei cand se ducea a doua oara totul era in buna ordine. Statul castigase un contribuabil si cred ca asta trebuie sa fie prioritatea.

Cati dintre inspectorii ANAF fac diferenta dintre intentie si nestiinta? Cati doresc sa ajute inainte de a taia capul?

Exista si o evaziune provocata de fronda. Oameni care comit evaziune nu pentru ca sunt hoti, ci pentru ca se simt furati de un stat care nu le da inapoi ceea ce ar trebui in schimbul banilor colectati, adica servicii publice de calitate, infrastructura de calitate si, nu in ultimul rand, respect. Evaziunea este pentru acesti oameni o forma de protest.

Asadar, degeaba dai navala si declansezi teroarea. Nu faci decat sa inversunezi, sa iti asiguri demonizarea si sa pierzi contribuabili.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#ANAF evaziune fiscala, #Ponta evaziune fiscala , #ANAF