Bancile trimit Fiscului in fiecare zi informatii despre clienti - Ce urmareste ANAF

Vineri, 22 Iulie 2016, ora 17:04
12346 citiri
Bancile trimit Fiscului in fiecare zi informatii despre clienti - Ce urmareste ANAF
Foto: Facebook/ANAF

Fiscul primeste de la banci in fiecare zi, incepand de la 1 iulie, o lista cu persoanele fizice si juridice care-si deschid sau inchid conturi. Insa care este scopul acestei proceduri? Ce urmareste ANAF cu aceste raportari zilnice? Pana acum, datele erau furnizate doar de doua ori pe luna.

Reprezentantii institutiei sustin ca raportarea zilnica va ajuta la "combaterea ferma a evaziunii fiscale, la imbunatatirea conformarii voluntare si la cresterea eficientei colectarii" taxelor si impozitelor.

Mai pe larg, potrivit raspunsului primit la solicitarea Ziare.com, colectarea zilnica a informatiilor de la institutiile de credit va permite:

  • - eficientizarea proceselor de executare silita;
  • - eficientizarea activitatii de instituire a masurilor asiguratorii;
  • - sprijinirea activitatii de recuperare a prejudiciilor rezultate din hotararile judecatoresti definitive;
  • - imbunatatirea activitatii de analiza de risc care se desfasoara la nivelul ANAF (activitate cu caracter permanent, prin care sunt prelucrate si analizate date si informatii detinute sau la care organul fiscal are acces, in scopul evaluarii sistematice a riscurilor identificate si a contribuabililor) ;
  • - sprijinirea procesului de verificare documentara in vederea stabilirii bazei de impozitare atunci cand operatorii economici nu isi indeplinesc obligatiile declarative;
  • - sprijinirea organelor de control ANAF in cazul verificarilor efectuate (spre ex: inspectia fiscala, antifrauda fiscala etc.).

Reamintim ca ANAF are o structura noua, ce se va ocupa de recuperarea prejudiciilor stabilite de instante. In plus, Fiscul realizeaza inspectii la persoane cu "risc fiscal ridicat", pentru a verifica daca veniturile declarate sunt in concordanta cu cele reale.

Afla care este portretul-robot al evazionistului vizat de ANAF

Ce alte informatii mai primeste Fiscul

In afara de lista zilnica a persoanelor care-si deschid sau inchid conturi bancare, Fiscul mai este instiintat si despre cei care inchiriaza casete de valori.

De asemenea, la cerere, institutiile financiare sunt obligate sa furnizeze Fiscului date suplimentare despre un cetatean, cum ar fi rulajele si/sau soldurile conturilor bancare, precum si informatiile si documentele privind operatiunile derulate prin respectivele conturi.

In aceste conditii, am vrut sa stim daca exista riscul ca aceste date sa fie folosite in alte scopuri decat cele declarate si cum vor fi pedepsiti angajatii ANAF care nu actioneaza conform legii.

Drept raspuns, Fiscul a dat asigurari ca informatiile "sunt utilizate doar in scopul indeplinirii atributiilor specifice ale organului fiscal central".

Mai exact, ANAF are in vedere urmatoarele principii:

  • - protectia datelor cu caracter personal ale raportorilor;
  • - asigurarea securitatii fizice si informatice a sistemelor de stocare a datelor, transmiterea de catre institutiile de credit a datelor si informatiilor in baza art. 61 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala realizandu-se prin intermediul conexiunii securizate, asigurata de catre Ministerul Finantelor Publice prin Serviciul de Telecomunicatii Speciale;
  • - valorificarea datelor numai in conditiile legii

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#ANAF informatii clienti banci, #ANAF conturi banci, #ANAF informatii banci , #ANAF