Ce drepturi si obligatii aveti cand vine Fiscul "in vizita" - Interviu

Autor: Paul Barbu - Redactor
Luni, 23 Mai 2011, ora 07:53
10990 citiri
Ce drepturi si obligatii aveti cand vine Fiscul "in vizita" - Interviu
Foto: satmareanul.net

Odata cu ultimele masuri fiscale luate de Guvern si promisiunea ca bugetul de stat va avea un sold mai mare provenit din colectarea taxelor, s-au inmultit si controalele de la ANAF. Din pacate, foarte putini agenti economici isi stiu drepturile sau obligatiile atunci cand vine vorba de controale organizate de angajatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Avocatul firmei de avocatura Boboc si Asociatii, Razvan Boboc, a discutat cu noi pentru a ne clarifica problemele legate de controalele organizate de agentii fiscali, atunci cand calca pragul firmei pe care o aveti.

Mai jos va veti afla drepturile pe care le aveti, dar si obligatiile, totodata putand intelege ce trebuie sa faca organul de control atunci cand vine pentru a verifica actele. In plus, trebuie sa stiti ca daca aveti vreo nemultumire legata de control puteti sa depuneti contestatie. Procedurile de control pot fi de trei tipuri: controlul prin sondaj, controlul inopinat, controlul incrucisat.

Care sunt drepturile contribuabilului intr-un control organizat de agentii fiscali?

Pe intreaga durata a controlului fiscal contribuabilii au dreptul sa fie informati asupra desfasurarii controlului si asupra eventualelor situatii neclare; sa fie primii solicitati, in cazul in care sunt disponibili, pentru a furniza informatii, explicatii si justificari; sa beneficieze de asistenta de specialitate; sa fie protejati pe linia secretului fiscal.

Si daca vorbim de obligatiile pe care reprezentantii agentilor economici le au?

Contribuabilii au, in principal, obligatia sa coopereze cu organele fiscale in vederea determinarii starii de fapt fiscale punand astfel la dispozitia organului de control toate documentele solicitate de acesta, precum si inscrisurile pe care le considera relevante pentru control.

Care este finalitatea unui astfel de control, in general?

Controlul se poate finaliza prin impunerea unor masuri constand in stabilirea diferentelor de impozit si/sau a unor penalitati de intarziere, constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor impuse de lege, stabilirea masurilor necesare pentru o indeplinire corecta a obligatiilor fiscale.

Rezultatul inspectiei fiscale va fi consemnat intr-un raport scris, in care se vor prezenta constatarile inspectiei din punct de vedere faptic si legal.

Controlul fiscal s-a terminat, dar eu nu sunt multumit de rezultat, ce pot face?

Impotriva rezultatului controlului, contribuabilul poate face contestatie in termen de 30 de zile de la comunicarea actului atacat. La fel de important este si faptul ca inspectia fiscala se efectueaza o singura data pentru fiecare impozit, taxa, contributie si alte sume datorate bugetului general consolidat si pentru fiecare perioada supusa impozitarii.

Drepturile si obligatiile controlorului

Trecand de partea ANAF-ului si a unitatilor sale teritoriale, care sunt drepturile controlorului in acest caz?

Dreptul organului de control de a avea acces la toate documentele, registrele sau evidentele contabile ale contribuabililor care pot avea relevanta in stabilirea modului de respectare a obligatiilor fiscale si, evident, obligatia corelativa a contribuabilului de a pune la dispozitia persoanei imputernicite cu efectuarea controlului inscrisurile respective.

Organul de control poate solicita si obtine toate lamuririle pe care le considera necesare pentru efectuarea controlului, sa primeasca copii ale tuturor inscrisurilor doveditoare, sa opreasca orice inscris in original, daca exista o temere justificata ca acesta s-ar putea pierde ori ar putea fi distrus cu conditia lasarii unei dovezi scrise in acest sens; sa aiba acces in toate incaperile sediului contribuabilului si sa poata verifica toate bunurile impozabile ale acestuia; sa cheme la sediul institutiei contribuabilul sau reprezentantul legal al acestuia.

Si daca vorbim de obligatii?

Obligatiile organului de control constau in informarea contribuabilului cu privire la controlul ce urmeaza a-l efectua prin transmiterea unui aviz de verificare, sa il instiinteze cu privire la drepturile si obligatiile avute, sa indrume contribuabilul in vederea completarii si depunerii declaratiilor fiscale in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare, sa asigure posibilitatea contribuabilului sa-si exprime si sa incerce sa isi demonstreze punctul de vedere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#ANAF Fisc, #control fiscal, #drepturi obligatii , #ANAF