Ce efecte au avut controalele desfasurate de inspectorii Fiscului

Marti, 31 Martie 2015, ora 17:09
3142 citiri
Ce efecte au avut controalele desfasurate de inspectorii Fiscului

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a prezentat, marti, rezultatele activitatii de informare a contribuabililor, cat si a actiunilor de control desfasurate de inspectorii institutiei.

Astfel, numarul caselor de marcat fiscalizate a crescut cu 24,32%, in primele 3 luni din 2015, comparativ cu aceasi perioada a anului trecut, informeaza un comunicat remis Ziare.com.

Daca intre ianuarie si martie au fost fiscalizate, la nivel national, 22.329 case de marcat, in aceeasi perioada a anului curent s-a inregistrat o crestere cu 5.441 de unitati, ajungandu-se la un total de 27.740 unitati.

Totodata, din datele preliminare, gradul de conformare voluntara a crescut cu circa 20%, veniturile colectate de ANAF situandu-se mult deasupra programului de incasari, sustine institutia.

"Obiectivul principal al ANAF il reprezinta cresterea veniturilor administrate la bugetul statului, atat prin cresterea gradului de conformare voluntara, cat si prin diminuarea economiei subterane, ca efect al combaterii marii si micii evaziuni.

Imbunatatirea colectarii, prin largirea bazei de impozitare, este o conditie esentiala pentru crearea spatiului bugetar necesar relaxarii fiscalitatii, astfel incat diminuarea poverii fiscale sa fie resimtita de tot agentii economici", se arata in comunicatul Fiscului.

In vederea cresterii gradului de conformare voluntara, ANAF desfasoara actiuni de verificare inclusiv privind munca la negru.

Proiectul pilot vizand salariile subdeclarate a fost extins la nivel national incepand cu luna februarie 2015.

"In acest sens, au fost selectati pentru inspectie fiscala contribuabili cu risc fiscal privind nedeclararea/subdeclararea veniturilor din salarii si/sau de natura salariala, avand ca obiectiv verificarea impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii. Se estimeaza ca pentru anul 2015 sa fie efectuate verificari in cadrul acestui proiect la un numar de peste 1.000 de contribuabili", arata ANAF.

Astfel, pana la finalul lunii martie au fost selectati 466 de contribuabili mijlocii si au fost transmise 313 avize de inspectie fiscala, 55 de inspectii fiscale au fost finalizate, iar 141 inspectii fiscale se afla in desfasurare.

In consecinta, au fost stabilite debite suplimentare (impozit pe venit, contributii sociale si accesorii aferente) in suma totala de 79.886.479 lei, s-au aplicat amenzi in suma de 27.300 lei, au fost inaintate organelor de urmarire si cercetare penala sesizari penale pentru un prejudiciu in valoare de 2.232.333 lei si s-au impus masuri asiguratorii pentru suma de 70.687.477 lei.

ANAF, critici pentru presa

Luni, ANAF a transmis ca "selectia prin omisiune" a actiunilor institutiei in vederea "conceperii materialelor de presa" nu face altceva decat sa contribuie "intr-o maniera consistenta" la informarea defectuoasa, prezentand "in mod eronat eforturile depuse de Directia Antifrauda".

ANAF acuza presa ca prezinta eronat eforturile sale: Nu a inchis niciun local pentru nereguli de cativa lei (Video)

"Reiteram pe aceasta cale si faptul ca actiunile de combatere a micii evaziuni reprezinta o linie secundara de activitate a ANAF, tratata insa cu aceeasi seriozitate de catre ANAF. Linia prioritara de actiune a DGAF este reprezentata de analiza, investigarea si instrumentarea cazurilor de frauda fiscala organizata sistematica", se arata intr-un comunicat transmis luni de ANAF, in care sunt reluate rezultate ale activitatii Directiei Antifrauda in 2014 si in primele doua luni din acest an.

Ponta: Trebuie sanctionate abuzurile ANAF, dar exista o fratie a evazionistilor - ce spune despre reducerea TVA

Potrivit ANAF, 90% dintre cazurile instrumentate anul trecut de Directia Antifrauda au vizat prejudicii de peste 1 milion de euro/dosar, iar in primele doua luni din 2015 procentajul dosarelor de peste 1 milion de euro a fost de 87% din totalul sesizarilor penale inaintate organelor de ancheta.

Precizarea Fiscului vine la cateva zile dupa ce presa a prezentat cateva cazuri in care unele afaceri au fost inchise pentru sume mici descoperite in plus sau in minus.

Amenzi uriase pentru cativa lei in minus sau pentru bacsisuri: Fiscul, "sperietoarea" comerciantilor?

Seful ANAF, chemat sa dea raportul in fata senatorilor

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Gelu Stefan Diaconu, a fost invitat la urmatoarea sedinta a Comisiei de Buget-Finante a Senatului pentru a explica de ce nu pune in aplicare titluri executorii de 315 milioane de euro si "inchide cofetarii pentru 5 lei".

Decizia a fost luata, marti, la propunerea senatorului PSD Constantin Popa, propunere care a fost votata in unanimitate de membrii comisiei.

"Oricum nu vine, e prea mare onoarea pentru noi", a spus unul dintre senatori.

Seful ANAF, invitat sa explice senatorilor de ce "inchide cofetarii pentru 5 lei"

"Nu vine, nu vine, dar asta e altceva", a afirmat si Constantin Popa, initiatorul demersului.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#efecte controale Fisc, #efecte controale inspectori Fisc, #controale ANAF , #ANAF