ANAF: 210.000 de PFA si persoane cu activitati independente sunt obligate sa depuna formularul 600 pana la 31 ianuarie

Miercuri, 10 Ianuarie 2018, ora 23:08
14399 citiri
ANAF: 210.000 de PFA si persoane cu activitati independente sunt obligate sa depuna formularul 600 pana la 31 ianuarie
Foto: ANAF

Un numar estimativ de 210.000 de contribuabili persoane fizice au obligatia de a depune, pana la data de 31 ianuarie 2018, formularul 600 in vederea determinarii contributiei de asigurari sociale (CAS) si a contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), potrivit unei evaluari realizata la nivelul ANAF.

Fiscul subliniaza totodata ca are capacitatea necesara pentru a procesa toate declaratiile fiscale obligatorii, inclusiv Formularul 600.

"La nivelul ANAF au fost dispuse toate masurile organizatorice necesare in vederea asigurarii realizarii procesului de depunere si prelucrare facila si rapida a formularului 600", anunta ANAF, intr-un comunicat.

Prin comparatie, in anul 2017, numai in cazul Formularului 200 "Declaratie privind veniturile realizate in Romania", ANAF a procesat documentele aferente depuse de 515.845 de contribuabili.

Formularul 600, reprezentand "Declaratia privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate", este prevazut prin OPANAF nr. 4140/2017 elaborat in baza OUG 79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.

De la 1 ianuarie 2018, in cazul contribuabililor persoane fizice care in anul fiscal precedent au obtinut venituri din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din asocieri cu persoane juridice, din investitii sau venituri din alte surse, CAS se datoreaza doar de catre persoanele care au realizat venituri lunare din activitati independente, cumulate din toate sursele in anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului de impunere.

Pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei.

De asemenea, CASS este datorat doar de catre persoanele care au realizat venituri in anul fiscal precedent, din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din asocieri cu persoane juridice, din investitii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara (22.800 lei pentru anul fiscal 2018).

"Incepand cu 1 ianuarie 2018, indiferent de numarul activitatilor desfasurate si de nivelul venitului realizat, cand acesta este cel putin egal cu plafonul minim, CAS (25%) se datoreaza la un venit ales cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara (1.900 lei in anul 2018), iar CASS (10%) se datoreaza la salariul de baza minim brut pe tara", spun oficialii ANAF.

Formularul 600 se depune doar de catre persoanele care realizeaza venituri cel putin egale cu plafoanele minime mentionate.

Persoanele fizice care obtin venituri sub plafon nu au obligatia depunerii declaratiei, dar pot opta pentru depunerea acesteia in vederea asigurarii in sistemele sociale.

"Stabilirea termenului de 31 ianuarie pentru depunerea Formularului 600 are in vedere continuitatea contributivitatii persoanelor fizice in sistemul de asigurari de pensii si de sanatate", mai informeaza ANAF.

Contribuabilii au la dispozitie si posibilitatea transmiterii acestui formular fara a se deplasa la sediile ANAF, prin posta cu confirmare de primire, urmand ca, incepand din data de 15 ianuarie 2018, Formularul 600 sa poata fi transmis si in format electronic, de pe portalul www.anaf.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#ANAF formular 600 PFA , #ANAF