Declaratia unica se depune anul acesta doar online. Bonificatiile sunt in formular, dar in lipsa bugetului sunt incerte

Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 17:27
28292 citiri
Declaratia unica se depune anul acesta doar online. Bonificatiile sunt in formular, dar in lipsa bugetului sunt incerte
Foto: ANAF

Persoanele fizice rezidente in Romania ce au realizat venituri extrasalariale aflate in sfera impozitului pe venit, in anul 2018, si realizeaza sau estimeaza ca vor realiza venituri extrasalariale si in anul 2019, au obligatia sa depuna pana pe data de 15 martie 2019, Declaratia unica pentru impozitare.

Ordinul ANAF nr. 49/2019 aproba modelul si continutul formularului "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice".

Scopul acestui formular este de a raporta situatia finala a veniturilor pentru anul 2018, cand contribuabilul cunoaste deja veniturile realizate, avand termenul de plata a diferentelor de impozit data de 15 martie 2019. Pentru anul 2018, formularul Declaratiei unice tine cont de cele doua bonificatii deja acordate, respectiv transmiterea electronica a declaratiei pana in data de 31 iulie 2018 - reducere 5% si pentru plata impozitelor pana in data de 15 decembrie 2018 - reducere 5%.

Pentru anul 2019, contribuabilii trebuie sa estimeze veniturile ce se vor realiza si trebuie sa completeze sectiunea din declaratie corespunzatoare acestui an. Termenul de plata a impozitului pentru anul 2019 este data de 15 martie 2020.

Foarte important: formularul in sine contine si o rubrica de bonificatii aferenta anului 2019. Codul fiscal stabileste faptul ca o eventuala bonificatie se aproba prin legea bugetului de stat. Urmeaza sa vedem daca se acorda aceasta bonificatie, in functie de cum se va aproba Legea bugetului de stat pentru anul 2019, cand aceasta va fi adoptata de Parlament.

Trebuie sa tinem cont ca in acest an Declaratia unica se depune doar in format electronic. Nu se admite depunerea in format hartie la registratura autoritatii fiscale.

Declaratia contine si rubricatia directionarii procentului de 2% din impozitul pe venit catre entitati non-profit sau a procentului de 3,5% din impozitul pe venit, catre unitati non-profit acreditate cu un serviciu social licentiat.

Declaratia se depune si de catre persoane rezidente in Romania ce au realizat in anul 2018 venituri din strainatate impozabile in Romania. Aici trebuie dezvoltata analiza pe situatie concreta.

Daca un contribuabil incepe pe parcursul exercitiului sa realizeze venituri, cum ar fi de exemplu, venituri din chirii sau venituri din activitati independente, va depune Declaratia unica cu venitul estimativ in termen de 30 de zile de la evenimentul ce a condus la realizarea venitului.

Declaratia contine rubricatia necesara pentru:

  • Declararea si plata contributiei la asigurarile sociale de sanatate, fie in mod obligatoriu, cand obligatia este generata prin efectul legii, fie in mod facultativ, cand persoana fizica doreste sa fie asigurata in sistemul public de sanatate;
  • Declararea si plata contributiei la asigurarile sociale - pensii, fie cand aceasta obligatie este generata prin efectul legii, fie prin optiune.

Veniturile supuse declararii sunt:

a) activitati independente, pentru care venitul net se stabileste in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;

b) venituri din drepturi de proprietate intelectuala, cu exceptia contribuabililor pentru care impozitul se retine la sursa;

c) cedarea folosintei bunurilor pentru care venitul net se stabileste in sistem real sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli;

Nota: Nu au obligatia completarii subsectiunii contribuabilii care au realizat venituri din arenda si/sau din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria este exprimata in lei si care nu au inceput activitatea in luna decembrie, nu au optat pentru stabilirea venitului net anual in sistem real, iar la sfarsitul anului anterior celui de raportare nu sunt indeplinite conditiile pentru calificarea veniturilor in categoria veniturilor din activitati independente.

d) activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;

e) piscicultura si/sau silvicultura;

f) transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar;

g) alte surse, pentru care contribuabilii au obligatia depunerii declaratiei.

Nota: Persoanele fizice cu handicap grav ori accentuat care realizeaza venituri din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, scutite de la plata impozitului pe venit, au obligatia declararii veniturilor si depunerii declaratiei (se completeaza sectiunea aferenta asigurarilor sociale).

Contributia la asigurarile sociale de sanatate se datoreaza si in anul 2019 daca persoana fizica realizeaza venituri extrasalariale in suma anuala mai mare de 12 x salariul minim brut garantat la plata. Suma de plata este in procent de 10% din aceasta baza de calcul.

Exista situatia in care persoana fizica nu realizeaza plafonul de venituri mai sus amintit, nu datoreaza plata contributiei, insa doreste sa fie asigurata in sistemul public de sanatate. In acest caz, se plateste asigurare de sanatate pentru un numar de 6 luni, fiind asigurat pentru un an.

Contributia la asigurarile sociale - pensii se datoreaza pentru venituri din activitati independente si, dupa caz, pentru veniturile din drepturi de autor, cand persoana ce le realizeaza nu este salariata si nici nu este retinuta contributia de platitorul drepturilor de autor, cand veniturile anuale depasesc suma de 12 x salariul minim brut garantat la plata. Contributia este in procent de 25% si se datoreaza la o baza stabilita de contribuabil, ce nu poate fi mai mica lunar de salariul minim brut.

Consultant Fiscal,

Auditor Financiar,

Adrian Benta

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
#declaratie unica model formular 2019, #declaratie unica online 2019, #bonificatii declaratie unica 2019 , #ANAF