Controlul marilor averi derulat de ANAF - o improvizatie

Joi, 13 August 2015, ora 07:42
4566 citiri
Controlul marilor averi derulat de ANAF - o improvizatie
Foto: Arhiva Ziare.com

La 4 ani si 5 luni de la aprobarea in Guvern a primelor metodologii de verificare si de impozitare a averilor nejustificate, ANAF anunta ca inspectorii de Fisc verifica un prim lot de 313 romani, avand dubii asupra modului in care acestia si-au realizat averile.

Verificarile se fac, insa, in baza unei legislatii insuficient pregatite, motiv pentru care rezultatele acestor verificari sunt previzibile: in cel mai bun caz, ANAF va reusi sa impoziteze cu 16% veniturile care nu pot fi justificate - ceea ce inseamna, practic, spalarea marilor averi la costul minim.

Dar nici acest lucru nu e sigur - existand mari sanse ca Fiscul sa piarda in instante eventualele procese pe care cei controlati astazi le-ar putea deschide impotriva sa.

In esenta, prin actiunea demarata, ANAF incerca deci sa recupereze sume care in mod obisnuit ar trebui incasate la buget prin conformare voluntara.

Mobilizarea de catre ANAF de fonduri insemnate si de personal pentru aceasta actiune putea fi evitata daca legislatia in domeniu ar fi fost altfel construita.

Modelul il explica Gabriel Biris, consultant fiscal: Aplicarea eficienta (rezultate maxime cu zgomot minim) poate exista doar dupa un "moment zero" construit inteligent.

Pasii de urmat ar fi, in viziunea lui Gabriel Biris:

  • perioada de declarare voluntara a sumelor ce nu pot fi justificate prin declaratii de impunere (bani si active, detinuti in tara sau strainatate, direct sau indirect) si plata impozitului de 16% (fara dobanzi, penalitati)
  • la sfarsitul perioadei de declarare voluntara, contribuabilii cu un activ net peste un anumit prag, declaratie initiala de patrimoniu (o singura data) - "momentul zero"
  • dupa acest moment, diferenta ce nu poate fi justificata la controalele indirecte, impozitata cu cel putin dublul cotei standard (32%).

"Ce avem noi acum este scandalos: daca nu declari si esti prins, platesti impozit egal cu cel care declara si plateste voluntar", afirma Gabriel Biris.

Citeste mai departe despre Controlul marilor averi derulat de ANAF - o improvizatie pe Curs de guvernare

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#control averi ANAF, #controale ANAF averi mari , #ANAF