Cu Fiscul la tribunal: Problemele si solutiile conflictului tot mai dur dintre mediul de afaceri si ANAF

Joi, 16 Iunie 2016, ora 08:34
4475 citiri
Cu Fiscul la tribunal: Problemele si solutiile conflictului tot mai dur dintre mediul de afaceri si ANAF
Foto: Arhiva Ziare.com

Circa 70% dintre procesele intentate de companii impotriva ANAF, dupa impunerile care urmeaza controalelor fiscale, sunt castigate de mediul de afaceri. Adica ANAF pierde.

Exista case de avocatura si de consultanta fiscala care au o rata de castig in instanta de peste 90%. O recunoaste Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul Finantelor.

Pentru unii contribuabili succesul vine prea tarziu, data fiind valoarea sumelor executate si dezastrul pe care-l produc ele in administrarea afacerii. Pentru altii insemna amanarea dezvoltarii.

Pentru stat si pentru bugete inseamna bani care trebuie restituiti cu penalitati si dobanzi. Nu exista o cifra exacta: optimistii vorbesc de 500 de milioane, iar pesimistii de 2 miliarde.

Afla cine si de ce intra in vizorul ANAF - Portretul-robot al evazionistului bazat pe criteriile de verificare ale Fiscului

Aceste cifre spun insa prea putin despre contondenta conflictului dintre ANAF si contribuabili: exista mii de firme care, chiar daca au dreptate, nu-si pot permite procese lungi si costisitoare. Iar razboaiele cu autoritatea fiscala distrug afacerile.

Problemele ANAF

Atat oamenii de afaceri, cat si consultantii fiscali si avocatii au articulat o lunga lista cu problemele Fiscului - si nu numai cele care tin de arbitrariul modului in care e interpretata legea sau de incompetenta si rea-credinta.

Exista si o lista a problemelor obiective, pe care inspectorii aflati in control trebuie sa le infrunte, multe din acestea fiind produse de incoerentele sistemului si de lipsa de raspundere juridica a persoanelor care decid, indiferent de prejudiciile pe care le produc aceste persoane in mediul de afaceri transparent.

La rand:

ANAF nu are un sistem de precontrol, prin care sa cunoasca anticipat problemele din economia reala, in speta cele care tin de domeniul de activitate al companiei supuse inspectiei fiscale (o spune Alexandru Cristian Rosca - Dacia Renault)

Nu exista o raspundere a inspectorilor care fac controlul, presiunea posibilitatii de-a gresi ii degreveaza de responsabilitate fata de prejudiciile pe care le produc companiei. Sunt dese cazurile in care inspectorul spune "Da, stiu ca aveti dreptate, dar nu pot sa-mi asum asta, mergeti in instanta si castigati" (o spune Angela Rosca - TaxHouse, vorbind din partea FIC).

ANAF pare sa nu cunoasca adevaratele focare de evaziune si e o intrebare de ce nu se cunoaste de atata timp - colectarea la buget se face prin controale tocmai la cei care deja platesc si nu se face din sursele de evaziune reala (Dan Badin - Deloitte).

ANAF are o problema de competenta a factorului uman - in sensul cunoasterii si interpretarii legii (Angela Rosca - TaxHouse, vorbind din partea FIC).

Citeste mai multe despre problemele si solutiile conflictului tot mai dur dintre mediul de afaceri si ANAF

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#procese ANAF , #ANAF