Ziare.com

Cum se completeaza declaratia unica in 2011

Duminica, 02 Ianuarie 2011, ora 16:33

   

Cum se completeaza declaratia unica in 2011
Modelul, continutul si modalitatea de depunere a declaratiei unice, care a fost introdusa de la 1 ianuarie 2011, au fost publicate in Monitorul Oficial in ultima zi din anul 2010, iar romanii se pot informa cu privire la acestea pe siteul ANAF.

Potrivit unei Hotarari de Guvern, din 2011, firmele si persoanele fizice care au angajati vor depune o declaratie unica privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta persoanelor asigurate, denumita formularul 112.

Acesta va fi depus online, prin intermediul portalului e-Romania, incepand cu obligatiile aferente lunii ianuarie 2011, iar termenul-limita este 25 februarie 2011.Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Prin exceptie de la regula, aceasta declaratie va putea fi depusa si pe suport de hartie inca o jumatate de an, pana la 1 iulie 2011, se arata in actul normativ publicat in Monitorul Oficial.

Cum sa completati formularul 112

Instructiunile de completare a formularului 112 au fost publicate in Monitorul Oficial Partea I, Nr. 897 din 31 decembrie 2010, dar si pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), www.anaf.ro.

Termenul de depunere a declaratiei este data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza impozitele si contributiile sociale.

Declaratia se completeaza si se valideaza cu ajutorul programelor de asistenta furnizate gratuit de Fisc si care pot fi descarcate de pe site-ul institutiei, iar contribuabilii vor completa anexele dupa modul specificat de Ministerul de Finante.

La Anexa 1 trebuie completate sectiunea "Date de identificare a platitorului", dupa care cea privind "Creantele fiscale". In acest caz, daca in perioada de raportare platitorul nu datoreaza impozit pe venit sau contributii, trebuie scrisa cifra 0 (zero). Insa aveti grija, necompletarea tabelului in aceasta sectiune echivaleaza cu nedeclarearea obligatiei respective.

Anexa 1.1, cea dedicata angajatorului, cuprinde mai multe sectiuni. Sectiunea A contine alte date de identificare a platitorului cu informatii precum codul CAEN sau daca plateste sau nu contributii de accidente de munca. In acest caz, daca firma datoreaza aceste contributii, va trece litera "D", iar daca nu le datoreaza, litera "N".

Sectiunea B se refera la indicatori statistici si cuprinde numarul de asigurati in sistemul asigurarilor pentru somaj, al celor care au dreptul la concedii si indemnizatii si totalul fondului de salarii brute.

In Sectiunea C trebuie sa treceti informatiile cu privire la conditiile de munca normale, deosebite sau speciale. Sectiunea C2 se refera la indemnizatiile de sanatate, iar C3 la cele pentru accidente de munca si boli profesionale. La C4 treceti suma scutita din contributia de somaj a angajatorului, iar la C5 - subventiile, scutirile si reducerile. Sectiunea C6 se refera la contributia de somaj, iar C7 la contributia la fondul de garantare.

Sectiunea D contine indicatori statistici privind numarul de asigurati pentru care angajatorul datoreaza diverse contributii sociale.

Sectiunea E se completeaza numai de catre entitatile asimilate angajatorului, pentru anumite categorii de asigurati, se arata in Hotararea de Guvern.
Sectiunea F cuprinde datele privind impozitul pe venitul din salarii.

Anexa 1.2 este dedicata asiguratilor, adica angajatilor si se completeaza cu datele de identificare ale acestora. La sectiunea "Detalii coasigurati" trebuie trecute si datele de identificare ale coasiguratilor, care pot fi sotul sau sotia (trecuti cu codul "S") si parinte (cod "P").

La Sectiunea A se inscriu datele pentru asiguratii care au venituri numai din salarii sau asimilate salariilor, care nu au lucrat in conditii deosebite si nu au beneficiat de concediu medical sau de scutiri.

Sectiunea B se completeaza numai daca salariatul nu se incadreaza la sectiunea anterioara. Este vorba de cazurile cand a avut mai multe contracte de munca la acelasi angajator, a fost in concediu medical ori a lucrat in conditii dificile de munca sau a beneficiat de indemnizatii sau alte motive de scutire.

Sectiunea C cuprinde raportari pentru asigurati care trebuie completate de alte entitati asimilate angajatorului.

In Sectiunea D vor fi trecute informatii ce tin de concediile medicale.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7110 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor