Curtea de Conturi: Prea putini functionari ANAF trimisi in judecata pentru coruptie

Sambata, 04 August 2012, ora 21:00
3289 citiri
Curtea de Conturi: Prea putini functionari ANAF trimisi in judecata pentru coruptie
Foto: Business24

Un raport al Curtii de Conturi arata ca ponderea functionarilor ANAF trimisi in judecata pentru coruptie este de numai 0,4% din total, mentionand ca institutia este perceputa printre cele mai corupte din tara.

Astfel, dintr-un total de 27.000 de angajati ai ANAF, doar 108 au ajuns in fata magistratilor, acuzati fiind de coruptie.

"Evaluarile privind coruptia din ANAF trebuie sa urmeze aceleasi proceduri, tehnici si instrumente de masurare utilizate de organisme oficiale sau neguvernamentale la nivel international, respectiv estimarea nivelului coruptiei prin prisma perceptiei generale a societatii civile asupra fenomenului de coruptie din institutia respectiva.

In ciuda statisticilor ce indica un nivel redus al faptelor de coruptie condamnate de organele judecatoresti, diferitele sondaje si analize facute publice de mass-media plaseaza functionarii ANAF in topul functionarilor publici corupti din Romania", se arata in raportul Curtii de Conturi, citat de wall-street.ro.

Documentul mentioneaza faptul ca evaluarile realizate de Institutul National de Statistica au plasat evaziunea fiscala din Romania la un nivel de 17-18% din PIB, in timp ce institutiile europene spun ca evaziunea este de peste 30% din PIB.

"Exercitarea de practici evazioniste determina obtinerea rapida a unor cantitati mari de 'bani negri'. Toate aceste activitati sunt supuse monitorizarii si controlului autoritatilor, fapt ce determina ca, pe de o parte, contribuabilul evazionist sa incerce sa ofere foloase materiale considerabile oricarui inspector fiscal ce interfereaza activitatii sale ilicite, sau pe de alta parte sa caute sa obtina 'protectie' din partea unor persoane cu putere de decizie in institutiile publice cu atributii de control.

Cu alte cuvinte,existenta unui nivel ridicat al evaziunii fiscale reprezinta un indiciu solid pentru faptul ca functionarii publici sunt supusi constant incercarilor de mituire din partea evazionistilor", se mai spune in raport.

Raportul Curtii de Conturi mentioneaza ca s-au implementat masuri anticoruptie la ANAF, insa "lipsa informatiilor privind indicatorii de evaluare face practic imposibila evaluarea cu acuratete a performantei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Curtea Conturi ANAF coruptie, #raport Curtea Conturi ANAF , #ANAF