Dragnea desfiinteaza formularul care le-a dat batai de cap firmelor. Fusese introdus de Ponta si simplificat de Ciolos

Vineri, 13 Ianuarie 2017, ora 18:10
7057 citiri
Dragnea desfiinteaza formularul care le-a dat batai de cap firmelor. Fusese introdus de Ponta si simplificat de Ciolos
Foto: ANAF

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat oficial, vineri, ca renunta la Formularul 088, obligatoriu in prezent pentru inregistrarea in scop de TVA, termenul de intrare in vigoare a masurii fiind 1 februarie 2017.

Prin Declaratia 088, introdusa in februarie 2015 de Guvernul Ponta 4 si simplificata in vara lui 2016 de Guvernul Ciolos, un contribuabil este evaluat de catre functionarii Fiscului din punct de vedere al capacitatii de a desfasura activitati economice in sfera TVA.

Documentul a fost aspru criticat de reprezentantii oamenilor de afaceri, din cauza cresterii birocratiei.

"Agentia Nationala de Administrare Fiscala a analizat oportunitatea eliminarii formularului (088), 'Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA', si a decis renuntarea la acesta", a precizat institutia, intr-un comunicat.

In urma unei analize, Fiscul a ajuns la concluzia ca, in prezent, contribuabilii furnizeaza deja o serie de informatii organelor fiscale prin formularele 010, 098 si 099, iar ANAF detine sau poate obtine de la alte institutii o serie de alte informatii ce pot fi utilizate in evaluarea intentiei si capacitatii de a desfasura activitati economice.

"Pentru a evita blocarea activitatii de inregistrare in scopuri de TVA a contribuabililor si asigurarea continuitatii activitatii economice a acestora, intrarea in vigoare a ordinului de abrogare a formularului 088 este 1 februarie 2017, pana la aceasta data urmand sa fie actualizata noua procedura, precum si aplicatiile informatice", a precizat ANAF.

Dupa renuntarea la formularul 088, ANAF va folosi informatii de care dispune in propria baza de date cu privire la istoricul si comportamentul fiscal al firmelor sau persoanelor fizice care sunt administratori, actionari sau asociati in firme.

Decizia ANAF vine dupa ce presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat, miercuri, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, ca a cerut Guvernului sa elimine, in aceasta saptamana, "numita Formularul 088", care a fost "cosmarul" oamenilor de afaceri si "o povara birocratica", din cauza careia mii de firme romanesti au fost blocate "abuziv".

Ulterior, ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a afirmat ca ordinul de eliminare al acestui formular ar putea fi publicat chiar vineri in Monitorul Oficial.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Anaf renunta formular 088, #formular 088 eliminat, #renuntare formuar 088 februarie 2017, #oameni afaceri formular 008 , #ANAF