Fiscul ar putea avea acces la datele romanilor care ajung la notari

Marti, 29 August 2017, ora 14:04
4516 citiri
Fiscul ar putea avea acces la datele romanilor care ajung la notari
Foto: ANAF

ANAF-ul ar putea sa aiba acces la datele romanilor care ajung la notarii publici sau la executorii judecatoresti.

Un proiect de ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala prevede ca notarii sa fie obligati sa transmita Fiscului certificatele de mostenitori.

Practic, orice vizita la notar pentru a incheia o tranzactie sau un act de succesiune va face ca actele aferente acestor operatiuni sa ajunga si la ANAF.

Proiectul de act normativ al Ministerului Finantelor Publice (MFP) a fost lansat recent in dezbatere publica. Acesta prevede ca notarii publici si executorii judecatoresti sa fie scosi de pe lista persoanelor exceptate de la obligatia de a transmite Fiscului datele cu caracter personal ale persoanelor fizice. In prezent, aceste date pot fi furnizate ANAF doar cu acordul celor in cauza.

Dupa cum reiese din proiectul de ordonanta care asteapta aprobarea Executivului, vizate in primul rand sunt mostenirile. Notarii vor fi obligati sa trimita certificatele de mostenitori la Fisc, in termen de 30 de zile de la eliberare.

"Dupa finalizarea procedurii succesorale in care in masa succesorala sunt cuprinse obligatii fiscale restante si alte creante bugetare, notarul public transmite prin mijloace electronice de comunicare organului fiscal central competent, precum si organului fiscal local in a carui raza teritoriala se afla sediul biroului notarial, in termen de 30 de zile de la incheierea acesteia, o copie a certificatului de mostenitor", se arata in proiectul de act normativ.

Iata cum motiveaza Ministerul Finantelor necesitatea modificarii si completarii Legii nr. 207/2015: "Notarii publici si executorii judecatoresti detin informatii si documente relevante din punct de vedere fiscal, privind patrimoniul persoanelor fizice, in speta cele referitoare la contracte de vanzare-cumparare de imobile (din care rezulta alocari de fonduri ale persoanelor fizice care pot constitui elemente importante pentru stabilirea bazei impozabile pentru impozitul pe venit), documente aferente procedurii succesorale notariale (pe baza carora se pot determina, ca surse de fonduri, venituri neimpozabile ale persoanelor fizice - acestea nu se declara organului fiscal), punerea in executare a dispozitiilor cu caracter civil din titlurile executorii, recuperarea pe cale amiabila a creantelor si alte documente cu relevanta fiscala.

Aceste informatii sunt deosebit de importante in desfasurarea de catre organele fiscale a activitatii de verificare a situatiei fiscale personale a persoanelor fizice", se precizeaza in nota de fundamentare.

In concluzie, autoritatile considera ca interesul public prevaleaza in fata confidentialitatii datelor in posesia carora intra notarii si executorii judecatoresti: "Prin urmare, in cazul notarilor publici si al executorilor judecatoresti apreciem ca interesul public ce caracterizeaza serviciile indeplinite de aceste categorii profesionale prevaleaza asupra eventualelor considerente privind confidentialitatea informatiilor, mai cu seama in ce priveste furnizarea informatiilor relevante catre organele fiscale".

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#mostenire date ANAF, #succesiune notari publici ANAF, #Fisc date notari publici, #ordonanta modificare legea 207 2015 , #ANAF