Fiscul imblanzeste sanctiunile: In ce conditii va da amenzi si va inchide afaceri

Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 15:29
5118 citiri
Fiscul imblanzeste sanctiunile: In ce conditii va da amenzi si va inchide afaceri

Inspectorii fiscali nu vor mai avea voie sa inchida o afacere de prima data cand se constata o neregula, a transmis, miercuri, dupa sedinta de guvern, ministrul Finantelor Eugen Teodorovici.

El a explicat, intr-o conferinta de presa, modul in care va avea loc aceste controale.

Fiscul nu va mai fi "bau-bau" pentru afaceristi: Cum se schimba modul in care vor avea loc controalele

Astfel, daca diferenta dintre suma efectiva si cea inregistrata este:

- sub 300 de lei, dar mai putin de 3% decat valoarea inregistrata in casa de marcat: nu se da amenda, ci un avertisment.

- pana in 300 de lei, dar mai mult de 3% decat valoarea inregistrata in casa de marcat: amenda 2.000-5.000, fara suspendarea activitatii.

- intre 300-1.000 de lei, dar mai putin de 3% decat valoarea inregistrata in casa de marcat: amenda de 10.000-15.000, fara suspendarea activitatii.

- mai mare de 3% decat valoarea inregistrata in casa de marcat: amenda intre 15.000 si 20.000 de lei; la a doua abatere intr-un interval de 24 de luni se poate decide si suspendarea timp de 30 de zile a activitatii.

- mai mare de 1.000 de lei, dar mai mica de 3% decat valoarea inregistrata in casa de marcat: amenda de la 20.000 la 25.000 de lei, fara suspendarea activitatii.

- mai mare de 1.000 de lei si mai mare de 3% decat valoarea inregistrata in casa de marcat: 25.000 -30.000 de lei; la a doua abatere intr-un interval de 24 de luni se poate decide si suspendarea timp de 30 de zile a activitatii.

Teodorovici a insistat asupra faptului ca la prima constatare a unei nereguli de genul celor expuse anterior nu se suspenda activitatea, ci se da doar amenda.

De asemenea, la a doua abatere, daca inspectorul fiscal decide suspendarea activitatii unitatii comcerciale respective, patronul poate anula aceasta masura platind o suma egala cu de 10 ori valoarea amenzii, iar sanctiunea complementara se va elimina de la 24 de ore de la prezentarea dovezii platii.

Mai mult, angajatii care nu vor sa arate registrele inspectorilor fiscal sunt pasibili de o amenda intre 1.000 si 1.500 de lei.

Ponta, despre inspectiile Fiscului

Premierul Victor Ponta a anuntat aceste schimbari la debutul sedintei de Guvern.

"Nu se mai suspenda din prima activitatea, ci se face o lista neagra a celor care au avut probleme, si daca te prind a doua oara sau a treia oara, sigur, iti suspenda activitatea. E vorba de suma de - 100 de lei, sau... cat a ramas? - 300 de lei, plafonul de la care se aplica aceasta masura", a precizat prim-ministrul.

Schimbarea modului in care sunt sanctionate firmele a venit dupa ce multi comercianti s-au plans ca au primit amenzi uriase pentru o diferenta infima dintre suma care se afla in registre si cea efectiva.

Ministrul Finantelor a precizat anterior ca Fiscul nu trebuie sa sperie comerciantii si sa fie un fel de "bau-bau", ci institutia trebuie sa fie un instrument de verificare a modului de aplicare a legii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#ANAF amenzi firme, #modificare amenzi Fisc firme, #amenzi Fisc firme , #ANAF