Ziare.com

Fiscul si-a corectat propria eroare, dar cadoul de Paste ramane: Cine va intra pe lista neagra

Marti, 12 Aprilie 2016, ora 07:35

   

Fiscul si-a corectat propria eroare, dar cadoul de Paste ramane: Cine va intra pe lista neagra
Ai datorii la stat? Atunci e posibil sa apari pe "lista rusinii" ce va fi publicata pe site-ul Fiscului. Masura a fost anuntata in urma cu ceva vreme, dar ANAF a realizat ca nu o poate pune in practica, pentru ca e anulata de alte prevederi, asa ca a facut cateva modificari in ceea ce priveste plafonul.

Sa vedem despre ce e vorba.

Codul de Procedura Fiscala recent intrat in vigoare aduce ca element de noutate pentru anul 2016 obligatia organului fiscal de a publica pe pagina sa web listele cu debitorii restanti la bugetul de stat, detaliate pe structuri: persoane juridice si persoane fizice.

Din punctul de vedere al societatilor nu este nimic rau, aceasta procedura este aplicabila de mai bine de 10 ani, noutatea ce a produs putina efervescenta in mass-media a fost obligatia publicarii listei datornicilor la bugetul de stat si in cazul persoanelor fizice.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Surpriza inainte de Paste de la Fisc: Romanii care vor intra pe lista neagra

Prima lista va fi publicata de Fisc pe 30 aprilie, Sambata Mare, cu o zi inainte de Paste.

Cum se stabileste lista?

La finele fiecarui trimestru, autoritatile fiscale identifica toate persoanele fizice ce au obligatii restante la buget. In functie de valoarea sumelor neplatite, s-au stabilit cateva praguri valorice de care trebuie sa tinem cont, doar datoriile mai mari de aceste praguri valorice acordand persoanelor fizice calitatea de inscris pe lista.

Ei bine, in propunerea initiala, se calificau in aceasta "competitie" toate persoanele fizice ce aveau la buget datorii mai mari de 100 de lei. Persoanele fizice active din cealalta categorie - si ne referim la persoanele ce desfasoara activitati independente sau practica profesii libere - apareau pe aceasta lista a datorinicilor numai daca datoriile neachitate la scadenta erau mai mari de 500 de lei.

Fara a fi neaparat total obiectivi, administrarea unor datorii mai mici de 100 lei ar fi putut sa conduca la costuri mai mari decat insasi obligatia. Procedura presupune ca pana pe data de 15 a lunii urmatoare trimestrului finalizat, persoana fizica datoare la buget sa fie notificata cu privire la existenta debitului si la publicarea acestuia in lista datornicilor.

In termen de 5 zile de la primirea notificarii, persoana fizica avea posibilitatea platii datoriei sau rectificarii unor erori inerente in activitatea financiar-contabila.

Dupa acest termen se prezuma corectitudinea situatiei, iar lista va fi publicata pana la finele lunii urmatoare trimestrului incheiat.

Aceste proceduri cu notificarea contribuabilului, timpul alocat pentru emiterea unor decizii de corectie a sumelor, coroborate si cu faptul ca datoriile existente la sfarsitul exercitiului mai mici de 40 lei se anuleaza, conform unei alte prevederi din Codul de Procedura Fiscala, au condus la o decizie imbunatatita a celor din ANAF, respectiv majorarea plafoanelor de la care va aparea o persoana fizica sau juridica in lista datornicilor.

Noile plafoane propuse sunt:

 • a) 100.000 lei, in cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
 • b) 50.000 lei, in cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
 • c) 10.000 lei, in cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv in cazul persoanelor fizice care inregistreaza obligatii fiscale restante si din desfasurarea de activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere;
 • d) 1.500 lei, in cazul debitorilor persoane fizice, altele decat cele ce desfasoara activitati independente.

 • In mod evident, discutii vor fi in continuare asupra oportunitatii publicarii unei astfel de liste, asupra modului in care continutul listei incalca prevederile privind legislatia datelor personale, insa abia in timp vom vedea daca aceasta procedura aduce si rezultate.

  Consultant fiscal,
  Auditor financiar,
  Adrian Benta


  Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 4689 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  2 comentarii
  Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

  ANAF, lista rusinii, elemente de luat in calcul si drepturile omului

  Au cirpit-o cit de cit. E mai rezonabil.

  In cuantumul sumei care va fi publicata ar trebui luat in calcul si modul de acumulare al datoriei.

  E important cuantumul datoriei, dar si modul in care a fost ea acumulata si vechimea acesteia. Este una daca datoria (sa zicem de 1.500 de lei) s-a acumulat in citeva luni de zile sau daca s-a acumulat intr-o luna (pentru ca proprietarul unui imobil sa zicem e plecat din localitate) si nu a platit o datorie la scadenta de putin timp.

  Daca sa zicem datoria are un an de zile sau a ajuns la valoarea respectiva intr-un an de zile, atunci se poate imputa faptul ca datornicul este rau platnic si ca neplata este fie din rea vointa fie din cauza incapacitatii de plata.

  Intr-un an de zile o persoana plecata din localitate, poate gasi o modalitate sa se ocupe de problema. Este timp suficient. Prin urmare acuzatia ca ANAF-ul comite un abuz incercind sa puna mai multa presiune pe contribuabil isi pierde din putere.

  Daca e insa vorba de o cladire de dimensiuni medii sau mari, pentru care datoria de 1.500 lei nu este un cumul sau nu reprezinta o mare intirziere (nu s-a platit la scadenta un impozit de 1.500 de lei), atunci statul ar trebui sa aiba rabdare o perioada de timp, pina cind devine evident faptul ca datornicul nu vrea sau nu poate sa plateasca.

  Desigur, o atare abordare ar putea avantaja datornicii cu proprietati mari.

  In compensatie s-ar putea ridica plafonul pentru persoanele fizice cu proprietati mici, sa zicem la 15.000 (150 de milioane de lei vechi) de lei.

  1.500 de lei nu e cine stie ce mare suma si la cuantumul veniturilor din Romania, multi au probleme financiare. Unele dintre ele sint rezolvabile dar necesita timp. Nu e normal ca statul sa puna presiune foarte mare pe persoanele fizice cu probleme.

  Deci, cuantumul ar trebui sa depinda si de valoarea sumei care trebuie platita si de numarul de luni de neplata.

  In cazul in care o persoana a uitat pur si simplu sa plateasca o suma sau n-a reusit din motive posibil obiective, a-i publica datele personale si deci a-i distruge reputatia, este in mod clar un abuz.

  Ramine de vazut daca si in ce mod o asemenea lege afecteaza drepturile pe care constitutia tarii le ofera cetatenilor.

  Publicarea acestor date, este un act care NU ESTE RETRACTABIL SI NICI REPARABIL.

  Internetul este un spatiu public. Deci trebuie sa existe o motivatie extrem de clara si bine documentata cind se ia o asemenea decizie.

  In caz contrar cetatenii pot da statul in judecata si ar putea cistiga procese, adica ne dam cu stingul in dreptul.

   

  ANAF, lista rusinii, elemente de luat in calcul, drepturile omului-2

  Colectarea banilor trebuie eficientizata dar trebuie avut grija sa nu se ajunga la situatii crunte asa cum s-a intimplat in cazul dreptului de vinzare al caselor catre chiriasi. In urma acestui procedeu, au aparut o multime de procese inutile care au umplut tribunalele. E preferabil sa nu se ajunga la asa ceva. Daca incalcam si drepturile omului si ce luam de la unii, platim ca daune altora pentru ca s-au comis abuzuri, n-am rezolvat nimic.

  Prin urmare cred ca decizia de publicare ar trebui aminata cel putin vreo 6 luni, timp in care dezbaterea publica sa arate mai clar care pot fi consecintele, care e opinia publica, cit s-ar putea recupera astfel, in ce masura aceasta reglementare intra in conflict cu alte acte legislative.

  Pina atunci termenii reglementarii pot fi rafinati cit mai atent si supusi la dezbatere dupa fiecare modificare, pina se ajunge la o forma care sa fie decenta atit pentru autoritatile fiscale cit si pentru cetateni.

  Ideea este ca trebuie sa invatam sa nu mai facem legi/reglementari cu hei-rup, ci cu rabdare, atentie si cu simtul responsabilitatii si cu respect fata de cetatean, pentru ca, consideram ca sintem un stat de drept.

   

  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor