Fiscul vinde masini si alte bunuri la pret de chilipir - Ce trebuie sa faci ca sa participi la licitatie si cum afli de ea

Marti, 20 Septembrie 2016, ora 12:43
25749 citiri
Fiscul vinde masini si alte bunuri la pret de chilipir - Ce trebuie sa faci ca sa participi la licitatie si cum afli de ea
Foto: Arhiva Ziare.com

Fiscul organizeaza periodic licitatii in cadrul carora vinde bunuri la preturi foarte mici. Vrei sa-ti iei un BMW? Scoti din buzunar doar 3.000 de euro. Te-ai orientat catre o Dacia Logan? 1.000 de euro. Iar exemplele pot continua. Insa ce trebuie sa faci ca sa ajungi la aceste chilipiruri?

Ziare.com a intocmit un ghid util pentru cei care vor sa participe la licitatiile organizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Conditiile care trebuie indeplinite sunt prezentate la art. 250, alin. (7) din Codul de procedura fiscala.

Astfel, cu cel putin o zi inainte de data licitatiei, cei interesati trebuie sa depuna urmatoarele documente la sediul organului fiscal care scoate la vanzare bunurile:

  • - oferta de cumparare;
  • - dovada platii taxei de participare, care reprezinta 10% din pretul de pornire a licitatiei si se plateste in lei la unitatea teritoriala a Trezoreriei Statului;
  • - de asemenea, se pot constitui si garantii, in conditiile legii, sub forma scrisorii de garantie;
  • - imputernicirea persoanei care il reprezinta pe ofertant;
  • - persoanele juridice romane trebuie sa puna la dosar o copie de pe certificatul unic de inregistrare eliberat de oficiul registrului comertului;
  • - pentru persoanele juridice straine e nevoie de actul de inmatriculare tradus in limba romana;
  • - persoanele fizice romane trebuie sa aiba copie de pe actul de identitate;
  • - pentru persoanele fizice straine e nevoie de o copie de pe actul de identitate/pasaport.

Ofertele de cumparare pot fi depuse direct la sediul organului fiscal, dar pot fi trimise si prin posta. Daca nu poti sa ajungi la licitatia respectiva, atunci poti trimite pe cineva in locul tau, insa acesta te reprezinta doar in baza unei procuri speciale de mandatar, pe care o poti face la notar.

In plus, persoana careia i-au fost sechestrate bunurile puse in vanzare nu are voie sa participe la licitatie nici macar prin interpusi.

Daca bunul nu se vinde la prima licitatie, pretul scade cu 25% la a doua runda si cu 50% la a treia, dar cu conditia sa se prezinte cel putin doi licitatori.

In cazul in care exista un singur ofertant, comisia poate sa il declare castigator daca acesta ofera cel putin pretul de pornire.

Insa in situatia in care nici la a treia runda nu se vinde bunul, atunci se organizeaza o noua licitatie. In acest caz, bunul poate fi vandut la cel mai mare pret oferit, chiar daca acesta este inferior pretului de pornire.

Castigatorul are la dispozitie 30 de zile sa plateasca intreaga suma la ANAF si poate negocia sa achite in cel mult 12 rate lunare, daca da un avans de minimum 50% din pret. Altfel, el pierde garantia de 10% si se organizeaza o noua sesiune de vanzare.

Cumparatorul nu poate instraina bunul imobil decat dupa plata pretului in intregime si a dobanzii sau majorarii de intarziere stabilite.

Daca nu ai castigat, atunci ti se va inapoi garantia depusa in maximum 5 zile de incheierea licitatiei.

Dar ce face Fiscul cu banii astfel obtinuti? Cu sumele incasate, ANAF plateste datoriile celui pe care l-a executat silit.

Cum afli de licitatie

Fiscul trebuie sa faca publica licitatia cu cel putin 10 zile inainte de data la care este programata.

Cea mai simpla metoda de a afla despre bunurile scoase la vanzare este sa accesezi sectiunea speciala dedicata "valorificarii prin licitatie a bunurilor sechestrate" de pe site-ul ANAF, unde gasesti toate informatiile de care ai nevoie.

De asemenea, Fiscul mai are la dispozitie si alte mijloace de promovare.

Printre acestea se numara afisarea anuntului despre organizarea licitatiei la sediul sau si al primariei in a carei raza se afla bunurile sechestrate. In plus, trebuie sa lipeasca o nota de informare la sediul si domiciliul debitorului, dar si la locul vanzarii, daca acesta este altul decat cel unde se afla bunurile sechestrate, precum si pe imobilul scos la vanzare.

ANAF mai trebuie sa publice anunturi intr-un cotidian national de larga circulatie, intr-un cotidian local, sau, dupa caz, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.

Masini la preturi de chilipir

Fiscul din Ploiesti scoate la vanzare, in septembrie si octombrie, masini marca BMW, Volkswagen, Ford, Peugeot sau Dacia, insa la licitatie se vor regasi si cladiri si terenuri din mai multe judete.

"La Ploiesti, ANAF vinde prin licitatie urmatoarele bunuri: automobile (BMW 530D, VW Golf VI, Peugeot 307, Dacia Logan, Fiat Doblo, Ford Transit), apartamente, cladiri si terenuri situate in jud. Dambovita, Arges, Calarasi si Prahova", se arata in anuntul Fiscului.

De exemplu, BMW-ul vandut de Fisc este fabricat in 2005, are capacitate cilindrica de 2.992 cmc si costa 14.120 lei fara TVA (adica in jur de 3.100 euro), deci jumatate din pretul second-hand.

La licitatie se mai gaseste si un Peugeot 307 din 2006, la pretul de 1.200 de euro. Fiscul vrea sa valorifice si o Dacia Logan din anul 2008, iar pretul de pornire este tot 1.200 de euro. La mana a doua, aceste masini costa de trei ori mai mult.

Pentru un Volkswagen Golf din 2009, cu o capacitate de 1.600 cmc, ANAF vrea sa obtina 5.300 de euro, adica cu aproximativ 3.000 de euro mai ieftin decat l-ai gasi la second-hand.

C.P.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#dosar licitatie bunuri Fisc, #acte licitatie bunuri Fisc, #documente licitatie bunuri Fisc, #licitatie bunuri Fisc , #ANAF