Fostul sef al Fiscului acuza procurorii anticoruptie de erori in dosarul lui Ponta. DNA raspunde

Luni, 15 Februarie 2016, ora 17:09
6552 citiri
Fostul sef al Fiscului acuza procurorii anticoruptie de erori in dosarul lui Ponta. DNA raspunde
Foto: Arhiva Europa FM

Fostul presedinte al Fiscului, Gelu Stefan Diaconu, pus de curand sub urmarire penala, a transmis ca Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a facut o eroare in dosarul in care sunt implicati fostul premier Victor Ponta si fostul ministru Dan Sova. In replica, DNA sustine contrariul.

"Am tacut, desi poate a fost o greseala, dar m-am gandit sa nu implic ANAF in scandaluri, atunci cand DNA a dat eronat comunicat ca ANAF s-a facut parte civila in dosarul Ponta-Sova impotriva lui Ponta. Sau daca s-a facut, sub nici o forma sub semnatura mea, poate o fi semnat vreun portar de la ANAF.

Din punct de vedere fiscal, alte elemente din dosar nu ma intereseaza. Eu am gestionat ANAF. Pai la cat ma pricep eu in materie de TVA, sau poate nu ma pricep, ca Fiscul a mai avut sefi care nu se pricepeau la TVA, dar nu vreau sa-l pronunt. Un contract intre Sova si Ponta inseamna deducerea TVA facturat lui Ponta de catre Sova.

Ponta l-a luat si l-a platit statului. Unde e prejudiciul? Fiscal vorbind. Eventual, in masura in care tranzactia era fictiva, dar ce e o tranzactie fictiva intr-un contract de asistenta juridica? O faci la telefon. Daca ar fi fictiva, tranzactia cade si ar trebui sa-i returnam TVA lui Ponta. Nu e absurd?", a acuzat Gelu Stefan Diaconu, intr-un interviu acordat Economica.net.

Presedintele si vicepresedintele ANAF, urmariti penal de DNA - Care sunt acuzatiile

Pe de alta parte, la solicitarea Ziare.com, DNA ne-a comunicat ca ANAF s-a constituit parte civila in dosarul Turceni-Rovinari, in care sunt implicati Victor Ponta si Dan Sova. Practic, procurorii si-au mentinut pozitia initiala.

"La data de 14 septembrie 2015, prin adresa cu nr. A-AJR38806, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a comunicat ca se constituie parte civila in dosarul penal la care faceti referire.

In cuprinsul aceleiasi adrese, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a solicitat, printre altele, instituirea masurilor asiguratorii, iar in cazul in care acestea au fost dispuse, mentinerea lor", au explicat reprezentantii DNA pentru Ziare.com.

Fostul premier Victor Ponta si fostul ministru Dan Sova sunt trimisi in judecata in dosarul Turceni-Rovinari.

Ponta a fost surprins de decizia ANAF

In octombrie 2015, Victor Ponta se declara surprins de decizia ANAF de a se constitui parte civila in dosarul Turceni-Rovinari.

"Eu nu stiu, sincer, la ce s-a constituit ANAF-ul parte civila, avand in vedere ca ANAF-ul mi-a dat act ca ei au incasat toate taxele si impozitele. Dar nu pot sa-i intreb, pentru ca fiind vorba de mine, nu pot sa-i intreb. Atata i-a dus mintea, sa spuna ca incasat toate taxele... probabil de frica. Stiti si dumneavoastra, toata lumea stie ca nu e niciun prejudiciu. Habar nu am, nu stiu", a sustinut Ponta la acea vreme.

Ponta: Fiscul s-a constituit de frica parte civila in dosarul Turceni-Rovinari

Ce acuzatii li se aduc lui Ponta si Sova

In 17 septembrie, la aproape trei luni si jumatate de la punerea sa sub urmarire penala in dosarul Turceni-Rovinari si dupa cinci "vizite" la DNA, Victor Ponta a fost trimis in judecata, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala si spalarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis in calitate de avocat.

Dosarul Turceni-Rovinari: Ce au cerut Ponta si Sova la Inalta Curte

Potrivit procurorilor DNA, in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin Cabinet Individual de Avocat "Victor-Viorel Ponta" a obtinut de la SCA "Sova si Asociatii" suma 181.439,98 de lei, pentru activitati, care insa in realitate nu s-au efectuat.

In acelasi dosar, Dan-Coman Sova, avocat coordonator al Societatii Civile de Avocati "Sova si Asociatii", in prezent senator, va fi judecat, pentru trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul, fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani. Sova a fost trimis in judecata sub control judiciar.

Reamintim ca fostul sef al Fiscului, Gelu Diaconu, este urmarit penal in dosarul deschis de procurorii anticoruptie, in care se cere avizul Camerei Deputatilor pentru retinerea si arestarea deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun. In acelasi dosar este urmarit penal si vicepresedintele ANAF, Mihai Vatasoiu.

Cei doi sunt acuzati de favorizarea faptuitorului si abuz in serviciu, se arata in comunicatul remis presei, saptamana trecuta, de DNA.

OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
#acuzatii DNA fost presedinte Fisc, #acuzatii DNA fost presedinte ANAF, #Gelu Diaconu dosar Ponta , #ANAF