Ziare.com

Impozit pentru firmele din industria jocurilor de noroc - Reactia Fiscului: Nu incalcam legea!

Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 14:41

   

Impozit pentru firmele din industria jocurilor de noroc - Reactia Fiscului: Nu incalcam legea!
Fiscul a reactionat, marti, pe tema impozitului de 5% aplicat firmelor din industria
jocurilor de noroc.

Comentariile reprezentantilor ANAF vin dupa ce, luni, Doru Gheorghiu, director executiv al Patronatului Organizatorilor de Pariuri din Romania - Romanian Bookmakers, a precizat ca acest bir e inutil, pentru ca firmele din acest domeniu sunt deja monitorizate in timp real.

Impozit minim pentru operatorii de jocuri de noroc - Patronat: E o amenintare de ordin nuclear

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

In consecinta, Fiscul a reactionat, intr-un comunicat remis Ziare.com, amintind ca in data de 11 decembrie 2013, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul formulat de ANAF in dosarul nr. 10248.1/2/2010 si a pronuntat decizia irevocabila nr. 7695/2013, prin care a constatat faptul ca "impozitul pe venit de 5% se aplica asupra veniturilor totale realizate de reclamanta din activitatea de pariuri sportive, fara ca acestea sa fie diminuate prin acordarea premiilor sau altor cheltuieli".

In plus, inspectiile fiscale aflate in desfasurare la agentii economici din industria jocurilor de noroc sunt rezultatul solicitarii Oficiului National pentru Jocuri de Noroc (ONJN).

"Inducerea in eroare a opiniei publice prin dezinformari repetate, potrivit carora ANAF incalca legea in aceasta speta, reprezinta un comportament reprobabil. Daca in cazul firmelor controlate si al consultantilor care incearca sa-si mareasca portofoliul de clienti, neglijand componenta etica a profesiei, putem intelege resortul din spatele dezinformarilor, rugam reprezentantii mass-media sa se aplece cu mai multa atentie asupra subiectelor pe care le prezinta publicului larg", au mai precizat reprezentantii ANAF.

Ce spune seful patronatului

Doru Gheorghiu, director executiv al Patronatului Organizatorilor de Pariuri din Romania - Romanian Bookmakers, a mentionat, luni, ca dupa instituirea impozitului de 5% pentru firmele din industrie a aparut sistemul de monitorizare in timp real a tuturor tranzactiilor din agentiile operatorilor licentiati in Romania, astfel incat articolul 18 din Codul Fiscal devine inutil si, mai mult, se transforma in timp intr-o amenintare de ordin nuclear pentru industrie in sine si in mod special pentru zona de pariuri traditionale.

Potrivit articolului mentionat, "contribuabilii care desfasoara activitati de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive, inclusiv persoanele juridice care realizeaza aceste venituri in baza unui contract de asociere, si in cazul carora impozitul pe profit datorat pentru activitatile prevazute in acest articol este este mai mic decat 5% din veniturile respective sunt obligati la plata unui impozit de 5% aplicat acestor venituri inregistrate".

Doru Gheorghiu a explicat ca in aceasta industrie lucreaza peste 12.000 de angajati, astfel ca orice schisma in aceasta zona presupune efecte la nivel social. In plus, industria are o contributie bugetara directa si indirecta de 120 de milioane de euro anual.

Lovitura pentru cazinouri: Ce decizie a luat Guvernul privind jocurile de noroc

Mai mult, in opinia lui Gheorghiu, industria jocurilor de noroc, fiind direct monitorizata, tinde catre un nivel de evaziune zero.

Potrivit acestuia, controlul direct al operatiunilor, prin sisteme informatice aflate in cadrul institutiilor statului, a fost instituit in anul 2009, prin Ordonanta de Urgenta 77, care a avut ca efect reducerea numarului de operatori de la 26 la 14, in doi ani, si disparitia a 10.000 de aparate de tip slot-machine.

La momentul respectiv, controlul era efectuat la nivelul Ministerului Finantelor Publice, iar ulterior a fost preluat de catre Oficiul National pentru Jocuri de Noroc.

"In acest moment nu cred ca exista o industrie care sa fie mai bine controlata de catre autoritatile de stat decat este zona de pariuri traditionale", a mai spus Gheorghiu.

C.P.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1543 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor