Jupuirea pana la os a omului cinstit (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 10 Mai 2015, ora 07:27
22920 citiri
Jupuirea pana la os a omului cinstit (Opinii)

Domnul Ponta e pus pe jupuit romanii pana la os ca sa acopere gaurile de la buget pe care le provoaca inevitabil masurile fiscale cu efect discutabil pe care le-a decis.

N-ar fi nicio problema daca ar fi jupuit deja pana la os coruptii cu hotarari definitive de confiscare, marii datornici, evazionistii de miliarde. Dar el incepe cu romanii care muncesc.

Si cea mai mare problema este ca jupuirea aceasta capata tuse aberante, in opinia mea, complet inacceptabile in vreun stat de drept.

Avem Ordonanta de urgenta 8/2015, cea care modifica o gramada de acte normative din domeniul fiscal, dupa parerea mea alta smecherie a Guvernului care zice ca da mai putine ordonante, dar legifereaza, de fapt, la fel de multe OUG.

Ordonanta cu pricina, care fiscalizeaza inclusiv bacsisul, reasaza sanctiunile agentilor economici gasiti cu probleme. E de bine, veti spune, pentru ca in felul acesta este eliminata sanctiunea inchiderii de la la prima abatere.

Nu e deloc de bine! E de rau! Iata ce ne spune ordonanta:

" (vii) suspendarea activitatii operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, pentru 30 de zile, incepand cu cea de-a doua sanctiune aplicata la aceeasi unitate intr-un interval de 24 de luni in situatiile prevazute la pct. (iv) si (vi), indiferent pentru care dintre situatiile prevazute la pct. (i) - (vi) a fost aplicata sanctiunea prima data in cadrul termenului de 24 de luni;

(viii) in situatiile prevazute la pct. (vii), daca operatorul economic achita amenda contraventionala sau jumatate din cuantumul acesteia, dupa caz, precum si o suma egala cu de zece ori amenda aplicata, sanctiunea complementara inceteaza de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitarii la organul constatator. Suma de bani egala cu de zece ori amenda aplicata se face venit la bugetul de stat, poate fi achitata la Casa de Economii si Consemnatiuni - C.E.C. - S.A. sau la unitatile Trezoreriei Statului si nu se restituie in cazul in care, la solicitarea operatorului economic, instanta de judecata anuleaza procesul-verbal de constatare a contraventiei."

Daca nu va vine sa credeti, mai cititi o data, pentru ca asa este: ANAF este scos de sub incidenta hotararilor judecatoresti si poate incasa bani buni si de la persoane pe care justitia le declara in afara culpei.

Situatia in viata reala va fi asa: daca vine inspectorul la tine si te amendeaza a doua oara in 24 de luni pentru o neregula mai mare de 300 de lei, sanctiunea complementara e sistarea activitatii pentru 30 de zile. Daca vrei sa scapi neinchis, trebuie sa platesti rapid de 10 ori amenda. Ceea ce sunt convinsa ca orice comericiant ar face cu orice pret ca sa poate lucra in continuare.

Daca omul da in judecata ANAF si castiga, deci a doua amenda din 24 de luni a fost aplicata ilegal, abuziv el nu mai primeste inapoi aceasta suma echivalenta cu de 10 ori amenda. Desi este complet nevinovat, desi a fost victima unui abuz de ale carui consecinte nu putea scapa decat platind acei bani, ramane cu ei luati.

Si nu sunt putini. Amenda poate ajunge la 27.500 de lei. Se dovedeste ca amenda de 27.500 a fost ilegala, o primesti inapoi, dar statul ramane cu cei 275 de mii de lei. De ce, in ce temei, cu ce drept? Ce bani sunt acestia, ca sanctiune nu mai pot reprezenta din moment ce nu exista contraventia? Sunt impozit? Sunt bir? Sunt ticalosie in forma pura?

Si daca aplicand sanctiuni abuzive statul are atat de mult de castigat, nu e de asteptat ca abuzurile sa curga, pentru ca ANAF sa adune bani cu japca? Ordonanta aceasta poarta semnatura ministrului Justitiei si tare as vrea sa stiu cum justifica juristul Robert Cazanciuc aplicarea unei sanctiuni fara sa existe fapta ilegala?

Fiind o ordonanta de urgenta produce efecte imediat si nu poate fi atacata la CCR decat de Avocatul Poporului. Eu nu cred ca dl Ciorbea va sesiza ceva in neregula.

Primul a sesizat problema avocatul specializat in fiscalitate, Gabriel Biris, joi. Daca ar fi fost o simpla eroare de redactare, grava si ea, reprezentantii Guvernului ar fi trebuit sa reactioneze imediat si sa anunte indreptarea ei. Am asteptat cateva zile sa vad daca e asa. Nu e. Deci este evident ca e o reglementare asumata ca atare, o hotie bine premeditata de la oamenii cinstiti.

Daca de la marii evazionisti si corupti ANAF nu se prea indura sa jupuiasca, ceva trebuie sa umple visteria: banii celor care muncesc si care, adesea, cu greu isi tin micile afaceri pe picioare pentru a nu deveni asistati sau a nu lua calea strainatatii.

Dar, vedeti?, ei nu fac parte din bazinul electoral traditional al PSD, deci pot fi umiliti, nedreptatiti, sacrificati fara riscuri electorale majore. Pe ei!

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#ANAF sanctiuni comercianti, #OUG 8 din 2015, #impozit bacsis , #ANAF