Lui Ponta i se cer explicatii pentru abuzurile ANAF: Aceasta lipsa de respect fata de contribuabil

Luni, 04 Mai 2015, ora 17:43
5385 citiri
Lui Ponta i se cer explicatii pentru abuzurile ANAF: Aceasta lipsa de respect fata de contribuabil
Foto: ANAF

Confederatia Nationala a Patronatelor din Romania i-a transmis o scrisoare deschisa premierului Victor Ponta, in care ii atrage atentia despre abuzurile comise de ANAF, cu efecte negative asupra economiei.

In documentul semnat de Anca Vlad, prim-vicepresedintele grupului, sunt detaliate "trei subiecte al caror impact asupra mediului de afaceri poate afecta grav eforturile pe care le face Guvernul pentru a crea bazele unei economii sanatoase si benefice pentru toti participantii la circuitul economic".

Aceste subiecte sunt "abuzurile ANAF, explicatii fanteziste ale conducatorilor ANAF si problemele grave de transparenta decizionala".

Control ANAF de 1 Mai la Vama Veche: Turistii i-au intampinat pe inspectori cu huiduieli si pietre (Video)

In ceea ce priveste abuzurile comise de inspectorii Fiscului, Anca Vlad a precizat ca prim-ministrul a fost informat, intr-o sedinta de dialog social din septembrie 2014, "asupra aparitiei unor documente elaborate de ANAF ca metodologii interne care prezentau grave indemnuri la abuz in serviciu, tratand orice administrator sau antreprenor ca fiind interesat doar sa diminueze taxele - respectiv sa fure".

"Aceasta lipsa de respect fata de contribuabil era dublata de o exprimare confuza si de eliminarea din indrumarul de control a unei prevederi importante a legii - respectiv Exceptarea de la retratarea ca salariati a profesiilor libere", se mai precizeaza in scrisoare deschisa.

Vlad sustine ca Victor Ponta a promis ca situatia se va rezolva, insa acest lucru nu s-a intamplat, ANAF continuandu-si activitatile si "calculand penalitati enorme pentru ultimii cinci ani".

Abuzurile nu s-au oprit

Desi s-au facut nenumarate demersuri pentru oprirea abuzurilor, acestea nu au avut niciun rezultat, sustine prim-vicepresedintele Confederatiei Patronatelor.

ANAF a descins intr-un mare centru comercial al Capitalei: Magazine inchise, amenzi colosale, bunuri confiscate

"ANAF a continuat sa trimita in teritoriu 'liste de societati' dupa care sa fie facute controale pe aceasta tema. Cererea noastra de a afla criteriile "de risc" abordate a ramas fara raspuns. Cerem transparenta totala ANAF cu privire la aceste criterii, altfel institutia de control poate deveni usor un instrument anticoncurential!

Consideram Agentia Nationala de Administrare Fiscala ca fiind o institutie de indrumare si verificare - iar nu o institutie represiva la adresa antreprenorilor romani", se mentioneaza in documentul citat.

Vlad a criticat si "explicatiile fanteziste ale ANAF", dand ca exemplu un raspuns primit de la seful Fiscului, Gelu Stefan Diaconu.

"Dansul si-a argumentat represaliile la adresa profesionistilor cu cateva cuvinte legate de 'dependenta', de 'continutul economic' (in lege sunt cu un rand mai sus fata de exceptarea profesiilor libere - si oricum nu e cazul) dand ca argument cauza Paul Newey versus Comisia de Taxe a Majestatii Sale!

Citind cazul mentionat de dansul am descoperit ca este vorba de un evazionist britanic cu firma la o casuta postala din paradisul fiscal Jersey Island care a fost pus sa plateasca 10 milioane de lire sterline TVA deoarece nu a putut demonstra ca acea casuta postala putea presta serviciile!", se detaliaza in scrisoarea adresata premierului.

Macovei, despre controalele ANAF: Ponta vrea sa distruga clasa de mijloc, probabil pentru ca nu l-a votat

In ceea ce priveste "problemele de transparenta", Confederatia Patronatelor i-a cerut lui Victor Ponta sa verifice, printre altele, "cat din sumele colectate din miliardul raportat de ANAF reprezinta principalul si cat sume suplimentare (accesorii, dobanzi, penalitati, dublari de taxe) ".

De asemenea, organizatia mai vrea sa stie "cate firme controlate anul acesta sunt cu actionariat romanesc si cate cu actionariat strain", precum si "cate din firmele controlate reprezinta IMM-uri si cate mari companii" si "cat a costat noua sigla ANAF", pentru care s-a spus ca s-au cheltuit doua milioane de euro.

D.T.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#abuzuri ANAF, #abuzuri ANAF Ponta, #controale ANAF , #ANAF