Noi atributii pentru Fisc: preia contributiile sociale de la casele de asigurari

Marti, 19 Iunie 2012, ora 16:28
3409 citiri
Noi atributii pentru Fisc: preia contributiile sociale de la casele de asigurari

Administrarea contributiilor sociale obligatorii va fi preluata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), contributiile sociale datorate de persoanele fizice urmand sa se achite, incepand cu 1 iulie, la unitatile Trezoreriei Statului.

Prin acest demers legislativ s-a urmarit atat unificarea sistemului de plata si declarare a impozitului pe venit si a contributiilor sociale, cat si eliminarea unor anomalii create prin reglementarile secundare, potrivit TVR Info.

S-a constatat ca intre elementele care constituie baza de calcul a contributiilor si exceptiile specifice fiecarei contributii nu exista o compatibilitate deplina, ceea ce a condus la instituirea unor exceptii la exceptiile specifice respective.

Din aceste motive, de la 1 ianuarie 2012, contributiile sociale obligatorii pentru persoanele care realizeaza venituri din activitati independente, precum si alte categorii de venituri se vor prelua din legislatia specifica, in Codul fiscal.

Practic, angajatii ANAF au la dispozitie mai putin de doua saptamani pentru a termina procedura de transferare a documentelor.

Angajatii Directiilor Judetene ale Finantelor Publice trebuie sa preia, de la 1 iulie, bazele de date ale tuturor asiguratilor.

Predarea informatiilor existente in evidenta caselor de sanatate si pensii pana la 30 iunie, in format electronic, se va face pana cel mai tarziu pe 3 iulie pe o baza de date judeteana care cuprinde toti asiguratii care isi au domiciliul in judetul respectiv.

Toate documentele si informatiile privind creantele, precum si actele de executare silita intreprinse pana 30 iunie 2012 vor ajunge la ANAF pana cel mai tarziu la sfarsitul lunii septembrie.

Aceasta prevedere este inclusa in ultima modificare a Codului Fiscal, adoptata de Guvern.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat in dezbatere publica un proiect de ordin prin care reglementeaza modul in care trebuie sa procedeze de acum persoanele fizice pentru a-si achita contributiile de asigurari sociale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#ANAF contributii sociale, #ANAF case de asigurari , #ANAF