Noul sef al ANAF: Evazionistii controleaza Fiscul

Luni, 23 Aprilie 2012, ora 15:56
3800 citiri
Noul sef al ANAF: Evazionistii controleaza Fiscul
Foto: Arhiva

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va fi adaptata pentru a indeplini obiectivele ce urmeaza sa fie fixate de premierul Mihai Razvan Ungureanu, prioritatea institutiei fiind combaterea grupurilor evazioniste puternice, care pot controla administratia a declarat Serban Pop, presedintele ANAF.

"Am inceput o evaluare a institutiei si pot spune ca rezultatele de pana acum pot fi cu siguranta imbunatatite. Vom adapta administratia fiscala astfel incat sa raspunda obiectivelor care vor fi stabilite de catre primul-ministru in urma analizei pe care ANAF i-o va prezenta in cursul acestei saptamani", a spus Serban Pop, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Prioritatea ANAF este lupta cu grupuri evazioniste puternice, care au capacitatea de a influenta decizii la nivelul administratiei fiscale, a adaugat presedintele institutiei.

"Exista grupuri evazioniste cu o capacitate financiara importanta, care pot sustine sisteme relationale capabile sa atinga cel mai inalt nivel al administratiei fiscale. Aceste grupuri se vor opune prin toate mijloacele unei reforme a ANAF si unei aplicari corecte a legii, bazandu-se pe posibilitatile financiare si de influenta pe care le au. Indiferent caror atacuri vom fi supusi, vom continua masurile de reforma in ANAF pentru a asigura respectarea legii. Lupta cu aceste grupuri este o prioritate, vom restructura agentia astfel incat sa faca fata acestor provocari", a afirmat Serban Pop.

Trebuie eliminat subiectivismul din actul de control

ANAF va aplica un program de masuri, care include atat actiuni pe termen scurt cat si pe termen mediu si lung.

Pe termen scurt, activitatea ANAF pe domeniile economice cunoscute ca avand un grad ridicat de evaziune, respectiv comertul cu produse supuse accizarii (tutun, alcool, produse petroliere) si comertul cu legume si fructe, va viza in special masurile de natura preventiva si de descurajare a initiativelor evazioniste.

Presedintele ANAF a mai afirmat ca trebuie eliminat subiectivismul din actul de control, iar restructurarea Agentiei sa se axeze pe transferul functiilor din activitatile de suport catre cele operationale.

"Exista un grad ridicat de subiectivism in actul de control, pentru ca procedurile au permis ca deciziile de a verifica un contribuabil sau un altul sa fie lasate la latitudinea unor oameni, fara sa fie stabilite criterii foarte clare, care sa oblige reprezentantii fiscului sa se indrepte catre contribuabili in functie de gradul de risc", a spus Serban Pop.

Pe termen lung, este foarte importanta restructurarea ANAF in cadrul programului cu Banca Mondiala. Prin imbunatatirea relatiilor cu contribuabilii si prin simplificarea procedurilor de declarare si plata a obligatiilor bugetare, programul urmareste cresterea gradului de conformare voluntara, a afirmat presedintele ANAF.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Serban Pop ANAF evaziune fiscala, #obiective ANAF , #ANAF