Operatorii de jocuri de noroc sustin ca ANAF ii baga in faliment: Cum se apara Fiscul

Vineri, 04 Decembrie 2015, ora 17:08
4225 citiri
Operatorii de jocuri de noroc sustin ca ANAF ii baga in faliment: Cum se apara Fiscul
Foto: Facebook/ANAF

Operatorii de jocuri de noroc nu sunt de acord cu modul de impozitare aplicat de ANAF si sustin ca vor da in faliment daca se continua in acest mod. In replica, reprezentantii Fiscului sustin ca au legea de partea lor.

Joi, Asociatia Organizatorilor de Sloturi (ROMSLOT) a transmis un comunicat in care arata ca Fiscul aplica impozitul minim pe profit, de 5%, la veniturile totale, nu la cele rezultate dupa scaderea sumelor date ca premii.

In aceste conditii, ROMSOLT cere sprijinul asociatiei europene EUROMAT pentru clarificarea situatiei.

Asociatia acuza Fiscul ca interpretarea eronata a legii va conduce la falimentarea intregii industrii, care in prezent aduce la buget cam 120 de milioane de euro anual.

Companiile de jocuri de noroc se infoaie din nou in fata ANAF: Aplica gresit legea, ne indreptam spre faliment!

Replica ANAF a venit, vineri, printr-o postare pe Facebook.

"Desi operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc sustin ca baza de impozitare asupra careia se aplica procentul de 5% ar trebui diminuata cu valoarea premiilor acordate participantilor la joc, dupa cum rezulta din cele prezentate mai sus, legea nu prevede posibilitatea efectuarii unor eventuale deduceri si, ca atare, veniturile care se iau in calcul pentru aplicarea cotei de 5% sunt constituite din suma veniturilor aferente activitatilor respective, in integralitatea lor, inregistrate in conformitate cu reglementarile contabile", arata reprezentantii Fiscului.

Ei amintesc ca regimul actual de impozitare este instituit inca din anul 2002.

"Constatarile efectuate pana in prezent de organele de inspectie fiscala, consemnate in rapoartele de inspectie fiscala, in ceea ce priveste impozitul pe profit datorat de contribuabilii din domeniul jocurilor de noroc, au fost in sensul aplicarii procentului de 5% asupra totalului veniturilor realizate din jocuri de noroc, fara scaderea din acestea a cheltuielilor cu premiile acordate.

Avand in vedere faptul ca au fost finalizate actiuni de inspectie fiscala la contribuabili din industria de profil, fiind emise acte administrativ fiscale care pot fi atacate atat pe cale administrativa cat si in contencios, precum si faptul ca in prezent exista verificari in curs de derulare, Agentia Nationala de Administrare Fiscala apreciaza ca la acest moment o masura de suspendare a actiunilor de inspectie fiscala nu se impune", au mai transmis reprezentantii Fiscului.

Impozit minim pentru operatorii de jocuri de noroc - Patronat: E o amenintare de ordin nuclear

Ce a dispus ICCJ

ANAF a mai amintit si de o decizie luata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in solutionarea unei actiuni in contradictoriu cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin Decizia nr.7695/2013, care a dispus ca baza de impozitare la care se aplica procentul de 5% prevazut de art. 18 din Legea nr. 571/2003 o reprezinta rulajul creditor al contului de venituri din activitatea de pariuri, fara a fi diminuat cu sumele reprezentand premiile acordate jucatorilor.

O alta concluzie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie mentionata in aceeasi decizie a fost ca "impozitul pe venit de 5% se aplica asupra veniturilor totale realizate de reclamanta din activitatea de pariuri sportive, fara ca acestea sa fie diminuate prin acordarea premiilor sau altor cheltuieli", potrivit ANAF.

Impozit pentru firmele din industria jocurilor de noroc - Reactia Fiscului: Nu incalcam legea!

Totodata, in sustinerea acestei dispozitii, instanta face trimitere si la art. 66 din H.G. nr. 251/1999, privind conditiile de autorizare, organizare si exploatare a jocurilor de noroc, conform caruia "prin incasari brute se intelege suma totala inainte de deducerea premiilor si altor cheltuieli", act normativ care, la aceasta data este abrogat.

Insa, este de mentionat ca aceasta definitie se regaseste in prezent la art.68, alin. (4) din H.G.nr.870/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, incheie reprezentantii Fiscului.

C.P.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#ANAF impozit jocuri noroc, #impozit jocuri noroc, #lege impozit jocuri noroc , #ANAF