Penalitati daca nu declari obligatiile fiscale - Ce efecte va avea masura

Miercuri, 01 Aprilie 2015, ora 06:44
9774 citiri
Penalitati daca nu declari obligatiile fiscale - Ce efecte va avea masura
Foto: ANAF

Contribuabilii care nu achita la timp taxele catre stat vor plati o dobanda de intarziere mai mica, conform noului Cod de Procedura Fiscala, adoptat de Guvern. Dar, pe de alta parte, noile reglementari introduc o penalitate suplimentara, care ii vizeaza pe cei care nu isi declara veniturile sau omit sa le declare pe toate.

Astfel, potrivit documentului citat, dobanda in cazul platii cu intarziere a obligatiilor fiscale administrate de ANAF va fi de 0,02%, pentru fiecare zi de intarziere, fata de 0,03%, cat este nivelul in prezent.

Mai mult, persoanele fizice si firmele care nu isi declara obligatiile fiscale vor trebui sa achite o "penalitate de nedeclarare" de 0,06% pe zi, care va fi majorata cu 100% daca datoria rezulta din acte de evaziune constatate de catre organele judiciare.

ANAF nu va impune penalitatea de nedeclarare, daca suma de plata este mai mica de 50 lei.

Guvernul introduce "penalitatea de nedeclarare" a impozitelor pentru populatie si firme

Ministerul Finantelor a aplecat urechea la parerile specialistilor

Penalitatea de nedeclarare de 0,06% pe zi propusa prin ultima varianta a Codului de Procedura Fiscala aprobata in Guvern isi schimba semnificativ forma fata de toate celelalte variante de lucru prezentate pana acum opiniei publice, semn ca Ministerul Finantelor Publice si-a insusit o parte din criticile aduse acestui concept, a precizat Alexandru Cristea, tax partner al firmei Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, pentru Ziare.com.

"Astfel, in variantele anterioare, penalitatea reprezenta un procent fix de pana la 25% din taxa nedeclarata (cu o crestere de 100% in cazul evaziunii fiscale), incalcand evident principiul proportionalitatii. Acesta e un principiu fundamental in jurisprudenta fiscala europeana, care spune, intr-o explicatie libera, ca autoritatea fiscala nu trebuie sa faca mai mult decat e necesar pentru colectarea veniturilor la buget", a punctat specialistul.

In noua forma, penalitatea de nedeclarare "nu pare altceva decat o supra-dobanda de circa 22% pe an, aplicata sumelor nedeclarate".

"Practic, aceasta penalitate se va aplica nediscriminatoriu tuturor contribuabililor care, in urma controlului, vor fi impusi de catre Fisc cu sume aditionale", a mai spus Alexandru Cristea.

Guvernul a aprobat Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala - ce masuri ia si ce efecte asteapta

Cine vor fi cei mai afectati

Scopul acestei penalitati este, in viziunea Guvernului, acela de a pedepsi "nedeclararea impozitelor sau declararea incorecta a lor, cu buna stiinta si cu rea-credinta", arata specialistul citat.

Problema este ca, la acest moment, prin varianta legislativa prezentata, nu s-a gasit un mecanism real si viabil de identificare a situatiilor de nedeclarare voita si de aparare a principiului bunei-credinte a contribuabilului.

"Ce ne facem cu situatiile in care legislatia fiscala lasa loc la interpretari sau pur si simplu atunci cand, in tranzactii complexe (si sunt foarte numeroase astfel de cazuri), compania are o opinie diferita fata de cea a autoritatii?

Nu va conta! Astfel ca, pana la o eventuala desfiintare a deciziei de impunere, contribuabilul va fi pasibil de plata acestei supra-dobanzi. Cei mai afectati vor fi, in aceste situatii, marii contribuabili, care fac tranzactii complexe din punct de vedere fiscal si de valori mari", a incheiat specialistul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax.

Noul Cod de Procedura Fiscala face diferenta intre contribuabilii care au un comportament corect, de buna credinta (contribuabilii care declara corect sumele datorate) si contribuabilii care actioneaza cu rea-credinta (contribuabilii care isi diminueaza obligatiile fiscale depunand declaratii incorecte sau nu declara obligatiile fiscale desi aveau aceasta obligatie).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#penalitati Fisc declaratii venituri, #penalitate nedeclerare taxe impozite , #ANAF