Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Vaneaza ANAF marii evazionisti? Cifrele din spatele controverselor

Sambata, 11 Aprilie 2015, ora 06:27
7414 citiri
Vaneaza ANAF marii evazionisti? Cifrele din spatele controverselor
Foto: ANAF

Inspectorii fiscali au fost criticati in ultima vreme pentru ca au "vanat" micii comercianti si au aplicat amenzi uriase pentru cativa lei gasiti in plus sau in minus fata de sumele din registre, in loc sa vizeze sectoarele unde are loc asa-numita "mare evaziune".

Ziare.com a cerut ANAF cele mai recente date legate de controalele realizate de institutie.

ANAF ii raspunde lui Iohannis: O tara nu poate functiona cu evaziune. Nu am luat bani doar la covrigarii

Astfel, in luna martie 2015, inspectorii antifrauda au investigat 133 cazuri in care bugetul de stat a fost prejudiciat in total cu peste 105 milioane de euro, pentru care au intocmit sesizari ale organelor de urmarire penala si au instituit 166 masuri asiguratorii asupra unor active identificate in valoare totala de peste 48,7 milioane de euro, potrivit datelor ANAF remise Ziare.com.

Utilizarea fortei de munca este domeniul in care au fost identificate cele mai mari prejudicii cauzate bugetului de stat, in cuantum total de peste 29,32 milioane de euro.

Domeniul constructiilor si materialelor de constructii se afla pe locul doi, cu prejudicii totale identificate in valoare de peste 21,33 milioane de euro.

Pe pozitia a treia se afla comertul cu produse nealimentare, cu prejudicii totale identificate in cuantum de peste 12,53 milioane de euro, arata datele ANAF.

De asemenea, pentru prevenirea si combaterea ferma a evaziunii fiscale, in luna martie 2015, inspectorii DGAF au verificat in total 3.312 operatori economici si au constatat 2.925 contraventii pentru sanctionarea carora au dispus amenzi in valoare totala de 12,52 milioane de lei si confiscari de sume de bani si bunuri in valoare totala de 7,83 milioane de lei.

Evaziunea fiscala, de doua ori mai mare decat inainte de izbucnirea crizei

In anul 2013, evaziunea fiscala s-a cifrat la aproximativ 16% din PIB, adica peste 100 de miliarde de lei. Suma este de doua ori mai mare decat cea inregistrata in anul 2008, de 56,638 miliarde de lei, arata datele Consiliului Fiscal.

Contributiile la asigurarile sociale sunt aproximativ 15% din evaziunea fiscala totala, in principal prin intermediul fenomenului de "munca la negru" (salariati in economia subterana).

Pe sectoare economice, contributia cea mai importanta la "munca la negru" o are industria (548,4 mii persoane), urmata de comert (358,9 mii persoane), constructii (335,6 mii persoane) si transport si comunicatii (163,3 mii persoane).

Printre sectoarele cu ponderea cea mai mare a "muncii la negru" in total forta de munca se numara:

  • constructii de cladiri (66,2% din forta de munca este la negru)
  • repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor (63,6% munca la negru)
  • activitati de servicii informatice (60,3%)
  • fabricarea produselor textile (48,1%)
  • transporturi terestre si prin conducte (40,6%)

Seful ANAF ii critica pe critici

Seful ANAF, Gelu Diaconu, il critica dur pe Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, apreciind ca acesta se situeaza "in afara realitatii" atunci cand spune ca imbunatatirea colectarii TVA nu se datoreaza combaterii evaziunii fiscale, ci cresterii consumului.

Seful ANAF, critici pentru presedintele Consiliului Fiscal si Ludovic Orban

"Observ ca, in corul celor care critica si analizeaza activitatea ANAF, pornind de la principiul ca orice initiativa sau rezultat al institutiei sunt din start gresite, se alatura zilnic cate cineva. Daca pana acum, corul era format preponderent din persoane de la care poti avea cu greu pretentia ca inteleg ce inseamna administrarea fiscala, fiind manati de simple interese politicianiste, ieri am vazut ca domnul Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, sugereaza opiniei publice ca rezultatele bune ale colectarii pe primul trimestru sunt conjuncturale si ca nu ar reflecta o imbunatatire reala.

Ma asteptam ca domnul Dumitru sa aiba o mai buna intelegere atat a fenomenului economic, cat si a mecanismelor de administrare fiscala, mai ales ca ANAF i-a pus la dispozitie, in toate cazurile, datele solicitate", sustine seful ANAF, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Cat despre declaratiile unor politicieni, "deranjati de eficienta ANAF", Diaconu spune ca se bucura ca Ludovic Orban "s-a trezit din letargie si se implica activ in spatiul public, inclusiv in domeniul fiscalitatii".

"I-as sugera sa-si concentreze insa eforturile pe reforma transporturilor, unde toti specialistii ii 'recunosc' competenta, cum ar fi evolutia proiectelor Transalpina si a aeroportului international de la Adunatii Copaceni.

Subliniez inca o data faptul ca nu intentionez sa las institutia pe care o conduc, si nici munca mea, sa fie folosite in razboaiele purtate de diversi politicieni sau grupuri de interese", conchide Diaconu.

Micii comercianti, suparati pe ANAF

Micii comercianti s-au declarat indignati de felul in care au fost realizate controloalele de catre inspectorii fiscali, acuzandu-i ca au facut abuzuri si ca au inchis unitati pentru sume mici care erau in plus sau in minus.

ANAF - teroarea ineficienta (Opinii)

Asociatia Nationala a Comerciantilor Mici si Mijlocii din Romania (ANCMMR) sustine combaterea evaziunii fiscale, dar considera ca felul in care se desfasoara campania anti-frauda a ANAF va duce la un efect "invers celui dorit".

"Scopul unei campanii anti-frauda este combaterea evaziunii fiscale, crearea unui mediu sanatos de afaceri si cresterea incasarilor la bugetul de stat, nu lichidarea unui numar cat mai mare de firme (...)

Desi sustinem combaterea evaziunii fiscale, consideram ca modul in care s-a desfasurat campania ANAF pana in prezent, prin suspendarea activitatii unor societati comerciale pentru nereguli in gestiunea interna sau lipsa unor elemente de birocratie, va avea consecinte dezastruoase asupra economiei si asupra incasarilor la bugetul de stat, obtinandu-se efectul invers celui dorit", se arata intr-un comunicat semnat de presedintele ANCMMR, Cora Muntean.

Comerciantii compara ANAF cu militia economica din comunism

Asociatia arata ca ANAF ar trebui sa "sanctioneze nereguli legate de fiscalitate, nu de disciplina financiara", o institutie cu atributii de sanctionare a disciplinei financiare fiind "similara cu cea a militiei economice, din perioada comunista, cu deosebirea ca sanctioneaza firme private, nu de stat".

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#sume inspectii ANAF, #bani controale ANAF, #controale ANAF , #ANAF