Ai, n-ai venituri, platesti taxe! Capcana din noul Codul Fiscal pentru categoriile defavorizate

Joi, 10 Septembrie 2015, ora 14:50
23814 citiri
Ai, n-ai venituri, platesti taxe! Capcana din noul Codul Fiscal pentru categoriile defavorizate
Foto: Arhiva Ziare.com

Plata contributiei la sanatate (CASS) pentru persoanele fara venituri nu va mai fi facultativa, ci va deveni obligatorie odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal.

Dar care e situatia actuala?

In actualul Cod Fiscal exista o prevedere destul de neingrijit scrisa, care arata ca persoanele ce nu realizeaza venituri, insa intentioneaza sa devina asigurati, pentru a dobandi calitatea de asigurat, aveau obligatia platii contributiei individuale la asigurarile de sanatate.

Tinand cont ca actul normativ privind impozitarea este Codul Fiscal, iar Casa de Asigurari de Sanatate nu este asimilata unui organ fiscal, traducerea in practica a acestei prevederi normative a fost ca persoanele ce nu au venituri si nici nu sunt scutite de plata contributiei de sanatate prin efectul legii, platesc contributia individuala de sanatate in mod voluntar, prin decizia personala a fiecaruia.

Klaus Iohannis a promulgat Codul Fiscal

Noile reglementari prezentate sintetic

Noul Cod Fiscal, promulgat in aceasta saptamana de presedintele Klaus Iohannis, scoate la iveala o fata mai putin cunoscuta si mai putin agreabila a taxarii, respectiv o majorare a contributiilor sociale platite de persoanele fizice atat sub forma contributiei obligatorii la pensii datorata de PFA, cat si sub forma contributiei obligatorii la sanatate introdusa mai nou de art. 180 - 182 din noul Cod Fiscal, din care analizam cateva prevederi:

Art. 180. - (1) Persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suporta din alte surse, datoreaza lunar contributie de asigurari sociale de sanatate si au obligatia sa solicite inregistrarea la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care se incadreaza in aceasta categorie.

(2) Contributia prevazuta la alin. (1) se calculeaza prin aplicarea cotei individuale de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea salariului minim brut pe tara si se datoreaza pe toata perioada in care sunt incadrate in aceasta categorie.

Art. 181. - (1) Persoanele fizice prevazute la art. 180 alin. (1) au obligatia sa depuna la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care se incadreaza in aceasta categorie, o declaratie in vederea stabilirii obligatiilor de plata.

Art. 182. - (2) Pentru persoanele fizice prevazute la art. 180 alin. (1), plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita potrivit alin. (1) se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Ca sa analizam aceste prevederi normative, amintim ca persoanele fizice pot fi structurate in 3 categorii din perspectiva obligatiei platii contributiei de sanatate:

  • a. persoane ce realizeaza venituri asupra carora se calculeaza contributia de sanatate cum sunt salariatii, persoanele ce desfasoara activitati independente sau persoanele ce realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor - iar lista poate continua.
  • b. persoane ce sunt asigurate in sistemul de sanatate prin efectul legii, fara plata contributiei la sanatate, cum sunt copiii minori in varsta de pana la 18 ani, elevii si studentii in varsta de pana la 26 ani cand urmeaza o forma de invatamant si nu realizeaza alte venituri, femeile insarcinate sau lauzele, sotul/sotia sau parintii unei persoane deja asigurate in sistemul public de sanatate.
  • c. persoane care nu realizeaza venituri si nici nu sunt scutite in mod expres prin efectul legii de plata contributiei la sanatate, persoane care au obligatia incepand cu 1 ianuarie 2016 sa achite contributia individuala de sanatate.
  • Antiteza relaxarii fiscale: Taxe pe locuinte si de 20 de ori mai mari, pentru TVA de 20%

    Situatia persoanelor fara venituri

    Sa dezvoltam analiza noastra raportandu-ne la aceasta din urma categorie sociala, persoane fara venituri, ce nu sunt asigurate prin efectul legii cu scutire la plata contributiei de sanatate, ce au obligatia sa depuna declaratie la ANAF pentru plata acestei contributii.

    Cine se incadreaza, mai exact, in aceasta categorie?

    Fac obiectul platii contributiei persoanele ce muncesc la negru, nu realizeaza in mod oficial venituri. Desigur, pornim de la prezumtia ca celalalt sot, daca exista, nu are calitate de asigurat.

    Regasim, de asemenea, agricultorii ce nu au calitate de persoana fizica obligata la plata impozitului pe venitul stabilit prin transe de venit, respectiv persoanele ce detin pana la doua vaci sau cultiva mai putin de doua hectare de cereale.

    In general, in aceasta categorie regasim persoanele ce practica agricultura de subzistenta, fara a fi pensionari si fara a primi ajutor social, ai caror descendenti nu sunt asigurati. Mai regasim si persoanele apte de munca ce lucreaza in strainatate, cand acestia realizeaza venituri dar in alte state membre insa apeleaza la servicii medicale din Romane.

    Tot aici regasim si elevii si studentii ce nu mai sunt in sistemul de invatamant, au beneficiat de indemnizatie de somaj iar ulterior finalizarii acestui ajutor cauta un loc de munca.

    Codul Fiscal, adoptat din nou in Parlament (Video)

    Cate persoane sunt afectate?

    Categoriile acestea de persoane se afla intr-o zona de populatie inactiva, pentru care datele statistice de la ultimul recensamant nu sunt foarte concludente. In acest sens, putem doar sa aproximam ca in sfera acestei contributii s-ar putea regasi intre 1,5 si 2 milioane de persoane, potrivit celui mai recent recensamant.

    Cat este valoarea lunara a contributiei?

    Contributia este de 5,5%, procent aplicat la valoarea salariului minim brut pe economie din luna respectiva. Pornind de la ipoteza ca salariul minim pe economie din anul 2016 va fi in suma de 1.200 lei, valoarea lunara a contributiei este de 66 lei, ceea ce reprezinta o plata anuala de 792 lei.

    Ce se intampla daca o persoana nu cunoaste aceasta reglementare si nu isi achita contributia?

    Probabil in aceasta situatie se va regasi marea majoritate a persoanelor ce ar fi trebuit sa plateasca contributia. Cazurile in care pot fi identificate astfel de persoane sunt relativ putine, respectiv momentul in care aceasta persoana solicita servicii medicale din sistemul public. Trebuie sa avem in vedere ca aceasta situatie este mult mai usor de pus in practica prin aplicarea efectiva a cardului de sanatate.

    Pentru aceste persoane fizice care nu au realizat venituri pe o perioada mai mare de 6 luni si nu au efectuat plata contributiei lunare pentru aceasta perioada, persoana obligata la plata contributiei va achita suma aferenta contributiei pentru 7 luni anterioare.

    S-ar datora penalitati de intarziere?

    Avand in vedere ca scadenta lunara a contributiei este 25 a ultimei luni din fiecare trimestru si faptul ca nu regasim o scutire expresa de la plata acestor penalitati, ne face indreptatiti sa consideram ca se vor calcula si astfel de penalitati. O sa vedem insa mai exact modul de abordare al autoritatilor in legatura cu aceste situatii.

    Aveti cladiri si terenuri neingrijite? Veti plati impozite chiar si de 5 ori mai mari

    Posibile explicatii

    Incercam sa apreciem si noi aplicarea acestei contributii, gasind o justificare. Bugetul statului este alimentat din banii contribuabililor, iar cine doreste servicii publice are obligatia sa contribuie la acestea. Prin urmare, existenta taxei poate fi inteleasa pe principiul platii serviciului primit.

    In alta ordine de idei, taxa se adreseaza persoanelor ce nu au venituri, adica mai bine spus, celor care (cel putin teoretic) nu au bani pentru plata contributiei. Prin urmare, eficienta impunerii ne asteptam sa fie scazuta.

    Mai mult, ne aflam in situatia de majorare a bazei de impozitare la salariul minim pe economie, situatie ce a mai dus la mai multe dispute constitutionale si chiar la aparitia legii privind amnistia fiscala.

    Amnistia fiscala: Cum poti beneficia de scutirea datoriilor la ANAF

    In concluzie, retinem introducerea acestei contributii pentru persoanele ce nu au venituri impozabile, normalitatea taxei se justifica prin faptul ca orice persoana ce beneficiaza de servicii publice trebuie sa participe la finantarea acestora, iar ca orice taxa, sumele stranse trebuie sa fie utilizate doar in favoarea cetateanului.

    Deci, aceste taxe vrem sa le vedem in spitale moderne si curate, dar si in cresteri corecte de salarii ale oamenilor din sistemul medical.

    Consultant fiscal,

    Auditor financiar,

    Adrian Benta

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
    OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
    OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
    Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
    Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
    Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
    #plata CASS persoane fara venituri, #contributii sanatate persoane fara venituri, #contributii persoane fara venituri , #contributii