60% din contributiile de sanatate dintr-un judet vor reveni Casei judetene

Marti, 28 Decembrie 2010, ora 16:41
1510 citiri
60% din contributiile de sanatate dintr-un judet vor reveni Casei judetene
Foto:gov.ro

Guvernul a adoptat, marti, o ordonanta care prevede ca 60% din contributiile persoanelor fizice si juridice la (FNUAS) colectate intr-un judet va reveni Casei de asigurari de sanatate din judetul respectiv.

"Redam, practic, cetatenilor dintr-un judet o parte insemnata din contributia pe care ei o au la Fondul de Asigurari de Sanatate. Cu cat vor contribui mai mult la acest Fond de Asigurari de Sanatate, judetul va beneficia, in mod cert, de fonduri mai mari", a declarat ministrul Sanatatii,se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Diferenta, reprezentand 40% din contributiile la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate (FNUAS) va fi virata in contul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Din aceasta pondere, maximum 3% se va folosi la cheltuielile de administrare si de capital pentru CNAS si Casele judetene de asigurari de sanatate. Ponderea de 37% din contributie va intra intr-un fond de redistribuire, a carui utilizare se va determina prin criterii elaborate printr-un Ordin comun al Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

"Din acest Fond de redistribuire se vor plati serviciile medicale efectuate intre judete sau, acolo unde este cazul, respectiv unde fondurile dintr-un anumit judet sunt insuficiente", a afirmat ministrul Sanatatii.

O alta reglementare adoptata de Guvern vizeaza reducerea indemnizatiei membrilor Consiliului de Administratie al CNAS si al caselor judetene de la 20% la maximum 1% din indemnizatia presedintelui CNAS. De asemenea, a fost diminuat numarul de membri ai Consiliului de Administratie al Casei Nationale de la 17 la 7 persoane.

Un alt element de noutate consta in posibilitatea incheierii unor contracte cu clauza de fidelitate, pe o perioada de cinci ani, intre autoritatile locale care acorda avantaje personalului medical si beneficiari. Astfel de contracte vor putea fi incheiate indeosebi in cazul zonelor in care este deficitara prezenta personalului medical.

"Un exemplu clasic este acela in care autoritatea locala ofera, pentru atragerea unui medic, in aceste zone neacoperite de personal medical, o locuinta de serviciu sau alte avantaje. Desigur, acea autoritate locala, implicandu-se, trebuie sa se asigure ca acea persoana va ramane o anumita perioada pentru a servi in spitalul respectiv", a apreciat ministrul Sanatatii.

De asemenea, prin Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern s-a creat temeiul legal pentru derularea Programelor Nationale de Sanatate si a Contractului-cadru pentru o perioada de doi ani. "Aceasta modificare va da furnizorilor de servicii medicale si intregului sistem sanitar predictibilitate si continuitate", a declarat ministrul Sanatatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#asigurari sanatate, #contributii sanatate, #descentralizare Case Sanatate , #contributii
Comentarii