Haos in legislatie, incertitudine maxima pentru angajatori: Ce se intampla cu negocierile colective si transferul contributiilor

Luni, 11 Decembrie 2017, ora 15:22
8791 citiri
Haos in legislatie, incertitudine maxima pentru angajatori: Ce se intampla cu negocierile colective si transferul contributiilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Negocierile colective cu salariatii privind transferul contributiilor sociale ar putea fi munca in zadar pentru multi dintre angajatori. Motivul: membrii unei comisii senatoriale au decis in unanimitate sa ceara revenirea la vechile reglementari privind negocierea colectiva. Iar acelea ar fi obligatorii doar pentru angajatorii cu peste 20 de salariati.

Guvernul hotarase la jumatatea lunii noiembrie transferarea contributiilor sociale de la angajator la angajat, incepand cu anul viitor. Prin intermediul OUG 82/2017, Executivul le-a impus de asemenea tuturor angajatorilor sa initieze negocieri colective cu salariatii, in perioada 20 noiembrie - 20 decembrie, privind majorarea salariilor brute aferente transferului de contributii sociale.

Desi s-au scurs deja doua treimi din aceasta perioada de negociere, parte dintre senatori vor acum sa schimbe regulile jocului. Mai exact, intentioneaza sa ii scuteasca de obligatia negocierii colective pe angajatorii care au mai putin de 20 de salariati, potrivit Profit.ro..

Vestea proasta pentru micii angajatori este ca propunerea senatorilor nu poate fi pusa in practica in timp scurt. Pentru ca ea sa castige putere de lege si sa produca efecte ar trebui sa fie adoptate mai intai de plenul Senatului, apoi de cel al Camerei Deputatilor. In plus, ar trebui promulgata de presedintele Klaus Johannis si publicata in Monitorul Oficial. Iar sansele ca toate aceasta sa se intample pana pe 20 decembrie sunt aproape nule.

In consecinta, daca propunerea se va adopta totusi la o data ulterioara angajatorii cu mai putin de 20 de salariati vor fi desfasurat degeaba negocieri colective.

Aceeasi comisie senatoriala cere anularea prerogativelor sporite de negociere ale sindicatelor si revenirea la cele prevazute Legea nr. 62/2011, a Dialogului Social.

Procedura de transfer a contributiilor sociale era oricum in impas din cauza intarzierii aparitiei legii care sa stabileasca data pana la care poate fi inscrisa in REVISAL majorarea negociata a salariului brut.

Desi respectiva lege ar fi trebuit sa intre in vigoare pana la finele anului, la acest moment ea nu exista nici macar in stadiul de proiect.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#transfer contributii sociale, #negocieri colective transfer contributii sociale, #modificare lege negociere transfer contributii sociale , #contributii