Industria IT, puternic afectata de revolutia fiscala. Companiile cer stabilitate si investitii in educatie

Marti, 27 Martie 2018, ora 12:36
11499 citiri
Industria IT, puternic afectata de revolutia fiscala. Companiile cer stabilitate si investitii in educatie
Foto: Facebook ANIS

Revolutia fiscala a Guvernului PSD - ALDE, intrata in vigoare la inceputul anului, a afectat puternic mediul de afaceri din Romania.

Printre domeniile care au avut cel mai mult de suferit din cauza modificarilor aduse Codului Fiscal se numara industria IT, unul dintre pilonii pe care se sprijina economia din Romania.

Sectorul high-tech a fost afectat de revolutia fiscala, atat din cauza impactului financiar direct al modificarilor, cat si pentru ca masurile au intrat in vigoare rapid, inainte sa existe procese de consultare solide asupra modului in care sunt afectate companiile, a declarat pentru Ziare.com Valerica Dragomir, director executiv al Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS).

"Din pacate, in lipsa unei dezbateri prealabile, care sa analizeze in profunzime efectele pe toate palierele, Romania pierde cate un punct la capitolele fiscalitate si stabilitate, in zona sectorului tech si a economiei in general.

De asemenea, in ciuda incercarilor noastre de a comunica impactul masurilor propuse asupra companiilor, dar si a unor masuri ulterioare luate la nivel guvernamental, starea de incertitudine si neclaritate s-a mentinut pentru companii", a subliniat Valerica Dragomir.

Ordonanta pentru angajatii din domeniile IT nu a ajutat

In luna februarie, Guvernul a carpit "revolutia fiscala" si a adoptat o ordonanta de urgenta prin care statul isi asuma sa plateasca o parte din contributia de asigurari sociale de sanatate pentru salariatii din domeniul IT.

Masura a fost insa criticata inca de la momentul adoptarii, deoarece era discriminatorie si nu lua in calcul mai multe elemente specifice domeniului IT.

Mai exact, ordonanta a venit cu doua conditii: se aplica pentru contractele de munca aflate in derulare la 31 decembrie 2017 si doar acolo unde angajatorii au majorat salariul brut cu cel putin 20% fata de nivelul salariului brut din decembrie 2017, pe perioada de aplicare a articolului 1 din ordonanta (adica pana la 31 decembrie 2018).

Valerica Dragomir sustine ca ordonanta nu a luat in calcul mai multe elemente specifice sectorului IT si modul in care a fost gandita si aplicata "revolutia fiscala" forteaza companiile sa se concentreze mai mult pe Codul Fiscal, in loc de cresterea performantei si a valorii adaugate generate.

"OUG 3/2018 - solutia Guvernului pentru fixarea diferentelor salariale rezultate pentru angajatii scutiti de impozit - nu a luat in seama unele elemente specifice unui sector dominat de agilitate: orele suplimentare, bonusurile sau maririle salariale ulterioare, iar aplicarea masurii corective se face pe timp limitat.

Toate acestea sunt elemente care forteaza companiile sa se concentreze mai mult pe Codul Fiscal si ajustarile necesare impuse de noile modificari, in loc de cresterea performantei si a valorii adaugate generate", a afirmat Valerica Dragomir.

Companiile cer stabilitate in plan fiscal

Dupa intrarea in vigoare a "revolutiei fiscale", fiecare companie a luat masuri diferite in incercarea de a fi cat mai putin afectate de modificarile aduse Codului Fiscal, insa toate au fost dominate de un sentiment de incertitudine cu privire la viitor, sustine directorul executiv al ANIS.

"Masurile la nivelul fiecarei companii au fost diferite, in incercarea de a compensa noile realitati fiscale. Insa toate au fost dominate de un sentiment puternic de incertitudine legat de viitor si de planurile de investitii/extindere/specializare, ale caror roade urma sa le culegem in anii ce vor urma.

Pana la momentul revolutiei fiscale, cresterea si agilitatea erau dominantele pietei high-tech romanesti, care se confrunta deja cu un deficit de oameni (din 10 pozitii deschise, companiile reusesc sa recruteze maxim 6), dar incepand cu anul acesta maximul la care putem spera este mentinerea/stabilizarea situatiei curente.

Pe de alta parte, anul 2018 a adus totusi si optimizari in plan legislativ, care erau cerute insistent in piata legate de extinderea scutirii pentru activitatea de creare de programe pentru calculator si pentru studenti (daca sunt intrunite conditiile din legislatie), dar si legiferarea telemuncii", ne-a spus Valerica Dragomir.

Potrivit directorul executiv al ANIS, in momentul de fata, principala cerinta a companiilor vizeaza stabilitatea in plan fiscal si orientarea spre politici de sustinere a educatiei la toate nivelurile, astfel incat Romania sa poata produce in continuare specialisti de talie mondiala, dar si echipe care sa sustina dezvoltarea high-tech-ului romanesc.

Citeste mai multe despre efectele revolutiei fiscale asupra mediului de afaceri:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#revolutie fiscala IT, #revolutie fiscala efecte afaceri , #contributii