"Revolutia fiscala" zace de 7 luni in Parlament. Se evita votarea legii de frica CCR?

Duminica, 22 Iulie 2018, ora 19:42
11041 citiri
"Revolutia fiscala" zace de 7 luni in Parlament. Se evita votarea legii de frica CCR?
Foto: Arhiva Ziare.com

Parlamentarii au intrat, de vineri, oficial in vacanta, iar "revolutia fiscala" ramane la stadiul de ordonanta de urgenta, oamenii de afaceri fiind tinuti in continuare in incertitudine.

S-au implinit sapte luni de cand OUG 79/2017 zace in Parlament, iar alesii nu au fost interesati sa voteze in sesiunea care abia s-a incheiat legea privind aprobarea ordonantei.

Proiectul de lege privind adoptarea OUG 79/2017 a fost aprobat de Senat pe 4 decembrie 2017. Trei zile mai tarziu, a ajuns la Camera Deputatilor, for decizional, iar pe 14 decembrie, Comisia de Buget ar fi trebuit sa prezinte un raport pe care deputatii urmau sa-l voteze in plen. Cu toate astea, raportul n-a fost terminat nici pana in ziua de azi.

Guvernul a tot carpit in acest timp "revolutia fiscala" prin mai multe ordonante de urgenta. Cu toate acestea, oamenii de afaceri au atras atentia ca inca mai sunt multe probleme care trebuie rezolvate in ordonanta 79.

Mai mult, ei vor sa vada forma finala a legii, pentru ca se tem ca vor mai exista modificari. De fapt, pana cand toate ordonantele care modifica legislatia fiscala nu vor trece de Parlament, oamenii de afaceri nu vor sti cu certitudine care sunt regulile fiscale dupa care functioneaza in acest an.

"Parlamentarii nu voteaza, de frica atacarii la CCR"

De ce amana insa parlamentarii de 7 luni de zile votarea Legii de adoptare a ordonantei privind "revolutia fiscala"? De teama faptului ca va fi atacata la CCR, pentru ca stiu ca este neconstitutionala, a declarat pentru Ziare.com presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin.

Potrivit acestuia, in momentul de fata, doar Avocatul Poporului poate ataca ordonanta la CCR. De altfel, ne-a spus Dumitru Costin, anul trecut, imediat dupa publicarea OUG in Monitorul Oficial, BNS a facut o sesizare la Avocatul Poporului pentru a-i cere sa atace "revolutia fiscala" la Curtea Constitutionala. S-au lovit insa de un refuz.

"De frica atacarii la CCR (nu este votata legea - n.red) . Noi am sesizat imediat Avocatul Poporului, in 15 noiembrie, in saptamana imediat urmatoare dupa ce s-a publicat in Monitorul Oficial. Am inregistrat sesizarea, Avocatul Poporului este insa anesteziat, i s-a cerut discret sa nu apere poporul, desi se numeste avocat al poporului. In schimb, i-au promis ca ii cresc pensia. Si i-au facut o pensie speciala.

Acum numai Avocatul Poporului poate ataca ordonanta sau daca o instanta de judecata stabileste la un moment dat o exceptie de neconstitutionalitate si trimite un dosar pe rol la CCR. Altminteri nu o putem ataca. Daca se transforma in lege, poate sa fie atacata de Opozitie, noi o putem ataca, presedintele poate sa o atace la CCR. De aia au si tinut-o acolo la naftalina", a declarat Dumitru Costin.

Peste un milion de salariati s-au ales cu salariile scazute

Potrivit presedintelui Blocului National Sindical, revolutia fiscala intrata in vigoare la inceputul acestui an a lovit in plin in salariatii romani. Aproape 1,2 milioane dintre ei s-au ales cu salariile scazute si alti 608.781 sunt expusi acestui risc.

"Aproape 1,2 milioane de salariati au de suferit direct din cauza revolutiei fiscale. Si mai sunt inca vreo 600 de mii ale caror venituri nete nu sunt afectate, cu toate ca angajatorul nu le-a crescut salariile brute, dar le-a dat sub forma unor bonusuri lunare diferenta de bani.

Dar asta este o chestie care azi este, maine nu mai este. Cei 600 de mii de angajati sunt in marea lor majoritate din multinationale, iar cei 1,2 milioane sunt in general in firme mici si mijlocii", a precizat Dumitru Costin.

Salariatii din mediul privat au fost cei mai afectati de aceasta masura, afirma liderul BNS, pentru ca, in cazul lor, mecanismele create de Guvern s-au dovedit a fi complet ineficiente.

"Noi le-am spus de anul trecut ca este neconstitutionala ordonanta. Guvernul a putut sa opereze in firmele cu capital de stat, unde au ei calitatea de angajator, deci sunt parte a unui contract colectiv sau individual de munca, si pe zona salariului minim unde au avut dreptul legal sa stabileasca valoarea salariului minim. Si, atunci, inclusiv angajatori din privat au fost obligati sa mareasca salariile acolo unde aveau salariati platiti pe salariul minim", a precizat Dumitru Costin.

La finalul lunii martie, doar aproximativ 50% din angajatorii din mediul privat din Romania au operat modificari ale contractelor individuale de munca in vederea compensarii transferului sarcinii contributiilor sociale de la angajator la angajat.

24% din angajatorii activi nu au operat nicio modificare a contractelor individuale de munca, nici macar pentru un singur contract.

Ca urmare, cu exceptia contractelor individuale de munca modificate ca efect direct al cresterii salariului minim, doar 26% din contractele individuale de munca inregistrate in Revisal au fost modificate, astfel incat valoarea salariului net sa ramana neschimbata. Datele se refera doar la angajatorii din mediul privat, cei ce inregistreaza contractele de munca in Revisal.

Foto: Inspectia Muncii

Parlamentarii au fost in sesiune extraordinara, dar au votat ce i-a interesat

Parlamentul s-a aflat, intre 2 si 19 iulie, in sesiune extraordinara, insa doar pentru adoptarea unor legi cu dedicatie.

Astfel, au fost votate modificarile la Codul Penal, Codul Administrativ, care prevede, printre altele, pensii speciale pentru alesii locali, dar si Legea offshore, care reglementeaza exploatarea gazelor din Marea Neagra si care este puternic contestata.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#lege revolutie fiscala, #ordonanta revolutie fiscala , #contributii