Coplata, o taxa numai pentru saraci (Opinii)

Duminica, 18 Decembrie 2011, ora 18:51
7714 citiri
Coplata, o taxa numai pentru saraci (Opinii)
Foto: Arhiva

Omul sanatos isi face iarna sanie, vara car, iar in restul timpului plateste impozite de se speteste.

Totodata, se mai speteste si cu contributiile, intrucat omul sanatos a calculat ca intr-o zi tot va ajunge batran, bolnav si atat de neputincios, incat numai contributiile platite toata viata il vor ajuta in ziua cand statul va avea grija "gratis" de sanatatea lui.

Un contract unilateral

Iata insa ca omul sanatos a calculat gresit. Si-a inchipuit ca a facut cu statul un fel de contract bilateral: el va plati o viata de om contributii precise, iar statul promite ca ii va da asistenta gratis in caz de boala sau de batranete.

Ei, as! Contractul este unilateral. Omul plateste contributii precise, iar statul ii asigura ceva cat se poate de aproximativ. Mai exact, ii va da asistenta cat vrea, cand vrea si cum vrea.

Ca urmare, omul sanatos, ajuns bolnav sau batran, constata ca statul, in loc sa-l ingrijeasca gratis, desfiinteaza spitalele fara sa-l intrebe, scurteaza lista medicamentelor compensate cum il taie capul, il pune pe batran sa plateasca medicamentele gratuite, iar, daca statului ii mai trebuie bani - ultima gaselnita - se infiinteaza coplata.

Coplata este un cuvant care nici n-a existat in dictionarul limbii romane, pana acum cativa ani. El a fost infiintat anume ca sa platim ceva care trebuia sa fie gratis, intrucat pentru asta am cotizat cateva decenii.

Faimoasa coplata incepe sa se aplice de la 1 ianuarie 2012: la medicul de familie 5 lei, la specialist 10 lei, la spital mai mult. Exceptie fac numai urgentele deosebite.

Adica, daca ai avut norocul sa te calce masina si sa fii dus pe targa la doctor, esti scutit. Daca esti fraier, nu te lasi calcat si te duci la doctor pentru ca te doare burta, atunci meriti sa platesti. Dai coplata de nu te vezi.

Pentru unii muma, pentru altii coplata

Am fost la cabinetul unui medic de familie. Mai mult de jumatate din cei care asteptau n-aveau nevoie de consultatie. Erau batrani, veniti sa ia reteta de medicamente gratuite, pentru boli cronice.

De la 1 ianuarie incolo, s-a schimbat calimera: nu primesti reteta, pana nu platesti coplata. Dar si cu reteta e o poveste. Unele medicamente nu se prescriu fara recomandare specialitate. Atunci, medicul de familie iti face trimitere la specialist, specialistul iti incaseaza coplata si iti da scrisoare medicala catre medicul de familie, care iti da reteta pe baza respectivei scrisori, dupa ce, bineinteles, ai achitat coplata.

Cu reteta, te duci la farmacie, unde primesti medicamentul gratuit platind diferenta, conform reglementarilor in vigoare.

Nu e de ras, este exact asa cum se vor petrece lucrurile. Bineinteles, nu se petrec cu oricine. De exemplu, nu cred ca doamna aceea care a platit 450.000 euro onorariu la vrajitoare, sau domnul celalalt, care a mostenit de la o matusica aceeasi cifra, tot de 450.000 euro sau altii ca ei se duc la medicul de familie cand ii doare capul.

Ei se duc la o policlinica privata si platesc consultatia, pe care o incaseaza respectivul particular. De acolo, statul nu pretinde nimic deosebit, pe motiv de criza, de recesiune sau pentru ca, pur si simplu, nu sunt bani. Dar asta inca nu-i nimic, de acolo - tineti-va rasul, ca n-o sa va vina sa credeti - statul nu pretinde nici macar TVA.

Da, clinicile de lux sunt scutite de TVA

Conform Codului Fiscal in vigoare, clinicile particulare sunt scutite de TVA, iar pe pacientii instariti nu-i deranjeaza nimeni, ca sa contribuie cumva pentru sustinerea sistemului de sanatate, asa cum sunt nevoiti sa contribuie pacientii rupti in cot.

Este de necrezut ca guvernul pune toate babele care traiesc dintr-un nimic de pensie sa achite coplata ca sa primeasca medicamente gratuite contra cost, in timp ce persoanele simandicoase si cu bani sunt scutite nu numai de coplata (pe care ar putea-o incasa statul sau casa de asigurari), dar si de TVA.

Doar de clasicul plic nu e scutit nimeni nicaieri, dar asta nu mai e coplata. Asta e cospaga.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#coplata spital, #coplata medicamente, #coplata sistem medical , #contributii