Ziare.com

Guvernul a prelungit termenul de depunere a Declaratiei Unice

de Irina Olteanu
Joi, 12 Iulie 2018, ora 16:39

   

Guvernul a prelungit termenul de depunere a Declaratiei Unice
Guvernul a prelungit joi, prin ordonanta de urgenta, termenul de depunere a Declaratiei Unice pana pe 31 iulie. Initial, documentele trebuiau depuse pana pe 16 iulie.

"Pentru depunerea online a declaratiei unice in termenul acesta prorogat se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit aferent anului 2018 si platit integral pana la 15 martie 2019.

Cu alte cuvinte, toate acele modificari facute de Guvern in acest an raman in vigoare, doar ca termenul se proroga pana la 31 iulie", a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu.

Cum se pot depune formularele

Exista mai multe metode prin care se poate depune Declaratia Unica: online, atat prin intermediul Spatiului Privat Virtual (SPV), cat si prin intermediul portalului e-guvernare.ro, direct la registratura administratiilor fiscale ale ANAF sau prin posta, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.

Cei care aleg formularul electronic inteligent al Declaratiei Unice disponibil in Spatiul Privat Virtual (SPV) pot depune documentul pe baza de nume utilizator si parola, sau cu certificat digital calificat.

Formularul calculeaza automat cuantumul impozitelor si contributiilor datorate de persoanele fizice la bugetul de stat. Formularul poate fi accesat pe portalul ANAF in sectiunea "Spatiul Privat Virtual", rubrica Descarcare declaratii.

Ministerul de Finante sustine ca a transmis, prin posta, fiecarui contribuabil o scrisoare personalizata, care contine parola pentru a accesa mediul online pentru a-si depune declaratia online.Declaratia unica reuneste sapte declaratii:
 • Declaratia 200 (veniturile realizate din Romania);
 • Declaratia 201 (veniturile realizate din strainatate);
 • Declaratia 220 (venitul estimat/norma de venit);
 • Declaratia 221 (normele de venit pentru agricultura);
 • Declaratia 600 (stabilirea contributiilor de pensii - CAS - si sanatate - CASS - datorate statului);
 • Declaratia 604 (stabilirea CASS pentru persoanele fara venituri);
 • Declaratia 605 (cererea de stopare a platii CASS pentru persoanele fara venituri)

Principalele categorii de venituri care trebuie declarate de persoanele fizice provin din:
 • activitati independente;
 • cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda;
 • activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real;
 • piscicultura si/sau silvicultura;
 • transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar;
 • jocuri de noroc realizate de catre persoanele fizice ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta si festivaluri de poker;
 • activitatile artistice si sportive, in calitate de artisti de spectacol sau ca sportivi.

Ce trebuie sa faca cei care au depus deja una sau mai multe declaratii de venit

Persoanele fizice care au depus deja declaratiile de venit formular 200 sau 201 pana la data intrarii in vigoare a ordonantei, adica 23 martie 2018, pentru venituri din anul 2017, nu vor mai depune declaratia unica.

Persoanele fizice care au depus pentru anul 2018 formularele 220 Declaratie de venit estimativ, formularul 221 Venituri agricole impuse prin transe de venit, respectiv formularul 600, vor depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale, pana in data de 16 iulie 2018, iar aceasta va inlocui respectivele formulare.

Persoanele fizice ce nu au realizat venituri, dar au dorit sa fie asigurate social si au depus formularul 604, ce isi mentin optiunea de a fi asigurate, nu depun Declaratia unica, formularul initial pastrandu-si valabilitatea.

Pentru anii urmatori, presupunand ca nu se modifica legislatia, persoanele aflate in sfera Declaratiei unice vor depune aceasta declaratie pana pe data de 15 martie pentru anul in curs pentru a avea calitate de asigurat in acest an.

Plata impozitului si a asigurarilor sociale pentru veniturile anului trecut se va efectua pana pe data de 15 martie din anul urmator. Prin legea bugetului de stat se pot acorda bonificatii pentru plata integrala in avans.

Citeste si:


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre termen depunere Declaratie Unica
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11020 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

solicit ANAF acces automat in spatiul virtual la fisa sintetica pe

platitor pe baza de CNP pentru persoanele fizice subiect a declaratiei unice - declaratia unica este o mare tampenie daca persoana fizica nu are acces in spatiul virtual la fisa sintetica pe platitor pe baza de CNP, asa cum au acces societatile comerciale si ONG-urile pe baza de CUI - deci, faci declaratia unica si habar nu ai ce ai platit si ce mai ai de platit, deoarece nu stii ce ai platit anterior si ANAF zice ca nu iti mai trimite decizii de impunere - aceasta secretomanie ANAF deschide cale larga abuzurilor functionarilor fiscali, care din neglijenta sau cu rea vointa pot solicita impozite si contributii pe care nu trebuie sa le platesti si te trezesti cu titluri executorii arbitrare, judecatorie, alergaturi, timp risipit degeaba - o birocratie stupida si abuziva care pune lumea pe drumuri

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor