Ziare.com

Guvernul merge pana la capat cu ordonantele pentru IT si part-time, in ciuda criticilor

de Alexandra Sandru
Joi, 08 Februarie 2018, ora 22:08

   

Guvernul merge pana la capat cu ordonantele pentru IT si part-time, in ciuda criticilor
Guvernul a adoptat joi, in sedinta Executivului, cele doua ordonante care ii vizeaza pe angajatii din sectorul IT, precum si inca alte 4 categorii care pana anul acesta erau scutite de impozitul pe venit, precum si pe cei care lucrau cu jumatate de norma.

In ciuda criticilor dure atat din partea mediului de afaceri, cat si din partea sindicatelor, Executivul Dancila a mers inainte cu ceea ce numeste "masuri pentru protejarea veniturilor unor categorii de salariati".

Potrivit ministrului de Finante Eugen Teodorovici, cele doua ordonante au si fost deja publicate in Monitorul Oficial.

Solutia pentru IT tine doar un an si angajatorii care au majorat salariile cu mai mult de 20% pierd

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Prima ordonanta ii vizeaza pe angajatii din domeniile IT care desfasoara activitati de creare de programe pentru calculator, din cercetare-dezvoltare si inovare, cei care desfasoara activitati cu caracter sezonier, si salariatii persoane cu dizabilitati, incadrate cu handicap grav sau accentuat.

"Masura se aplica pentru veniturile obtinute in cursul anului 2018 si asigura acelasi nivel al veniturilor din salarii si asimilate salariilor realizate in anul 2017 de persoanele fizice mentionate.

Acordarea facilitatii este conditionata de majorarea venitului salarial brut cu cel putin 20% fata de nivelul din luna decembrie 2017, avand in vedere transferul sarcinii fiscale a contributiilor sociale de la angajator la angajat", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de Guvern.

In document este dat si un exemplu:

"Un angajat care avea in luna decembrie 2017 un venit lunar brut de 10.000 de lei, platea contributie de asigurari sociale de sanatate in suma de 550 de lei. Daca angajatorul ii mareste venitul brut cu 20%, angajatul ar urma sa aiba 12.000 de lei venit lunar brut.

Urmare a aplicarii transferului sarcinii fiscale, acest angajat ar trebui sa plateasca CASS 1.200 de lei si contributie de asigurari sociale in suma de 3.000 de lei. Dupa aplicarea facilitatii din acest act normativ, angajatului i se va retine la sursa CASS 650 de lei, iar statul va compensa diferenta datorata, respectiv 550 de lei, pentru a nu i se reduce venitul net".

Pentru aplicarea acestor prevederi, in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta, vor fi emise norme aprobate prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

"Persoanele care desfasoara acelasi tip de activitate, dar sunt angajate in institutii publice nu beneficiaza de aceasta scutire, salariile acestora fiind majorate de la 1 ianuarie 2018 pentru a compensa aplicarea transferului sarcinii fiscale", se mai arata in comunicat.

Aceast artificiu prin care Finantele incearca acum sa repare efectele grave despre care guvernantii au fost avertizati de anul trecut a fost criticat deoarece creeaza diferente intre angajatori.

Deloitte: Schema de compensare pentru IT dezavantajeaza angajatorii care au majorat salariile cu mai mult de 20%

Solutia pentru part-time: Taxele raman mari, doar ca pentru bugetari plateste statul, pentru cei de la privat - patronul

Guvernul a mers inainte si cu ordonanta de urgenta pentru angajatii care lucreaza part-time, facand mici modificari dupa ce a realizat ca varianta anterioara discrimina intre bugetari si cei din mediul privat, care ar fi castigat usor procesele cu statul.

Acum, ordonanta prevede ca "incepand cu luna ianuarie 2018, persoanelor care au contract individual de munca cu timp partial li se vor retine contributii de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate raportate la venitul brut de care beneficiaza, iar diferenta pana la nivelul contributiilor aferente salariului minim pe economie va fi suportata in numele angajatului de institutia bugetara angajatoare sau de catre angajatorul privat".

Cum nu-si dadusera seama ca masurile initiale ii afecteaza si pe cei in somaj sau concediu medical, guvernantii au mai facut o corectura.

Prin OUG "se introduce o noua masura pentru protejarea veniturilor persoanelor aflate in concediul medical si care beneficiaza de indemnizatie de somaj. Pentru a nu le fi afectat venitul net persoanelor aflate in aceasta situatie, contributiile de asigurari sociale vor fi calculate in raport cu venitul brut de care beneficiaza persoana (indemnizatia de somaj), si nu in raport cu salariul mediu pe economie, cum stabilea legislatia anterioara".

Citeste mai multe despre efectele revolutiei fiscale:Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5236 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

La o prima privire

textul publicat in MOf este, in realitate, ajutor de stat, deoarece
1. presupune transfer de resurse de stat
2. ofera un avantaj economic de care intreprinderea nu ar fi beneficiat in mod normal
3. se aplica selectiv
4. exista un efect potential asupra concurentei si comertului

Sunt cele patru puncte din definitia ajutorului de stat. Atunci cand un stat membru aplica o schema de ajutor de stat, alta decat schema de minimis, trebuie sa notifice Comisia Europeana si sa primeasca aprobarea.
Romania cu siguranta nu a facut acest lucru, astfel incat ne putem astepta la reactia Comisiei Europene si sanctionarea Romaniei.

"Comisia examinează ajutoarele acordate si fără să fi fost informată in prealabil ("ajutoare ilegale"), afland de existenta acestora prin propriile mijloace sau in urma plangerilor depuse de persoane fizice sau juridice ori din mass-media. In cazul in care Comisia ajunge la concluzia că un astfel de ajutor este incompatibil cu legislatia UE si cu regulile de concurentă loială, aceasta ordonă autoritătilor să inceteze furnizarea acestui ajutor si dispune recuperarea de la beneficiari a oricărui ajutor primit."

 

Scuza va fi

noi vrem dar UE nu ne lasă!
https://www.youtube.com/watch?v=7NZ04BG7TfA
Este răzbunarea secretarelor, a șoferilor, a badygarzilor, lipitorilor de afișe cu facultate in care nu au invășat nimic, dar au plătit-o, impotriva celor care caștigă cinstit o bucată de paine! Cine crede că la multinaționale se caștigă banii ușor, trebuie să știe că sunt doar "negri pe plantație"! Doar nu credeți că au venit la noi de dragul frumuseților patriei! Plătesc mai puțin pentru aceeași muncă decat la ei acasă!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor