Ziare.com

Nu uitati sa depuneti Declaratia unica si sa donati o parte din impozit! Obligatii si pentru cei cu voucher pentru bicicleta

de Irina Olteanu
Marti, 09 Iulie 2019, ora 07:21

   

Nu uitati sa depuneti Declaratia unica si sa donati o parte din impozit! Obligatii si pentru cei cu voucher pentru bicicleta
A ramas mai putin de o luna pana cand puteti depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, precum si Declaratia 230, prin care se poate dona catre organizatiile non-guvernamentale (ONG-uri).

Termenul limita de depunere a celor doua formulare este 31 iulie 2019.

Depunerea Declaratiei 230 nu este obligatorie, dar este foarte important de precizat ca, in cazul in care nu donati 2% sau 3,5% din impozitul pe venit catre ONG-uri, aceasta suma nu intra in buzunarul nostru, ci ramane la stat.

Cine trebuie sa depuna Declaratia unica

Potrivit prevederilor Codului Fiscal, Declaratia unica se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate, care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii.

Formularul se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Potrivit ANAF, persoanele fizice au obligatia:
  • declararii impozitului pe veniturile realizate din Romania sau/si din strainatate in anul 2018;
  • declararii impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din Romania in anul 2019;
  • declararii venitului estimat pentru incadrarea ca platitor de contributii sociale pentru anul 2019 si, dupa caz, a declararii contributiilor sociale datorate in anul fiscal 2018.


Veniturile supuse declararii sunt:
  • activitati independente, pentru care venitul net se stabileste in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuala, cu exceptia contribuabililor pentru care impozitul se retine la sursa;
  • cedarea folosintei bunurilor pentru care venitul net se stabileste in sistem real sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli;


Dupa ce autoritatile anuntasera ca in acest an Declaratia unica se depune doar in format electronic, la finalul lunii mai a fost abrogata aceasta restrictie.

Astfel, depunerea formularului se poate realiza atat prin transmitere electronica, cat si prin depunerea pe hartie la registratura autoritatii fiscale sau formularele pot fi transmise prin posta.

In format electronic, se poate depune accesand butonul "Depunere declaratie unica" din partea dreapta sus a paginii principale a portalului ANAF, sau prin www.e-guvernare.ro.

Atentie! Daca ati primit voucher pentru bicicleta sunteti obligati sa depuneti Declaratia unica

Si bucurestenii care au primit vouchere pentru biciclete in 2018 sunt obligati sa depuna in acest an Declaratia Unica si sa plateasca un impozit de 10%.

In caz contrar, vor primi o amenda cuprinsa intre 50 si 500 de lei.

Potrivit ANAF, aceste venituri sub forma de vouchere reprezinta venituri din alte surse.

"Veniturile sub forma voucherelor pentru biciclete se incadreaza in categoria veniturilor din alte surse care se declara si se impoziteaza prin depunerea Declaratiei Unice de catre beneficiarul veniturilor (persoana fizica), in anul urmator celui de realizare a venitului.

Astfel, pentru veniturile de aceasta natura obtinute in anul 2018, persoana fizica are obligatia depunerii declaratiei unice in anul 2019, prin completarea Capitolului I - Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate in anul 2018 - Sectiunea 1 - Date privind impozitul pe veniturile realizate din Romania in anul 2018", a raspuns ANAF la intrebari transmise de Profit.ro in luna aprilie.

Declaratia 230 - Donati catre ONG-uri, pentru ca banii sa nu intre pe mana statului

In ceea ce priveste Declaratia 230, aceasta se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor si/sau venituri din pensii din Romania, in urmatoarele situatii, dupa caz:

a) dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor si/sau veniturile din pensii, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult;

b) dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 2% din impozitul anual pe
veniturile din salarii si asimilate salariilor si/sau veniturile din pensii, pentru acordarea de burse private, conform legii;

c) dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 3,5% din impozitul anual pe
veniturile din salarii si asimilate salariilor si/sau veniturile din pensii, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii.

Formularul se depune si de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din
salarii si/sau pensii din strainatate, impozabile in Romania, conform legii.

Asadar, cei care doresc sa ajute ONG-urile trebuie sa completeze formularul 230 (care poate fi descarcat de pe site-urile ONG-urilor sau al Fiscului) si apoi il trimit catre ANAF.

Citeste si:


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7257 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Nu uitati sa depuneti Declaratia unica si sa donati o parte din

impozit!"
Nu uit.
Dar nici nu am ce depune.
Nu sunt supus al domnului Orlando.
Am pasaport diplomatic.

 

ai pasaport diplomatic

si faci comentarii, sub anonimat, la adresa institutiilor statului roman mai mos craciun. asta este frumos. daca te platesc cei din afara si o duci bine. atunci ce mai ai cu noi cei care ne zbatem sa supravietuim in aceasta tara, care este casa noastra. sa inteleg ca pentru ce faci esti platit. atunci te incdrezi in categoria tradatorilor, iar faptele tale sunt incadrate in codul penal. asta pentru ca ai pasaport diplomatic. felicit ziare com pentru asemenea articole de interes general.

@medigidia. Mos Craciun este un tradator invederat

Asta aducea cadouri pana si pe vremea lui Mos Gerila, care era singurul autorizat de Moskova sa aiba sanie cu zurgalai :) El vorbea si la Europa Libera si spunea mascari despre parintii nostri, tovarasul si tovarasa Ceausescu, Dumnezeu sa-i ierte, ce oameni buni erau... Te-ai mai dus si tu la cimitir sa le stropesti trandafirii? Eu pot sa-i stropesc pe toate laturile mormantului, am o prostata de fier :)

Ce nu inteleg, este ca scrii "... noi cei care ne zbatem sa supravietuim in aceasta tara". Am inteles ca psd-alde-udmr va asigura o viata de vis, cu lapte si miere si din cand in cand cateva lingurite de caviar si o vodka mica, sa nu uitati de unde vine Lumina :)

Eu va doresc un sfarsit de viata frumos, mai ales ca Diaspora va fi obligata sa va tina in viata. Puneti banut langa banutz la o parte, si cantd aveti milionul, ii cumparati lui bietul Dragnea un nou BMW full options :) Sa aiba si el ceva inainte de a crapa...

vaucher primit in anul 2017

Dacă am luat vaucherul in anul 2017??? In articol scrie că este vorba de veniturile - (vaucherul) incasate in anul 2018. Ințeleg că voi fi sancționat cu amendă pentru că nu am declarat vacherul in anul 2018???

 

platindu-ti taxele si impozitele inseamna sa accepti ciuma rosie

ei au alessa=si dea singuri pensii speciale , ei dau lui toader , lui nicolicea si lui ciorbea ,lui melescanu etc 30000 de euro pe luna pensii speciale.Acum a dat foame ain ciumati rozalii care dupa ce au furat banii statului prin salarii prime si pensii speciale incep sa schierlaie de foame si sa spuna povesti pensionarilor .Cand nu mai are ciuma rosie bani mai scot o lege sa aiba de unde amenda lumea si a le da japca la putii bani care le mai raman dupa 48% taxe si impozite .Apropos concediile simpatizantilor PSD ..tot gratis si tot din banii muncitorilor se platesc concediile putoreturilor bugetare?

 

muii PSD se accepta ca plata pentru japca 230?

o muii data viguros direct in beregata lui nicolicea , dragnea si teodorovivi chiparosul sugativa si primeste ca modalitate de plata?le acolo au de unde-si primi pensiile speciale toate fosilele comuniste anaf incluse, concedii moca si 50000 de euro pensia lui melescanu care a scapta de puscarie la fel ca totate fosilele comuniste tradatoare.Muii PSD sunteti gata , nici la cosul de gunoi nu mai este loc de atata jeg

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor